Dobrý deň, prišlo mi vyúčtovanie elektriny po prvom roku. Ja viem, že tu vyvolám množstvo hejtov od tých, ktorí práve postavili a "nejako" to už majú, a tiež od tých, ktorí predávajú TČ, ale tento príspevok je určený tým, ktorí ešte iba idete stavať. Nebojte sa postaviť dom, ktorý nebude náročný na energie, a dokonca ani na nejaké super sofistikované technológie (že ak vám v prípade poruchy nepríde technik na inteligentnú domácnosť, alebo TČ, tak nezakúrite.)
Takže úplne stručne zhrniem: RD 2 x 100 m2.
Kúrenie podlahové priamovykurovacími káblami, ale v podstate sa nepoužíva.
Používa sa ťažká akumulačná pec umiestnená v strede domu bez akýchkoľvek vnútorných prieduchov. Externý prívod vzduchu. Kúrenie cca raz za dva dni v priemere, jednou dávkou, neprikladá sa, iba sa nechá vyhorieť. (Mal som nachystané 4 m2 dreva, ale ešte sme nespálili ani polovicu a už nám pomaly konči vykurovacia sezóna, takže rátam, že tak 2,5 m2 dreva bude reálna spotreba.)
Rekuperácia s externým zemným výmenníkom, veľmi jednoduché technicky, nemá sa čo pokaziť. Predhrieva nasávaný vzduch do rekuperácie. V lete chladí. Výmenník oveľa menší ako pri použití TČ zem-voda, tu stačí had s použitím 100 m hadice.
Dom zateplený na dnešnú dobu úplne štandardne, okná trojsklo, ale hliníkové (plastové by boli ešte lepšie).
Čo je ale dôležité - výber pozemku, aby ste mali celú zimu slnko a potom najmä tvar domu. Musí byť čo najkompaktnejší, čo najbližšie kocke. Ak do 100 - 120 m2 tak prízemný, ak viac, tak dvojpodlažný. Netreba sa báť kocky, nám ju architekt mierne modifikoval tak, že ju krásne rozbil - narušil, ale celkovú bilanciu (vnútorný priestor / plocha fasády) tým zhoršil iba nepatrne.
Rôzne tie bungalovy do L, do U, alebo obrovské bungalovy, ktoré pripomínajú skôr Lidl takúto energetickú nenáročnosť nemajú ako dosiahnuť.
@miso555 myslím že si si odpovedal sám , pri takej spotrebe a kúrení sa ti nič iné neoplatí, bola tvoja voľba kúriť drevom, máš k tomu dom, problém môže byť ak nebudeš môcť kúriť drevom, máš ešte náhradu elektrickú podlahovku
@miso555 vieš koľko máme mier na M3? 1. presne zmerané, ukladané metrovce, to dokážeš naukladať ako chceš aké necháš medzery, ukladané v palete, voľne sypané a to každé drevo má inú hustotu , váhu ,výhrevnosť,presne by bolo jeho váha pri určitej vlhkosti, len podľa toho ide vypočítať spotrebu v kW
🙂
No pomaly ale iste pojdeme evolucne naspat, z poschodakov, cez prizemne k podzemnym krtkodomom. Vyriesime tak viacero problemov s klimatom ako napr. silne vetry, narazove dazde, vycinanie mrazov, extremne horucavy. Na povrchu bude len energeticka a strategicka infrastruktura ( veterbe turbiny, fotovolticke panely, zariadenia na vyrobu vody zo vzdusnej vlhkosti a skleniky. ) 🙂
@miso555 mne sa stal z NED domu môžem myslieť ako pasívny dom. Ako? Začal som robiť z domu, žena je na materskej. Stačí ešte nejaká oslava a pasívny dom ako vyšitý.
