Nové tepelnoizolačné normy 2016

V projekte rodinného domu máme uvedené ako murivo Ytong veľkosti 37,5 bez zateplenia. Stavebné povolenie sme dostali v roku 2015. Dopočula som sa, že od roku 2016 toto murivo už nevyhovuje tepelnoizolačný normám, t.j. buď budeme musieť zatepliť (avšak nie sme veľmi zástancami zateplenia) alebo dať širšie murivo? Chcela by som sa opýtať čo je na tom pravdy? Resp. môžeme mať problém pri kolaudácii ak budeme stavať z Ytongu 37,5 a nebudeme zateplovať, čo by bolo v súlade s našim projektom?
Odpovedať
Nesom odbornik ale ak si mala projekt od minuelho roku tak sa to este na teba samozrejme nevztahuje. Sirisie murivo ako 375 fiijha to uz atomovy kryt asi bude :)
Odpovedať
@bea266 to že nie ste zástancami zateplenia je síce odvážny postoj, ale zateplovať (resp. izolovať) raz budeš, ide len o to kedy dostaneš rozum :-D :-D :-D
Odpovedať
@bea266 ja by som dal dva take yťongy vedla seba aby bola sirka muriva 750 mm a mas po probleme... Ked sa bude strielat, ziskas vyhodu... A nemusis ani zateplit...
Odpovedať
@bea266 Kolaudujete podľa starého. Ale tu nejde o normu - ide o to, koľko Vás bude stáť kúrenie - investícia a potom ročne. Ak ste spokojní s jedným i druhým, nie je čo riešiť. A ešte pozor na tepelné mosty - pri jednovrstvových konštrukciách sú to rizikové miesta, preto treba starostlivo všetko robiť. Aby neboli plesne, chladné rohy a podobne.
Odpovedať
Profilova fotka
@vader100 Keby si bol býval mlčal, bol by si býval filozofom... 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird 2...? A prečo nie rovno 3...? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
nevyhovuje to je pravda, ale ak mas platne stavebne povolenie, teba sa to netyka, su to tvoje peniaze :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj A nebol tu niekto s podobným problémom ktorému povedali že norma je schválená od roku 2003 a bude musieť kolaudovať podľa aktuálne platných požiadaviek. @bea266 Možno by stálo za to ísť sa opýtať na stavebný úrad na každom to berú trocha po svojom ale je tu riziko že na seba zbytočne upozorníš.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko od vtedy dostali stavebne urady usmernenie, ze veta "pre domy postavene po 31.12.2015" znamena "pre domy povolene po 31.12.2015" .
Odpovedať
hmm .. nie som odbornik, ale niekto mi tvrdil, ze to plati pre vsetky stavby kolaudovane po 2016 .. ja s tym problem nemam, SP sa este len teraz schvaluje a urcite chcem splnat viac ako minimalne poziadavky ..
Odpovedať
Dakujem za odpovede. Boli sme sa informovat na stavebnom úrade, ale presnú odpoved sme bohuzial nedostali. Budeme sa drzat projektu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?