Nopova folia a jej opodstatnenie

Zdravim, Luskala som rozne diskusie na tuto temu, ale k nicomu som sa nedoluskala - ako obycajne plati 100 ludi 100 nazorov. Ak by mi niekto vedel povedat, ci ma folia opodstatnenie v nasom pripade, budeme povdacni: Novostavba, nepodpivnicena, sokel zatepleny styrodurom, penetrovany a omietnuty. Nie je vsak velmi hlboko vedeny do zeme. Chceme dat okolo domu strk (neviem odborny vyraz). Teraz nevieme, ci mame pod strk dat tu foliu, alebo je to zbytocne. Ako folia odvedie vodu, ktora na nu natecie cez ten strk? Vdaka.
Odpovedať
1
2
My sme davali geotextiliu proti burine, nopovku mame na sokli, no netreba davat.
Odpovedať
@zelenydom nopovku treba k soklu, dole zahnut do L, a vyspadovat od domu. Nopovka je nepriepustna, ale nie je vodotesna v spojoch. Na beznu drenaz staci, proti velkej vode ani spodnej vode nepomoze. V ile treba masivnu hydroizolaciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zelenydom nopova folia sa dava zvislo... nemylis si to s geotextiliou? ak date dostatocnu hrubku strku 7cm a viac nemusite davat ani geotextiliu...
Odpovedať
Nopova folia nie je hydroizolacia. Tie cudliky co ma su nato, ked sa to da k murivu/zakladom tak jej funkcia je odvetravat vlhkost z muriva/zakladov. Ale jej ucel si samozrejme mozte vysvetlovat ako len chcete :)
Odpovedať
@jojo2jojo otazne je, kolko vody je pri sokli. Nopovka zahnuta do L zadrzi obcasny privalovy dazd a odvedie ho od domu, hoci nejaka voda sa k zakladom dostane. Ako izolacia vlhkosti sluzi xps. Ani jedno nie je na vysoku spodnu vodu, ani na zaklady v ile a vo svahu. Pokial ma strecha previs a vytrvalo neprsi, nopovka splni ucel aj proti vode. @zelenydom
Odpovedať
Vdaka Vam vsetkym. Este sa chcem spytat, ci nopovka ma ist na sokel po vysku toho strku (clovek nechce, aby mu trcala folia okolo domu). A ak ju zahneme do L (rozumiem tak, ze sa zahyna v mieste, kde konci styrodur), kolko cm ma mat ta spodna cast eLka?
Odpovedať
@zelenydom spravne by mala byt ukoncena specialnou listou, aby za nu nepadala spina. Ale nevidim, ze by to niekto robil. Dole zahnut cca 40 cm na sirku strkoveho zasypu. Najlepsie prilozit vcelku na celu stranu domu, zasypat gulatym strkom, dole vacsim, hore mensim. Nie je to hydroizolacia, ani ochrana proti vzlinaniu zemnej vlhkosti. Odvadza iba dazdovu od zakladov.
Odpovedať
Profilova fotka
funkciou nopovej fólie je pridržať zvislú izoláciu a chrániť pred poškodením od zásypovej zeminy. odvetranie je čiastočne účinné, ale len s použitím krycej lišty ako píše peto99 geotextília sa dáva na štrk, aby sa do neho nesplavovala zemina.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 je to ochtrana proti vzlinajucej vlhkosti. Keby si tam nemal nopovu foliu mas na izolacii mokru zem, kedze voda sa nou kapilarne transporuje smerom hore. Ak je tam nopovka vznikne medzera, ktora tento efekt zrusi.
Odpovedať
@majkoj a ked ju tam nemas, je to problem?
Odpovedať
Profilova fotka
@rivasvk to zavisi od ostatnej konstrukcie, ale vacsinou nie.
Odpovedať
@rivasvk ak je pouzity xps, a zemina sa nedotyka sokla, teoreticky nie. Ako ochrana xps pred vtlacenim premrzajucej zeminy sa odporuca, ako pise @jan45. Ani xps ani nopovka nie su hydroizolacia proti silnej vode, ale v kombinacii funguju proti obcasnemu privalovemu dazdu. Ja by som hlinu bez nopovky k soklu xps nedal v ziadnom pripade, a rychlo priepustny strk zasa potrebuje odviezt dazd od zakladov, na co zahnuta nopovka staci.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto99 Ja som pouzil nopovku akurat tak na pivnicu. Pri dome mi nedavala ziadny zmysel. Nemame spodnu vodu, nemame kamenistu podu, dom je prizemny, so sirokym presahom strechy. Voda odkanalizovana do trativodu. Okolo sokla je tak sucho, ze tam nerastie ani burina. Stale som sa nikde nedocital, preco by mi mala chybat. XPS je OK s vodou, beton v zaklade a DT je dokonca hygroskopicky. Cela doska odizolovana asfaltom.
Odpovedať
@peto99 no ale bavime sa, ze okolo sokla je strk. okolo zakladov uz hlina nevadi a nopovka tam nema zmysel. ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@rivasvk nemá.
