Rekuperácia v dome z Veloxu alebo z Durisolu

Bývate niekto v dome z Veloxu alebo Durisolu? Ako sa Vám v nich býva a aká je v nich klíma? Firma, ktorá stavia z Veloxu odporúča rekuperáciu. Myslíte, že je to nevyhnutné?
Odpovedať
Profilova fotka
skus kuk aj tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/tema...
Odpovedať
Ďakujem :-) Pozerala som tú diskusiu, len by som chcela vedieť, či je tá rekuperácia nevyhnutná. Pripadá mi to dosť veľká investícia (neviem nakoľko je návratná z hľadiska úspory energie, lebo chcem vetrať aj oknami). Chytá ma panika z plesní (v činžiaku z tehly som ten problém mala a vyriešil sa mikrovetraním cez balkónové dvere). Len by som chcela vedieť, či tento typ domov má zvýšenú vnútornú vlhkosť, či mi nebude stačiť mikrovetranie oknami. Niekto (myslím že v českom príspevku) písal, že býval v takomto dome v podnájme a prádlo mal pravidelne stuchnuté. Tiež ma zarazilo, že firma stavajúca z Veloxu mi vyslovene rekuperáciu odporučila (na výstave dokonca ich zamestnankyňa, ktorá má z Veloxu 2-ročný dom, vravela, že ho ešte musia stále dosť vetrať, je v ňom vlhko, ale to sa vraj upraví). Tak len že či to súvisí so schnutím stavby alebo to je problém týchto domov.
Odpovedať
@trend270 Zdravím Vás. Každá stavba, v ktorej prebiehali tzv. mokré procesy, musí v prvých rokoch vyschnúť. Ďalšou vecou je, že treba poriadne vetrať - viackrát denne, ak sú v miestnosti ľudia alebo sa iným spôsobom produkuje vodná para, nielen ráno a večer. My sme si urobili riadené vetranie svojpomocne, za zlomok ceny, a aj tak je to investícia takmer nenávratná. V prípade realizácie firmou je nenávratná celkom určite. Je to o komforte, nie o úsporách. Diskusia pod článkom: http://pasivnydom.blog.cz/0905/dychan...
Odpovedať
Ďakujem blacksr. Toto celkom mení môj pohľad na rekuperáciu. Pôvodne som myslela, že jej nainštalovaním si možno významne znížiť náklady na kúrenie (ako to prezentujú firmy ponúkajúce rekuperáciu). Vyčísliť sa to asi nedá. Ja rekuperáciu vôbec nepokladám za komfort, skôr isté obmedzenie (aj keď viem, že vetrať v medziobdobiach môžem klasicky - vtedy sa však môžu v potrubiach bez pohybu vzduchu slobodne množiť mikroorganizmy). Budem využívať mikroventiláciu oknami pokiaľ budem v práci - ten vzduch sa tiež mierne pri prechode oknom zohrieva :-) Pre mňa je rekuperácia zbytočná investícia, keďže by som to musela riešiť dodávateľsky. Ešte možno prispeje niekto z betónových :-) domov, ako sa im tam dýcha, Zamilovala som sa do betónu, tak dúfam, že ma neodradia :-)
Odpovedať
@trend270 Mikroventilácia je, tvrdo povedané, hlúposť. Treba vetrať otvorením okna a potom ho zavrieť. Mikroventilácia znamená, že odtesním okno, nekontrolovane preťahuje a nekontrolovane kúrim pre ulicu. Keď je človek v robote a nikto nie je doma, v dome vlhkosť nevzniká, je zbytočné, aby domom preťahovalo. Ten vzduch, čo sa pri prechode oknom zohrieva, sa zohrieva za Vaše peniaze. Ak ide o novostavbu, treba si kúpiť vlhkomer a odsledovať si, či a o koľko stúpne vlhkosť, keď nikto nie je doma, čiže keď ide o vlhkosť z konštrukcií. Ak by sa ozaj zvýšila vlhkosť, vtedy tú mikroventiláciu prípadne použiť. Ale v zásade, mikroventilácia nie je spôsob vetrania. Čo sa týka vyčíslenia ceny riad. vetr. s rekup. a registrom, je to veľmi individuálne. Celý systém nás vyjde asi 2000 €. Ročne nám to ušetrí 1500 kWh.
Odpovedať
Mám s tým osobnú skúsenosť, nie je to hlúposť. Ráno, po zobudení som mala vždy zarosené okná a aj keď som prudko vyvetrala, po návrate z práce boli stále zarosené. Potom som začala robiť to, že som na južnej strane bytu (60m štvorc.) nechávala mikrovetrať jediný balkón a nechala som otvorené dvere na všetkých izbách aj na kúpeľni. Kúrila som stále rovnako - mala som elektrické konvektory, nastavené ako predtým. Keď som sa vrátila z práce, okná krásne čisté, v byte dýchateľný vzduch a teplota možno len o desatinky Celzia nižšia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?