Ťažká akumulačná pec je primitívne zariadenie? Aj s tym ohrievaš TUV a hlavne cez leto? Neviem akú máš ty, ale švagor tam má klapku v komíne, klapku na nasávaní, lambda sondu, dochladzovaciu smyčku, záložný zdroj, trojcestný pre dobíjanie prebytkov do aku nádrže, aku nádrž....Spáli 1,5m3, plocha cca 150m2. Cena kachľovej pece s bruner vložkou a komínom stojí cez 10tis.... ohrev vody TUV elektrikou...
Neviem prečo považuješ TČ za komplikované zariadenie, ja mám TČ zem voda, kolektor som si urobil sám, pripojenie sám, elektro kamoš....
TČ je kompresor, výmenník, drobnosti (myslím finančne). Keď sa niečo pokazí, dá sa to donekonečna opravovať aj po vlastnej osi.... Ovládanie jednoduché, a hlavne, kúri to cez najvačšie mrazy, predhrieva TUV na 35°C.
TERAZ KUKÁM, ŽE SUSED ZAČAL ČMUDIŤ A JA SOM ZABUDOL VYVETRAŤ. A KEĎ SA PRIDAJÚ OSTATNÍ TAK TO TU VYZERÁ JAK VO VITKOVICACH.....
Hej, podme zase vsetci kurit drevom. Ty kokos, uz teraz sa na dedinach neda dychat, ked vsetci zakuria. S kompaktnymi tvarmi suhlasim, ale vratit sa ku kureniu drevom v peciach je krok spat. Navyse nie vsetky stavby budu mat idealnu orientaciu - a tym doporucis co? Dvakrat tolko dreva nachystat?
Ježiš ľudia, neberte si všetko tak neuveriteľne osobne.
@miso555 dal zaujímavú alternatívu, ktorá jemu v konkrétnom prípadne (tvar domu / pozemok / zateplenie) funguje.
Chcel by som to doma? Nie.
Je to zaujímavé čítanie? Jednoznačne áno!
Ale to neznamená, že si tu prídem vyliať srdce ako veľmi je to zlé. Hlavne, keď toto fakt nie je "mainstream" riešenie, ktoré bude mať XY ľudí (viď. argument s pálením dreva)..
Nelincujte ho, nie kazdy chce mat v modernom dome kotolnu uprostred domu, je to jeho rozhodnutie.
Chcel mat schody, jeho vec.
Asi nemal prachy na normalny pozemok a musel ist do vysky ako v Taiwane 🙂
Ako uz bolo spomenute kazdy si postavi co chce.
PS keby som nemal strechu Lidlu , kam by som dal FV panely?
@rkorba pozemok máme 1200 (30 x 40), väčší som nezohnal. Ale stačí to, no nechcel som ho celý zastavať domom. Navyše ak by som mal takú plochu na jednom podlaží, tak by mi nefungoval ten princíp distribúcie tepla bez rozvodov z jednej centrálne umiestnenej pece.
@metele no ja som si práve preto vybral miesto v novej zástavbe nad dedinou, aby ma miestni zo starých domov nevydymili. Je tu množstvo tém o škandinávskom spôsobe horenia zhora a vôbec o tom, ako kúriť bez dymu. Susedia ani len netušia, kedy kúrim. Aj ja mám na dome nasávanie rekuperácie, rozhodne by som si nerád dymil to toho sania. Pre istotu som sa susedov aj pýtal, či cítili niekedy od nás dym, za celý rok ani raz.
@miso555 tak to nie je zle.
Moj Lidl s terasou a prijazdom do garaze ma 450m2, ale som kludny, lebo mi ostalo vyse 1000m2 kosenia 😉
PS tvoju rocnu spotrebu mi FV vyrobi za 2 slnecne mesiace.
Drevo je v pohode. Ja som bol v stredu u babky a po rokoch som citil spalene uhlie 🙂
Je to "smrad" ale vyvolalo to vo mne prijemne spomienky na detstvo... normalne som stal chvíľu vonku a "nasaval" 🙂
@miso555 pekne napisane len treba povedat aj B a to ze to je uplne normana spotreba akurat pritom este kopec roboty..
