Murivo/zateplenie 30+15 alebo 35+10, poradte

ahojte, poradte co je lepsie z hladiska udrziavania tepla v dome, ytong 30cm + 15 cm zateplenie polyst. alebo ytong 35cm+10cm polyst. v dome je planovane kurenie podlahove elektricke teplovodne + krb. dakujeme za kazdu radu, skusenost
Odpovedať
1
2
Krb zavrhni, a je to takmer jedno ,co je teraz pre teba lacnejsie...mne sa len teraz pacia tie navraty do stredoveku-kurenie krbom...kto Vas na take chuioviny nahovara ,ze kurit krbom ako zdrojom tepla...
Odpovedať
Lepsie tepelno izolačné vlastnosti bude mat 30cm ytong + 15cm izolacia. Ale 15cm izolácie je dnes uz malo a to hlavne pri elektrickom podlahovom kúrení.
Odpovedať
Ak som správne pochopil budete mat teplovodný podlahovku s elektrickým kotlom a k tomu akumulačnu nádrž s teplovodným krbom?
Odpovedať
@dally55 30+20, alebo 25+20 To len uvažuješ že si raz postavíš dom? alebo ako si došla k tým číslam? Vieš že na dom potrebuješ povolenie ktorého súčasťou je projekt ktorý obsahuje nejaké energetické posúdenie (návrh - audit) a tam sú tieto údaje?
Odpovedať
I príde muž podvečer domov, a začne kalat drevo a triesky v obývačke, žena mu nadšene asistuje, zbiera triesky, vysáva a udržuje oheň v krbe.... Takto to presne bolo v prvotno pospolnej spolocnosti.... Vivat budúcnosť je v kúrení krbom...
Odpovedať
Profilova fotka
@dally55 najlepšiu kombináciu budete mať ytong Silka 20cm + 30cm EPS :-) aj to kúrenie krbom sa má potom šancu niekam trochu naakumulovať ...
Odpovedať
@daralbajda nie každý je lenivec ako vy, na kúrením s krbom nevidím nič zlé aj keď každý deň určite nie.... co keď vypadne elektrika na niekoľko dni(kalamita atd) My to máme skôr ako príležitostne kúrenie, romantika, vianočná atmosféra a v prípade nejakých problémov aj zdroj tepla v dome aj keď sme nedávali teplovzdušné rozvody. To skôr vy mate zaostale názory, možno len názor človeka co žije, žil kralikarni (cinziak ) ale to neviem, našťastie vás nepoznám
Odpovedať
@roberttom Ano,ako prilezitostne,a hlavne nudzove.Ale mat kotolnu v obyvacke...Som z dediny a v detstve som poznal kurenie aj drevom,aj pilinakom,aj naftovymi kachlami.Takze teraz som spokojny s podlahovym. kurenim a plynovym kotlom.
Odpovedať
Profilova fotka
@dally55 Problém podobných otázok na takomto fóre je že rady sú síce zdarmo ale väčšinou aj nadarmo. Ak to myslíš zo stavbou vážne skús si o tom niečo naštudovať sama v nejakých odborných článkoch alebo jednoduchšia cesta je zájsť za dobrým projektantom ( ktorého aj tak budeš potrebovať ) a nech ti to vysvetlí a aj poradí. Ale dá sa predpokladať že jedna aj druhá varianta steny je v dnešnej dobe pre rodinný dom nevyhovujúca,
Odpovedať
mňa by zaujímalo ako chce zohnať 35cm ytong to sa bude spiľovať z 37,5cm? :-D
Odpovedať
@dusan72 myslím si ze ani dotyčná pani, slečna to nemyslela ako trvalé kúrenie lebo tam ma uvedené elektrické podlahové kúrenie. Súčasne normy určujú mat aspoň dva typy kúrenia nezávislé od seba takže krb je rozumné riešenie pre ľudí čo nemajú ľavé ruky. Osobne nepoznám nikoho kto kúri len čisto krbom co postavil dom v nedávnej minulosti......
Odpovedať
@roberttom A kde je to napísané že musia byť dva typy kúrenia? Lebo polovica známych čo teraz kolaudovala má len jedno.
Odpovedať
@jumt záleží kedy dostali stavebné povolenie, my sme ho dostali v roku 2017 a podmienka bola mat dva zdroje kúrenia.
