Odpoveď na príspevok od filip022278:
Ahojte, rozmýšľam nad zateplením svojho domu a zi… @filip022278 u nás to bol takýto postup: Izoláciu sme kupovali sami- podľa projektu typ a hrúbky, výrobcu zas podľa ceny Mali sme tri overené partie a rozhodoval čas kedy môžu prísť a cena (čiže sme vedeli že kvalita je pri všetkých) Keď už sme vybrali kto to bude robiť, dali nám na výber niekoľko značiek fasád s ktorými robia a sú na to zvyknutý (lacnejšie aj drahšie značky a vyberali sme viac menej podľa ceny, ale rozhodovali sme medzi silikónovými) A teda ceny väčšinou dávajú za m2 a prídu aj na obhliadku. Pozrú komplikovanosť, koľko líšt treba robiť, či je veľa okien, či treba lešenie atď. A je na dohode, či to spravia celé aj s lepením izolácie, či dodajú aj materiál atď. Ale teda u nás išli referencie na prvé miesto. Potom čas, cena atď.Odpoveď na príspevok od marsdm:
@filip022278 u nás to bol takýto postup: Izoláciu… @marsdm ... a potom nakoniec, po ukončení roboty, sa mnohí snažia odrbať zákazníka na m2 ...Odpoveď na príspevok od petersd:
@marsdm ... a potom nakoniec, po ukončení roboty… @petersd taky co nevie spocitat AxB sa isto necha.Odpoveď na príspevok od petersd:
@marsdm ... a potom nakoniec, po ukončení roboty… @petersd tak na to je aj tá obhliadka, že si to spolu môžu zmerať. Niekto odpočítava okná a meria aj ostenia, niekto nie pri rátaní fasády. My sme mali dve partie, lebo sme dorobili terasu a chceli sme dať fasádu. Vtedy prišla druhá partia z toho nášho zoznamu, lebo mohli skôr a ani nerátali m2 a dali cenu za tie čo sme my uviedli. Cca to sedelo aj s tým, koľko vedia spraviť z jedného kýbla fasády, takže to bola asi len pre nich taká kontrola našich čísel a vybavené. Ale teda to bolo menej m2 ako keď je celý dom.Odpoveď na príspevok od marsdm:
@filip022278 u nás to bol takýto postup: Izoláciu… @marsdm Vedeli by ste mi dat nejaky emailovy kontakt na tieto partie/firmy? Velmi by mi to pomohlo.Odpoveď na príspevok od filip022278:
@marsdm Vedeli by ste mi dat nejaky emailovy kont… @filip022278 asi to nepomôže, lebo vidím v profile Prešov a oni sú zo západu.Odpoveď na príspevok od wolodymyr:
@petersd taky co nevie spocitat AxB sa isto necha. @wolodymyr Pri novostavbách, kde je projektová dokumentácia s výkazami výmer je trocha lepšia situácia, ale pri starších domčekoch, bez dokumentácie - pri bežných jednoduchych ľuďoch, je to už horšie. Človek je odkázaný na milosť - nemilosť "majstra"... a na jeho prihebané reči typu: "ja poctivo všetko zmeriam,... ja nechcem nikoho oklamať,...mne neide o peniaze..." a podobné bla-bla-bla. Viem o čom hovorím, práve idem zatepľovať a mal som jednania s viacerými známymi firmami v regióne. Grcať sa mi chcelo, čo všetko pri cenových ponukách chcú skúšať na zákazníka. Už som v štádiu, že zvažujem, že kúpim si sadu lešenia a urobím si to kľudne sám. Tlačí ma ale čas... Napr.: Chcel som si vybrať jednu firmu, ktorá sa inak teší dobrému menu v mojej lokalite. Pri cenovej ponuke mi majster povedal, že "jemu neide o peniaze" (a ja som už zbystril).... a že on berie peniaze iba za čistú plochu, bez okien (22,5€/m2). Toto ma oslovilo a začali sme jednať. Pomeral mi dom, sadol, chvíľu rátal a oznámil mi, že mám cca 240 m2 hrubej plochy a z toho že sa mi odčíta cca 9 - 10 m2 za okná. Ja som mu na to vytiahol môj výkres s výkazom výmer (a večer pred schôdzkou som si to ešte všetko dobre prerátal).... a mám 173 m2 čistej plochy + 19 m2 okná. Na to mi pánko odpovedal, že "jeho nezaujímajú výkresy, že on fasadárinu robí vyše 20 rokov, že kukne na stavbu a hneď vie,.... a že on si svoju robotu vie dobre (a poctivo) spočítať." A že keď vraví, že mám toľko, tak mám toľko! Že 220 - 240 m2 a že presne sa to bude vedieť až po robote, že potom presne ("poctivo") ešte raz natiahne meracie pásmo a spočíta. Čo k tomu dodať? Možno v Tvojom regióne to funguje inak, ale v mojom, v rôznych špekulántskych obmenách, je to takto.Odpoveď na príspevok od filip022278:
@marsdm Vedeli by ste mi dat nejaky emailovy kont… @filip022278 Nakoniec som si vybral partiju jednych mladých chlapcov (z PO), zajtra by mali doviesť a postaviť lešenie. Opýtaj sa ma za niekoľko dní, ako som s nimi spokojný. (ja si už ale veľke ilúzie nerobím ) 😉Odpoveď na príspevok od petersd:
@wolodymyr Pri novostavbách, kde je projektová do… @petersd tam je vidieť že to hneď bol zvláštny prístup. To pásmo mohol hneď natiahnuť a mal by to na presno. Za ten čas kým to príde spraviť, ten dom nenarastie o niekoľko metrov. A hlavne podľa toho sa kupuje aj materiál a nie že bude chýbať kýbel fasády alebo navyše ich bude 5. Vtedy je lepšie asi nájsť iného alebo si minimálne materiál sám kúpiť.Odpoveď na príspevok od marsdm:
@petersd tam je vidieť že to hneď bol zvláštny pr… @marsdm Idem touto cestou: materiál si obstarám sám..... a sám si aj všetko preverím... Napr. dnes, po komunikácii priamo s výrobcom lepidiel, som zistil, že fasádnici používajú úplne nevhodné lepidlo na lepenie sivého NEOpolystyrénu. Aj mne toto lepidlo odporúčali kúpiť🙃Odpoveď na príspevok od maliarskestudio:
Zatepľovať inak termo omietkou. Nefunguje na prin… @maliarskestudio farba ktora nahradi 15cm eps mi pride asi tak uveritelna ako krabicka pod volant auta ktorá mi prida 50kw... skus poslat typ alebo technicky listOdpoveď na príspevok od stefanby:
@maliarskestudio farba ktora nahradi 15cm eps mi … @stefanby Tak to máte asi slabé informácie zo stavebníctva, už je minimálne 15 rokov na trhu a už dávno odskúšaná. Stále sa tu bavíme o odrazivosti, nie tepelnom moste. Robím taký dobrý pokus: horákom nahrejem plech dočervena, kde by zhorela ruka v sekunde, a na druhej strane je nanesená omietka a farba. Tam, kde je omietka, je to studené, tam, kde farba, je teplé. Tak ak to odrazí cca 300 °C teploty, tak aj chladu. Informácie výrobcovia majú, stačí si len naštudovať. A výhoda za dva dni máte namaľovanú celú fasádu domu.Odpoveď na príspevok od maliarskestudio:
@stefanby Tak to máte asi slabé informácie zo sta… @maliarskestudio to je odpoveď? Info slabé určite mám a chcem si ho rozšíriť, preto som pýtal typ alebo technický list. Robím v zlievarenstve a hodila by sa nám určite takáto farba... 😀 rovno potom preskolim dodávateľa taviacich peci. Uz teraz vidím tie úspory na energiach keď to funguje 😀Odpoveď na príspevok od maliarskestudio:
Ja vám neprezradím moju omietku, ktorú používam. … @maliarskestudio OK keď je to Know-how nedá sa svietiť. Poprosím teda čísla tej zázračnej omietky alebo farby alebo čo to vlastne je. Aký má tepelny odpor? Aký má súčiniteľ prestupu tepla? Aký má súčiniteľ tepelnej vodivosti? Aspoň jedno z toho nech to porovnáme z tým 15cm polystyrénom.Odpoveď na príspevok od maliarskestudio:
Zhrnutie a jasná odpoveď Na to, aby omietka izol… @maliarskestudio matematicky ti to proste nevyjde. R je d/lambda. Pri 15 cm polystyrene je to 0,15 (vzdy v metroch)/0,035 (pravujem s tvojim udajom). To je R na urovni 4,3 (plati cim vyssie tym lepsie). Pri dnesnych omietkach sa standarne pouziva hrubka povedzme 0,5 cm ak pridam aj velku rezervu? ak vyberieme to top co udavas tak je to 0,005/0,02 co predstavuje R na urovni 0,25. Vidis ten rozdiel?Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@maliarskestudio matematicky ti to proste nevyjde… @sousedekovci89 Ale tu nejde o omietku, tá by pri týchto údajoch musela byť cca 3 až 5 cm hrubá, ale o termo farbu, nepriepustnosť tepla a chladu, ale hlavne kombináciu jedného aj druhého. Krásny dôkaz len na odrazivosti farby je termokamera v zime. Koľko tepla odchádza z klasických zateplených domov z muriva a zateplenia a koľko z termo farby?Odpoveď na príspevok od maliarskestudio:
@sousedekovci89 Ale tu nejde o omietku, tá by pri… @maliarskestudio Omietka by musela byť cca 8cm. To iba v prípade že tebou uvedené hodnoty tej nemeckej sú pravdivé čomu (bez úražky) neverím. A tiež neverím že tebou udávaná kombinácia tej termoomietky a termofarby urobí to čo 15cm EPS. A nezabúdajme že aj na tom EPS bude omietka ktorá má nejakú odrazivosť. Tiež keby sme už chceli ísť do detailov mohli by sme porovnať cenu "klasiky" a touto kozmickou technológiou v porovnaní hodnota za €Odpoveď na príspevok od maliarskestudio:
@sousedekovci89 Ale tu nejde o omietku, tá by pri… @maliarskestudio zamerne by som take porovnanie chcel vidiet (ale nie od vyrobcu takeho materialu ktory si to moze upravit ale takpovediac "live" dva domy vedla seba) lebo realne, material v mm hrubky moze sice mat vplyv ale nie zasadny a uz vobec nie ekonomicky efektivny na budovy ked sa to prezentuje jak kozmicka technologia.Odpoveď na príspevok od maliarskestudio:
Ale tí výrobcovia nie sú zo včera, sú to niekoľko… @maliarskestudio naozaj podla teba ta druha stavba dosiahne U 0,16 ako prva stavba (kedze si to tam neuviedol)? Na zaklade coho? Fyzika sa sice vyvija ale zas nie je guma do nohavic.Odpoveď na príspevok od filip022278:
Ahojte, rozmýšľam nad zateplením svojho domu a zi… @filip022278 Jasne ze je aj ina moznost. Ta najlepsia, o ktorej Vam mainstream nepovie ne"zateplovat". Zateplovanie je podvod. Na vsetky tieto debiliny ako certifikaty a zarucene uspory zabudnite, aj to je podvod rataju sa cez podvodne koeficienty bez nich kazdy vidi, ze uspora je 0 alebo este horsia. https://pravyprostor.net/zateplovani-... Domy si zatepluju len debili. Je to vrazda Vasej stavby a idioti este za to platia. Predstavte si v akej idiokracii zijeme. Domy krasne plesniveju a tito podvodnici potom presvedcia ludi aby si ich podrezali. Dalsie zisky na vrazdu stavby. Je to zlata bana pre podvodnikov ked si zoberiete ze stavebne firmy za poslednych 10 rokov vlastne nic ine nerobia. Pozrite sa do panelakov. Ludia maju same plesne, tito zeleni komunisti potom vypotia, ze dychanie muriva je holax. https://forum.tzb-info.cz/158340-zate...Odpoveď na príspevok od majitelmozgu:
@filip022278 Jasne ze je aj ina moznost. Ta najl… @majitelmozgu prestan tu pisat dezinformacie a klamstva.Odpoveď na príspevok od majitelmozgu:
@filip022278 Jasne ze je aj ina moznost. Ta najl… @majitelmozgu - Mozog evidentne nemáš. Respektíve zámerne klameš. Alebo si travič studní. Zateplili sme "tehlový" činžiak. Aj tu boli mudrlanti, tvrdiaci že je to zbytočné. Výsledok? Míňame 4x menej energie na kúrenie - celkovo aj s ohrevom teplej vody míňame tretinu energie, platíme trikrát menej než by sme platili a než platia v identických nezateplených domoch.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@majitelmozgu prestan tu pisat dezinformacie a kl… @sousedekovci89 Ake? konkretizuj, sudruh.