Vyhrevnost dreva (dub buk) je cca 3.5Kwh/kg. M3 takehoto dreva ma hmotnost cca 690kg
Spalil si 1,5m3 a jednoducha kalkulacka da vysledok cca 3600kwh takze si doma spotreboval cca 7400kwh a to nieje ziadna uspora pripadne vyhra ale obycajny standard a este aj pracny...
Pre porovnanie to mam ja s tepelnym cerpadlom a vatcsi dom ( zastavana plocha 2*150m2 v tvare L, orientacia severo-zapado-zapad vykurovanie na 23,5 a vykurovana garaz sucastou domu, ziadna rekuperacia, robim s domu a zena na materskej celkovo 4osoby )neriesim nejake vymetanie nosenie dreva uskladnovanie a podobne... Spotreba za posledny rok komplet celeho domu 7489kwh .....
@sappa No jasné, že je to iba spotreba elektriny, ktoré zožrali bežné spotrebiče + polovica ohrevu TUV. Ja isto spálim do konca zimy ešte nejaké drevo, takže celková spotreba energie bude väčšia. V projekte mám odhad energie na kúrenie ročne 6000 kWh. No - nevykurujem úplne kompletne celých 200 m2, takže povedzme 5000 kWh, k tomu tá bežná spotreba, nejaká TUV, takže by som spálil dokopy povedzme 10.000 kWh keby som nekúril v peci, ale priamo vykurovacími káblami.
No a teraz je otázka, že či 10.000 kWh má byť pre mňa problém, pre ktorý by som musel inštalovať TČ a hučať s tým susedovi, ak ty 7500 nepovažuješ za problém. TČ by mi šetrilo povedzme 2/3 nie z celej spotreby, ale z tej na kúrenie. Teda ušetril by som povedzme 3333 kWh ročne, čo je 500 EUR ročne. Kým by sa mi TČ splatilo, tak dávno je po ňom. To je jeden uhol pohľadu, kedy sa na vec pozeráme tak, že stále máme dostupné a lacné energie a Sulík ich sľubuje zastropovať na ďalšie tri roky. Pod týmto uhlom pohľadu sa teda TČ neoplatí, ak je pre mňa prioritou komfort a ak mi je zaťažko každý druhú deň priniesť z dvora banánovú krabicu dreva, tak výpočet vraví že jednoznačne treba kúriť káblami.
Druhý uhol pohľadu ja ten, že idú zlé časy a energie bude málo, a bude možno nie vždy dostupná. No a v tom prípade ma vonkoncom nezachráni ak budem mať náročnosť domu na dodávku elektriny "iba" 6.600 kWh namiesto 10.000 kWh. Tých 6.600 kWh je stále problém, ak elektrina nebude k dispozícii. Samozrejme, aj ja s pecou budem mať problém, pretože mi bude chýbať tých 3800 na svietenie, pranie, na dve chladničky a jednu mrazničku, počítače a pod, ale stále aspoň tepelný komfort mi to nijako nenaruší. Stále budem "musieť" z dvora každý druhý deň priniesť jednu banánovú krabicu.
Ja to rád robím aj teraz, keď je elektriny dosť, lebo je to pre mňa príjemný relax. Ale rozhodne - ešte raz by som rád zdôraznil že tento príspevok nebol určený tým, ktorí už bývajú, aby sa snáď teraz mali zamýšľať, či to majú dobre, alebo to mohli mať inak. Aj ja som mnohé veci mohol mať inak a netrápim sa s tým. Ja som to sem zavesil iba pre tých, ktorí plánujú stavať a všetci naokolo ich strašia s tým, že bez TČ sa už dnes nedá.
