Nedostatocne/nespravne zatepleny sokel

Ahojte, podla toho co som sa docital na internete, tak zateplenie sokla by malo zacinat na urovni podlahy v dome a idealne o 3cm mensou hrubkou ako je zateplenie fasady. Na nasom dome mame ale sokel zatepleny iba 5cm XPS (fasada je zateplena 15cm) a este aj zacina 13cm nad urovnou podlahy - vid obrazok. Zaroven nam vznikaju z casu na cas plesne v rohoch obvodovych stien, pripadne pri podlahe. Rad by sa spytal, ci je taketo zateplenie "cele zle" a bolo by to potrebne nejako opravit, alebo by malo stacit castejsie vetranie, pripadne silnejsie kurenie - relativnu vlhkost mavame v zime vysoku. dakujem
Odpovedať
Zrejme dom má vlhke murivo. Treba dať v interiéri sanačnú vysokoparopriepustnu omietku s nízkou tepelnou vodivosťou na dolnú časť steny. Predtým treba pomerať vlhkosť priamo v murive. (Viem pomôcť. ) Treba zabezpečiť aj vyššie povrchové teploty lepším rozmiestnením zdrojov tepla. Ak je dom mokrý, malo sa to riešiť ako prvé. XPS zvonku na mokrom tehle na sokli je smrť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kyleah:

Ahojte, podla toho co som sa docital na internet…
@kyleah Vetrať treba nonstop, veľa kúriť prvú zimu, možno dve.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@kyleah Vetrať treba nonstop, veľa kúriť prvú zi…
@blacksr dakujem za rady. Zabudol som uviest, ze dom ma 6 rokov, takze nejde o zostatkovu vlhkost. Teraz mi hlavne ide o detail zateplenia, ci je to spravene zle a je to minimalne parcialny dovod problemu, alebo by to aj pri takomto zatepleni malo byt v poriadku a problem je nedostatocne vetranie/kurenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kyleah:

@blacksr dakujem za rady. Zabudol som uviest, ze …
@kyleah Ak je použitá daná tehla typu therm, povrchová teplota v zime isto nebude v rohu vykurovanej miestnosti okolo 12°C aj bez zateplenia sokla. Isto bude okolo 18-20°C. Preto ak nejde o zostatkovú vlhkosť, ide skôr o vzlínanie. S tým hrúbka a výška sokla nemá nič. Aj tenký XPS povrchovú teplotu zvyšuje. Odporúčam meranie zabudovanej vlhkosti a termovíziu. Bez čísiel sú to len úvahy a odhady.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kyleah:

Ahojte, podla toho co som sa docital na internet…
@kyleah Ešte uveďte či je dom na rovine ,v kopci , je vlhko pri základoch. Detail zateplenia je jedna vec ale aj reálne je to tak urobené?Ja keď som staval tak som natieral DT a 10cm na podlahou gumoasfaltovou hydroizoláciou a 10cm nad som to prekryl XPS a potom som zarezal fasádny do ,,L,, tvaru a prekryl ešte to XPS :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blackomt:

@kyleah Ešte uveďte či je dom na rovine ,v kopci…
@blackomt dom je na rovine, pri zakladoch nie je vlhko, ani nemame vlhke steny. Je to urobene presne tak, ako je na obrazku - prvych 13 cm od podlahy hore je "zateplenych" iba 5cm XPS.
Odpovedať
Mam dom bez zateplenia, betonove chodniky priamo napojene na sokel (nechutne tepelny most) a žiadne plesne. Takže niekde máš problem v izolacii ( moj názor)
Odpovedať
zacalo vam to teraz ? ci od novoty ?
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, hrúbka zateplenia 50 mm nezodpovedá dnešným požiadavkám z hľadiska tepelnej izolácie obvodových plášťov budov. Preto je dosť vysoká pravdepodobnosť, že za vznik plesní v interiéri môže tepelný most, vzniknutý nedostatočným tepelným odporom obvodovej steny v soklovej časti. Toto sa dá vyriešiť zdvojením zateplenia soklu, kedy sa k existujúcemu zatepleniu prilepí nový izolant a povrchovo sa upraví tak, ako bol pôvodný sokel. Nový izolant sa však musí vložiť min. 300 mm pod úroveň terénu. Čo sa týka vzniku kondenzu a následne plesní v interiéri, tak najúčinnejšou metódou je intenzívne vetranie, no nevyrieši to všetky problémy. Ak je zateplenie málo účinné, alebo sú v ňom nejaké poruchy, tak vetranie bude neefektívne. Takýto stav sa dá najlepšie zistiť termovíznym meraním tepelných mostov v obvodovom plášti budovy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kreisel:

Dobrý deň, hrúbka zateplenia 50 mm nezodpovedá d…
@kreisel píše 5cm XPS , nie EPS, my máme na dome 20 rokov 5 cm EPS , a žiadny problém s kondenzáciou , ani vlhnutím, sokel máme kameň / nezateplený /
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@kreisel píše 5cm XPS , nie EPS, my máme na dome…
@rudy1973 Dobrý deň, expandovaný fasádny (EPS) a extrudovaný tvrdený (XPS) penový polystyrén, vhodný na izolovanie soklov, patrí do skupiny materiálov so súčiniteľom tepelnej vodivosti od λ = 0,030 W/(m . Z tohto hľadiska sú rovnaké. Rozdielom je, že XPS je mechanicky odolnejší a nenasiakavý.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kreisel:

Dobrý deň, hrúbka zateplenia 50 mm nezodpovedá d…
@kreisel dakujem, skusime v zime termovizne meranie, co to ukaze.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od kyleah:

@kreisel dakujem, skusime v zime termovizne meran…
@kyleah Dobrý deň, ak budete mat zaujem o termovíziu kľudne sa ozvite. S pozdravom
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kreisel:

@kyleah Dobrý deň, ak budete mat zaujem o termo…
@kreisel dobry den, viete mi prosim poslat do sukromnej spravy CP? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od kyleah:

@kreisel dobry den, viete mi prosim poslat do suk…
@kyleah Dobrý deň, prosím pošlite nám do súkromnej správy telefonne číslo a kolega Vás bude kontaktovať. Dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?