Odpovedať
@roberttom ja som ho dostal 2018 a nič také tam nemám
Odpovedať
Profilova fotka
@jumt Jasné že nič také nieje to si niečo pletie
Odpovedať
@jumt @martosko je možné že si to s niečím mýlim ale tak ci tak sme chceli aj krb takže nám to vyhovuje. Musel by som to pozrieť, resp zavolať projektantovi, možno som ho ja zle pochopil
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dally55 Ako bude izolovaný strop a podlahy? Chcete využiť aj dotáciu na pasívnu stavbu? Ytong (lambda) 30cm má tepelný odpor R=3,89 W/mK + 15cm EPS 70F (3,95) = 7,84 W/mK (U=0,13W/m2K) Ytong (lambda) 35cm R=4,54 W/mK + 10cm EPS 70F (2,63) = 7,17 W/mK (U=0,14W/m2K) Ytong 30cm + 15cm EPS spĺňa normu A1 a A0 Ytong 35cm + 10cm EPS spĺňa normu A1 a A0
Odpovedať
@roberttom 2 zdroje kúrenia s používajú ako trik na zníženie emisií CO2 pri výpočte energetickej náročnosti budovy. Nie je to povinné ale väčšina ľudí to tak má aby prešli. Napríklad elektrika "na tvrdo" neprejde. Preto sa dáva druhý zdroj kúrenia...
Odpovedať
Profilova fotka
@dally55 30+20 mas naj :) @daralbajda ved ked maju a peniaze na teplovodny krb preco to nespojit s akumulackou a podlahovkou? nikto netvrdi ze idu robit z obyvacky drevaren alebo kotolnu iba vyuziju poriadne teplo z krbu.... prvotno pospolnej spolocnosti aj ovce chovali v kazdom dvore... ty niake mas??
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 Super ďalší "odborník" tak stena po novom spĺňa energetické kategórie, čo sa človek všetko nedozvie.
Odpovedať
@martosko vyvráť mi prosím vedecky moje tvrdenia, čakám
Odpovedať
@micjak v obyvacke akumulacku,mam krb v obyvacke 30 rokov,kurim v nom len na Vianoce kvoli atmoske a aj tak je z toho vela neporiadku(popol,drevo,triesky)..
Odpovedať
@dally55 ja by som dal do pozornosti ešte jednu vec , ktorá sa tu dost málo spomína: Dom ma byt postavený tak , že vonkajšie steny maju byt lahké a mat dobré tepelnoizolačné vlastnosti , a vnutro domu by malo služit na akumuláciu.To znamená že stropy betonove , priečky takisto z tažkého materialu a aj pripadny krb by mal byt masívny , proste dat čo najviac tažkej hmoty dovnutra domu......potom v tom dome može byt stabilná klima aj s malými výkyvmi teploty v noci aj ked sa nekuri... Napr . dnes ráno bolo +8,6 st , ale vnutri krásnych 21 . Nemám rekuperáciu , nič ...
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda hmm beton.. zazil som to v panelaku.. ked sa panelak naakumuloval v lete bolo v nom peklo este aj 4 dni po chladeni... trocha pomylena predstava a akumulacnej schopnosti domu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dally55 skor 30+20.. nezabudnut na podlahu a strop... zvlast ak mate elektricke kurenie... cez strop odchadza najviac tepla , podlahou sa ochladzuje... musi sa to chapat ako cela tepelnoizolacna obalka domu... tiez ti nebude teplejsie v zime ak si das dva kabaty ak stojis len v ponozkach v snehu ze? ;-)
Odpovedať
@richard71 a bez capice ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba to kazdopadne :-)
Odpovedať
@dally55 myslim si, ze v dnesnej dobe rozmyslat o zatepleni mensom ako 20 cm nie je dobrym riesenim. Domy musia splnat coraz prisnejsie podmienky, takze by som si to urcite nechala prepocitat projektantom, aby ste dosiahli nejake skolaudovatelne cisla. My napríklad mame steny 25 ytong + 25 grafit EPS, v podlahe 20 cm a na streche (betonovy monolit) tusim 45 alebo 50 cm izolacii.
Odpovedať
@richard71Vy ste pomýlený........Ak ste nemali tienenie...Tak sa to má robit , však na tom princípe su akumulačné domy , alebo ak Vám niečo hovorí Trombeho akumulačná stena...k ostatnému uteplovačskému pokecu sa nejdem vyjadrovat....
Odpovedať
@daralbajda v modernom bungalove jedine co robi akumulaciu je poter, lebo vsetky ostatne materialy su lahcene s akou takou tepelnou izolaciou. Akumulacna schopnost je super, len v modernom dome, lebo v starej nezateplenej barabizni mas v zime zimu a v lete teplo :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?