@miso555 ok ak to ma byt informacia ze sa to da aj bez cerpadla dobre... Len si to tak mal aj ponat v tom prispevku mne to tak nepripadalo
Co sa tyka toho hucania tak mozes si dat zemny register a nebude nic hucat. A netreba na to velky pozemok su aj "stlpove zemne registre" len ich potrebujes viacej. Vykope to aj bezny bager a mas vybavene ucinost je tamvporovnatelna so zemnym registrom...
A cerpadlo mozno bude stat 10000 aj s trubkami v podlahe ale teba tolko vysla pec...
Na druhej strane ak toto mal byt prispevok pre ludi ktory idu aktualne stavat by som sa zamyslal postavit dom do pasivnehoho alebo 0veho standardu s tym ze na strechu zopar fve panelov aby aj cez nejaky vypadok fugovali nejake drobnosti... A cez den sa zo slnka zakuri... Cez noc nevychladne..
@sonau nie, nie stále je niekto doma. Ak by som išiel preč, tak by som nastavil elektrické kúrenie na 20, veď aj na to ho tam mám. Takáto pec by rozhodne nebolo vhodná na rýchle rozkurovanie murovaného domu so železobetónovými stropmi. Tá ťažká dvojplášťová pec sa iba začína zohrievať po štyroch hodinách a najviac kúri po 8 - 12 hodinách. Ak by som chcel dom na príležitostné využívanie, postavil by som drevodom s ľahkou pecou.
@sappa TČ so zemným registrom má bratranec a veľmi to chváli. Škoda že to u nás takmer nikto nedáva, na Slovensku vidno iba hučiace krabice.
Tá pec stála naozaj 10.000, to si sa trafil. Ale pre mňa to TČ oproti peci má stále tri nevýhody:
1. nutný rozvod vody. Po dlhoročných skúsenostiach som si povedal, že čím menej trubiek v dome, tým lepšie. Ešte aj keď nič nepraskne a netečie tak je problém s vybalancovaním a reguláciou jednotlivých miestností.
2. Stále je to prístroj s obmedzenou životnosťou a nutnosťou servisu.
3. Nielen v prípade poruchy, ale aj výpadku siete by som ostal bez kúrenia.
Nad fotovoltaikou som uvažoval ešte vo fáze projektovania, mám na strechu vytiahnuté káble. Niekedy v r. 2017 som sa informoval u firiem, čo to montovali, vraveli že každým rokom prichádzajú nové panely so stále vyššou účinnosťou, a tiež lepšie baterky a že každým rokom rapídne klesá ich cena. Vraveli, že teraz (2017) môžete mať panely aj s veľkou baterkou (ktorá utiahne aj varenie, večer práčku, TV...) za 10.000 EUR, ale o 4 -5 rokov to bude 3 - 4 tis EUR. No - nestalo sa. Stále je to drahé, možno dokonca stále drahšie, stále sú tie batérie veľké a keď si k tomu ešte pridám riziko vznietenia.... No a FV bez batérií nemá vonkoncom význam, samozrejme okrem klímy na chladenie v lete.
@miso555 najlacnejsie komponenty boli zaciatkom minuleho roka.
Potom zacalo solarne sialenstvo= energeticke cenove sialenstvo, extremne zdrazel dovoz z ciny...
Uz sa to tak neoplati, ale ked su grose navyse stale je to cesta ako sa ciastocne zachranit pred tym co nas vsetkych caka a neminie.
@miso555 Asi si nepočul o virtuálnej batérii. Ja by som momentálne preferoval TČ zem voda a FVE s výkonom okolo 5kW + VB. Chcel by som oboje realizovať čiastočne svojpomocne s cenou okolo 10-t. Malo by to stačiť na zabezpečenie minimálnych nákladov na prevádzku domu. Pri takej investícii by som už očakával komfortnejší spôsob zabezpečenia tepla a svetla, ako tomu bolo v jaskyni.
@tomas_st Počul. Ale jednak som si nie istý, či to zatial nie je iba produkt ZSE, a potom, nájdi si nedávne témy a prispevky na tyto temu, asi spred troch tyzdnov, od sklamaných uzivateľov.
