Potreba tepla 13100kWh a tepelná strata doma 7,52kW

Čaute, Prvotný výkrik. Dal som si prepočítať tepelné straty a potrebu tepla a náš nový dom keďže mam. Pochybnosti aké Kúrenie zvoliť. Hodnoty vyšli (len kúrenie a už sú započítané zisky a aj vetranie) ako je vidieť hore pri 245m2 Trenčiansky kraj 30cm porfix 20cm polystyrén biely na stenu 40cm fukana pena. Na strop 3sklo pasív cl slovaktual 15cm polystyrén podlaha Je to veľký dom alebo je tam niekde zadrhel? Nechcem týmto hanobiť niekoho prácu, len si to chcem overit Vdaka
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
ak je tych 245m2 vztazna plocha, tak s mernou potrebou tepla cez 53kWh/m2/rok dom nesplna ani len naroky dane normou... Aky tvar ma dom ? bungalov, L-ko,"kocka", ?
Odpovedať
245x 3m =735m3 x10w/m2 =7,35kw , myslím že je to dobre zaizolovaný dom ....
Odpovedať
@daralbajda tiez si myslim... 245m2 * 230V je viac ako 7.35kW na kilogram
Odpovedať
@majkoj ahoj Je to takmer kocka s pultovou strechou Aké normy prosím ta?
Odpovedať
Mas jednoducho velky dom. Aj ked ho mas dobre zatepleny, ten priestor jednoducho musis ohrievat. Tak bud plyn, alebo tepelne cerpadlo.
Odpovedať
@gashtaan 245m2 je plocha, 3,0m je priemerná konštrukčná výška miestnosti, súčin toho je tých 735m3 obostavaneho priestoru. Empiricky sa berie strata10-80w/m3 podľa kvality izolácie, keď beriem tu najnižšiu tak to vyjde 7350w co je 7,35 kW. Takto sedliacky ráta radiátory a straty kurenar co ma ucnovku, tak tu nevypisuj chobotiny a komplikované výpočty..zle som napísal, miesto m2 malo byť m3, píšem z mobilu.
Odpovedať
@daralbajda čiže straty môžu byť kľudne väčšie???
Odpovedať
Profilova fotka
@adam_janka potom sa mi to cele nejako nezda. Aj ked mas velky dom.
Odpovedať
@adam_janka Aké pochybnosti ? čo si chcel dať infrapanely :-D Straty môžu byť kľudne menšie ....odpoveď na tvoju otázku
Odpovedať
@adam_janka nemožu , do výpočtu sa berie najnepriaznivejšia vonkajšia teplota podla výpočtovej oblasti , jedine keby si bývala v -21 a rátal by -12..ale to musí projektant vediet...
Odpovedať
@leilak1 rozmýšľal som o tých elektro rohoziach
Odpovedať
@adam_janka to je vhodne do mensich domov, do 120 - 150 m2. Ty mas 245 m2, tam na prevadzke preplatis. To sa ti skor oplati to tepelne cerpadlo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@daralbajda nie neberie sa nanenpriaznivejsia teplota, ale v oblasti bezna. moj barak tiez nikto nepocital pri -26C s pred dvoch rokov a ani -41C co tu bolo v 29tom :)
Odpovedať
@majkoj berie sa výpočtová vonkajšia teplota oblasti , kto tomu rozumie vie o čo ide, v bratislave tiež bolo možno -17 a berie sa -12 , berie sa zvolená priemerná teplota 5 -tich za sebou najchladneších dní podla dlhodobých meteorologických pozorovaní.., ale nechcem tu citovat normu...
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda pevne dufam, ze vidis zasadny rozdiel medzi tvrdenim " najnepriaznivejšia vonkajšia teplota " a tvrdenim "priemerná teplota 5 -tich za sebou najchladneších dní "
Odpovedať
@daralbajda aha, myslel som, ze to je vtip, tak som tiez prispel v podobnom duchu... moja chyba.
Odpovedať
@majkoj bože, hráš sa so slovickami ako právnik.... Ľuďom na MS musíš vysvetľovať normálne, to nie sú profíci, na to toto fórum neslúži... Sedliacky som to podal, netušil som ze budeš druhý vavra kondenzace..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda ale ved prave o to mi ide, mozes vyvolat v niekom pocit, ze ma mat navrhovu teplotu -20C a preto som ta korigoval a ty ma hned musis porovnavat s kandidatom na nobelovku...