Odpovedať
@matorado ak je pri xps strk, rychlo prepusti privalovy dazd. Vtedy sa zahnuta nopovka zide. Aj ja mam sokel vacsinou suchy, ale od severozapadu mi k soklu zenie vodu , ked prsi.
Odpovedať
@peto99 Chapem. Ale aky je problem? Nejako to vadi tomu soklu?
Odpovedať
@matorado ja som zahol nopovku ako radi @peto99... soklu ako takemu asi nevadi, ale ja som chcel odviezt zrazkovu vodu dalej od zakladov, co najdalej od zakladovej skary.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@peto99 ahoj, mozem sa ta prosim ta opytat? po dlhom lustrovani v komentaroch som u teba zbadala ze pises podrobnejsie o tej nopovej folii....staviam novostavbu...zakl. dosku sme zasalovali styrodurom o hrubke 8cm....vyska styroduru je 80cm....chceme dat na to nopovu foliu zakrivenu dolu do L ako pises...len ma zaujima, ci mam dat nopovu foliu po celej vyske styroduru....lebo upraveny teren budem mat asi 10cm od zakl. dosky, teda 10cm styroduru mi bude vytrcat a teda by mi tam vytrcala aj ta nopova folia...moze sa to teda spravit tak, ze dam nopovu foliu trochu nizsie od zakl. dosky? tych 10 cm a potiahnem ju az dole a vyspadujem? a tu nopovu foliu mozem prichytit normalne do styroduru pomocou tej listy a klincami prichytit alebo hmozdinkami? dakujem za odpoved :)
Odpovedať
sorry, vyska styroduru je 60 cm...
Odpovedať
Profilova fotka
@88kvietocek88 nopová fólia má úplne iný účel, pre Vás je zbytočná
Odpovedať
@88kvietocek88 foliu treba dat iba zarovno s terenom, a neklincovat, ale prihrnut strkom. Pozor na spravnu stranu folie. Nad terenom ma byt iba XPS.
Odpovedať
@peto99 a ked budem davat zamkovu dlazbu,az k soklu, tak nopovku zrezat zarovno hotovej dlazby vsak?
Odpovedať
@jan45 preco myslite?
Odpovedať
@peto99 v poriadku,tak dakujem za radu 🙂
Odpovedať
a este otazka...lepenku ludia nechavaju trcat cca 15cm cez zaklady...ked nesalovali styrurom,lepenku prilepia potom na hacka...co v pripade ked sme salovali styrodurom? tiez nechavat a potom to kde zahnem alebo ako sa to v tomto pripade robi?
Odpovedať
Profilova fotka
@88kvietocek88 pretože nie je na to určená, keď už ju niekto chce použiť, tak treba fóliu ukončiť nad terénom odvetrávacou lištou a nie odrezať nad terénom, ináč sa za dva roky zanesie nánosom a funkciu odvetrania prestane plniť. Ako ochrana styroduru je úplne zbytočná, styrodur je nenasiakavý inertný materiál, nepotrebuje ochranu. Ak si niekto myslí, že je to ochrana pred kameňmi v násype, tak je tiež na omyle, fólia nemá pevnosť v lokálnom pretlačení, .
Odpovedať
@jan45 odvetravacia lista je toto? https://www.buildex.sk/p/ukoncovaci-l... ako to funguje ked nemam dlazbu ku domu ale okrasny strk? Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@scorp áno, mala by byť nad terénom, ale pri dostatočnej vrstve štrku a vhodnej frakcii by mohla byť aj prihrnutá, štrk by umožnil pohyb vzduchu. Ale aj tak nevidím dôvod na použitie fólie.
Odpovedať
Dobra temicka pre mna :) Ja si dorabam nejake veci po babrakoch sam a riesim takuto situaciu : Zaklady mame zdvihnute na 5 DTeciek, Deku osalovali 5cm styrodurom takze aspon nejaky izolant tam bol. Ja som este narychlo o tich 5 dteciek dal 10cm hruby PYR panel ktory siaha od zeme az po ten styrodur. Oni na to supli slavnu nopovku. Je dole zahnuta no hote nedociahne az po vrch kedze nevedeli kam pojdeme z vyskou terenu.Ja som dal na sokel vo vyske prvej tvarnice Ytongu 5cm stytodur akoze som nadpojil ten styrodur co tam dali oni, potom som to cele prekryl tablou 6cm EPS 70 a znova ceke prekryl 5cm styrodurom.Okolo celeho domu pojde chodnik zo zamkovej a podhlady su cca 1m. Tak isto je aj pozemok zdvihnuty voci okoliu 1 meter. No ale otazka znie ze co s tou nopovkou? Podla mna je najlepsie ju zarezat a neostarovat sa s nou zbytocne, co vy na to? Inak, sokel je 16cm nan ide este kamen a zateplenie stien bude 20cm. Dakujem za rady a postrehy.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?