Navyše, vôbec by mi to neriešilo ten hlavný účel, a tým je bezpečnosť dodávok v tejto komplikovanej dobe. Či myslíš, že ak skolabuje sieť, tak ty jediný na ulici budeš mať večer elektrinu iba preto, že si ju niekde predvčerom na poludnie odoslal keď bola ešte sieť nažive?
@miso555 tie trubky v podlahe maju jednu vyhodu vies ako zdroj ohrevu relativne lahko pouzit cokolvek ine. Zivotost TC je cca 15 rokov ale to neznamena ze sa nemoze pokazit po 4 alebo ist kludne aj 30.... A teda ak by aj prislo na to ze vypadne elektrika alebo sa pokazi tak ho viem nahradit cimkolvek od elektrickej spiraly az po stary kotol v ktorom bude nejaka kotlina na ohrev vody ...
@sappa Ja viem, tiež som uvažoval, že by som ich dal ale zatiaľ nezapojil. Lenže chcel som aj tie elektrické káble, takže by som musel robiť na seba potery dva. Navyše, ani si veľmi neviem predstaviť tú hrubú stavbu, aj tak to bolo ako ementál, všetky tie siete a rekuperácie, a ešte by som musel nájsť miesto na tie plechové skrinky s rozvádzačmi. No - ak by som mal 25 rokov, mega peňazí a času, že si ten projekt môžem roky šolíchať k dokonalosti, tak by som tam dal úplne všetko, vrátane vodnej podlahovky. Ale nevidím v tom problém, lebo ak by som chcel z nejakého dôvodu kúriť elektrinou, a ak by bola elektrina stále dotupné médium, a súčasne by som chcel veľmi šetriť, tak dám klímu a budem kúriť klímou.
Straty domu sú cca 1/10 stát, ktoré mal RD mojich rodičov, takže to je to najdôležitejšie. Pri takýchto stratách sa nebojím, že by som mrzol. Ak má niekto starší dom, napríklad taký, v akom som býval doteraz, tak musí extra rátať, aby ho vykúril za rozumné peniaze. Skrátka, s tým, ako neuveriteľne pokročili izolácie a tiež povedomie o tvare, orientácii domu, skrátka o energetickej náročnosti, si veľa ľudí, ktorí majú plyn pri plote povie, že nepotrebuje plyn, stačí im TČ alebo dokonca káble. No ja plym nemám, takže tejto dilemy som bol ušetrený, ale vzhľadom k nízkej energetickej náročnosti som si povedal, že aj TČ je pre mňa zbytočnosť.
A dávať nejaký kotol na drevo do vodnej podlahovky sa mi zdá už úplne zlé, lebo stále by som bol závislý na elektrickom čerpadle a na elektrine, dokonca viac ako pri plynovom kotli. Plynový kotol skape ak padne sieť, ale ak máš naložené v kotli na drevo a vypne čerpadlo tak je zle. Takto vykurujem celý RD "na sucho" bez prúdu. Ale ako som vravel, ak by som mal mega penazi a casu, tak by som mozno mal aj hada 🙂
@miso555 a tu sa dostaneme k tej fve na streche kludne par panelov co potiahne cerpadlo a mas vystarane ... A nejake prebytky ci uz bateriu alebo kurenie riesit iba cez den ked je svetlo 🙂
Ale to uz su podla mna fakt extremy co by sme tu riesili .... A dufam ze k tomu nebudeme mat nikdy dovod na realizaciu..
@miso555 Tak ja poznám len spokojných užívateľov, no z nich majú všetci technické myslenie a chápu písaný text. Ak niečo z toho chýba, je lepšie sa obrátiť na odborníkov a podľa CP zvážiť zmysluplnosť investície. Nebojím sa, že by som bez ohňa zamrzol a zároveň viem, že keď bude moc zle, ohník v obývačke ma nezachráni.