Odpovedať
@majkoj no, ale prídem k tebe asi na radu... Chcem na jar začať nejaké TC, podobný systém ako máš zem-voda, wamak.. 12kw..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda kludne :)
Odpovedať
Čaute, Prosím Vás teda. Kúrenie s edilkamin peletovymi kachalmi v obyvacke s výkonom 11kW do vody a k tomu 1000l AKU s pridanou špirálou 6kW. Termostaty v každej izbe Tak isto FVE na streche 4,2kW ale to. Moc na kúrenie nevyužijem. Počítam zisk FVE cca 3000kW za rok. Tepelné straty 7,56kW Plocha 256m2 Vyzera to dobre riešenie ale ester za sa spýtam. 16000e za kúrenie a z toho 5500e len za TC mi príde z cestné a nikdy sa sa nevrati
Odpovedať
Profilova fotka
@adam_janka Nič nemám proti peletovým kachliam ,ani krbom,ale mi pripadá trochu scestné mať v obývačke v súčasnosti " večný plameň " na to,aby som udržal teplo v dome. Iné je prikúriť si z času na čas a navodiť aj atmosféru,ale každý deň prikladat v obývačke ako kotolník ???Myslíš to dobre...peletky +do toho nieco z FVE a ako doplnok /zálohu/ špirálu. Ja osobne by som to riešil skôr tým TC na podlahovú plochu domu. Prečo mysliš 16000 e - 5500 ...10500e by malo stát akože tých par 100m rozvodov v dome,alebo zemný výmenník.... Skôr tá FVE mi príde nenávratná. Viem ,že to treba brať ako komplex opatrení na zabezpečenie hlavne vykurovania,ale peletky v súčasnosti a v obývačke.........?????
Odpovedať
@adam_janka Nedala si do porovnania koľko bude stáť to peletkové kúrenie a fotovoltaika. Ďalej musíš prirátať ročné náklady na obstarávanie peletiek a do prvotnej investície aj priestor na ich skladovanie. Mám o niečo väčší dom s podstatne nižšou stratou a TČ som si nedal len preto lebo aj pri kúrení elektrokotlom je moja spotreba energie polovičná. Pri Tvojej strate by TČ malo byť prvou voľbou. A ešte jeden prepočet pre získanie obrazu. Pokiaľ by si z jedného kg peletiek dostala 4 kW energie tak na vykurovanie podľa tvojich podkladov potrebuješ cca 3,2 tony peletiek a to už naozaj sa nedá skladovať hocikde, pričom peletky sú veľmi háklivé na vlhkosť prostredia. Pri Tvojej tepelnej strate je návratnosť TČ na veľmi dobrej úrovni.
Odpovedať
@adam_janka problem su velke okna ak ich mas, ale ta spotreba neni taka tragicka... na m2 ti to vychadza 53,47 mne to vychadza na m2 60,71 :-D a ked uz rozmyslas nad zdrojom tak sa zamysli nad TC + Fotovoltaikou ... teraz ma tu vsetci ukamenuju, ale v zime ti to co to potiahne do kurenia a v lete zas do chladenia, nie do podlahy ale cez fancoily :-p beriem to tak, ze ked mas na 250m2 mas aj na techniku do takeho domu :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@quakdafak tak hadzem prvy kamen :). Uz pri kureni elektrinou je FVE nenavratna. A ak mas s TC teplo 3x lacnejsie tak sa navratnost FVE musi zakonite nasobne zhorsit.
Odpovedať
@adam_janka dal som vstupné údaje do môjho excelu a vyšla mi strata 4,75kW myslím že projektant tam dal rezervu aby ste sa nesťažovali :-)
Odpovedať
@zmrzlina_sk Moj večný plamen v obyvacke horí sám tak 3 hodiny v noci a prikladam pelety raz za 4 dni vrecko 15kg . Ziadna spina ani o tych kachliach neviem. Ucinnost nad 90 percent. Naklady na skladovanie = jedna paleta peliet pod pristreskom .Takze ziadny kotolnik ,naklady na kurenie tuto sezonu 220e ...Vstupne naklady 2500e pec 1000e aku plus rozvadzac 350e termostaty .
Odpovedať
Profilova fotka
@kollega Ked ti to tak vychádza,ze prikladáš raz za 4 dni /15 kg/ tak potom ti to tam asi ani nehorí,ale iba tlie a ohrievaš skôr iba komin a nie 1000 l nabíjaciu nádrž. V tom tvojom Exceli ti náhodou nechýba nejaká vykurovacia plocha ???? 0 m2.
Odpovedať
Profilova fotka
@adam_janka https://www.msdcompany.sk/poradime-va... kalkulacka mne to tam vysslo tepelna strata 4760W
Odpovedať
@strapo podlajho porovnania to rata min o 1kw menej.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?