Lepenie zateplenia PUR penou - nerovnosti

Caute Na jar idem zateplovat stavbu 200kou grafitovym EPS. Chcel by som lepit PUR penou, avsak mam otazku na rovinnatost stien. Niekde (pomurnica, prechod beton/tehla) su nerovnosti do 5 cm. Zvlada PUR pena taketo odskoky v pohode a drzi? Myslim tym ze mozno pol platne by bolo nalepene na takomto odskoku voci zvysku steny. Alebo tam pripadne natiahnut predtym lepidlo nech sa zmensi rozdiel voci zvysku steny.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreus na grafitovy sa vykasli, funguje len v lete, myslis 5 mm? to je ok jasne, no 5 cm nie,
Odpovedať
Samozrejme myslim 5cm. 5mm maju pomaly drazky v Porotherme to mi je jasne ze je to OK. Realne su tam odchylky 2-3 cm, 5 je uz len niekde lokalny extrem. Na tychto miestach by som bud pouzil lepidlo alebo to predtym este zrejme vyspravil.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreus na grafitovy sa nevykasli, funguje stale :) a 5cm je vela, to treba vopred vyspravit.
Odpovedať
Najlepsie asi uviest priklad: Betonovy stlp ktory robosi zateplili XPS a nasledne vyliali betonom (to vpravo). Samozrejme urobili to tak ako spravili, cize XPS je krivo a zvazuje sa od steny a vznika medzera. Ide avsak o mozno 40cm, cize ako vravim pol platne by bolo na tomto odskoku Zajtra by som mohol asi pridat este dalsie fotky.. Tiez som to tu zalozil zhurta a nepripravil sa :/
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj nevyskusas nevies :) @andreus to treba vyspravit
Odpovedať
Profilova fotka
No to by zaujimalo aj mna, cim napr vyspravit podoben nerovnosti. Napr. Veniec mam v hornej casti zuzeny (5 cm to nie je ale predsa) Dufal som ze to pena zvladne...
Odpovedať
@andreus Použi PUR penu, šikovná robota. Ale treba dodržiavať čas aby trochu zavadla a potom to nalepiť. Naučíš sa ako je to najlepšie. Nalep na pomurnicu 2, alebo 3 cm polystyrén, PUR penu keď necháš vyzrieť troch uviac tak vieš aj väčšie špáry spraviť. A potom to prelep tým 20cm polystyrénom. Keď máš prechod Veniec/tehla tak keď ti to vyjde vieš to preložiť tú špáru celou platnou. Ja som mal tak nerovnosť venca medzi prízemím a poschodím a som to preložil tak že vrch a spodok platne bol na tehle a predtym som do špáry som fukol trochu purpeny. @jblaze a v zime si grafitoví odskočí na lyžovačku keď nefunguje? EDIT: Pribudla práve foto. Na roh by som nalepil pás 2cm polystyrénu od hora dolu, aby si nemusel až takú hrúbku nerovnosti prekrývať.
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze no netreba "skusat" ale testovat a to tak ako sa ma :).
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj prave ze to testuju pri letnych teplotach ;)
Odpovedať
Profilova fotka
Na rohoch to podlep kuskami 5cm polystyrenu a nechaj fugy. Tadial potom dofukas penu postupne. Nude tondrahe ale pojde to pekne po troskach.
Odpovedať
@kajo873 @wolodymyr tu nastava otazka ci sudrznost 3-5 cm EPS je vyssia ako 3-5cm PUR :D lacnejsie je to urcite..
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze aha a ty mas doma klimaticku komoru a otestoval si to pri zimnych teplotach a dosiel ku preukazatelnemu zaveru, ze nefunguje , tak ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majkoj na test izolacie netreba klimaticku komoru, nieje to jadrova veda, testoval som to rok, vysledok nebol z dna na den, ale ja teba nepresviedcam ani sa nehadam ;) len jednoducho neverim slepo technickym listom a navodom ak by som sa riadil navodmi, tak by som na stavbe za cely den nic neurobil lebo by som si len umyval , ruky, vyplachoval oci cely den, a vyhladaval lekara ako je to napisane na roznych materialoch :D preto ani na silvestra neodpalujem petardy lebo kazdu jednu treba, zakopat do zeme, a komu sa toto chce?:)
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze prepac, poviem to skaredo a na rovinu, ty si sa hral, ty si netestoval :). Robim nejaky ten rok do meracej techniky, bez konrolovaneho prostredia nenamerias nic. A s termo kamerou uz vobec. Uz tym, ze s nou stojis pred izolaciou markantne ovplyvnis vysledky. Pamatam sa ako jedna firma prisla s oknom (myslim, ze sa to volalo Kunertovo solarne okno), ktore v zime kurilo a v lete chladilo. Ziskali za to dokonca ocenenia na CONECO myslim :). Funkcnost preukazovali termokamerou, skoro som skapal od smiechu, ked v okne bolo pekne vidiet chlapika co ovladal kameru. Mam termokameru (ak sa da Flir One tak nazvat :) ), tiez sa s nou rad hram, to vsetko je v poriadku. Ale na zaklade tychto hier vyhlasit co si vyhlasil, je prinajmensom nezodpovedne. Ja beriem tvoju snahu neverit hned vsetkemu, to je absolutne v poriadku. Ale badam vseobecnu (tym nemyslim priamo teba) snahu, predpokladat, ze vsetci vyrobcovia su trochu padnuti na hlavu. Ano z casu na cas sa to stane, ale pravdepodobnost, ze na to pride niekto z nas je pomerne miziva. Okrem toho sa tomu meraniu venuju ludia, ktori to uz nejaky ten cas robia a maju metodiku odskusanu. Tento parameter izolacie je merany podla normy, (vacsinou) nezavislou instituciou a hlavne je overitelny. To znamena, ze ak sa najde niekto, kto preukaze opak, moze z toho byt neskutocny pruser, pochybujem, ze by BASF nieco take riskoval. Co sa ale preukazatelne naozaj deje, ze niektori vyrobcovia v ramci znizovania nakladov vyrobia EPS, ktory nesplna deklarovane parametre. To ale neznamena, ze izolacia nefunguje, alebo funguje len v lete. Dokonca by som povedal, ze tento problem je pri grafitovom EPS menej pravdepodobny, lebo do urciteho casu dodaval granulat na vyrobu len BASF, neviem ale ci je to tak stale.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj vidis sam si povedal priklad s tym funertovym oknom ze odzubuju kde sa da ;) neboj sa oni maju vsetko alibisticky osetrene ak by niekto chcel dokazat opak , takze pruser by nebol, s termokamerou to nemalo nic , len som nemal s nicim iny urobit fotky, je pravda ze ta "termokamera flir" je nanic napr teraz som testoval, cementove lepidlo, konkretne duocontact od baumitu, v technickych listoch sa nedocitas nic ine len ze neodporucaju teplotu aplikacie niezsiu ako +5 stupnov dovod? podla ich vedomia a svedomia, tak je to napisane,, to uz je co za informacia? urobil som viac vzoriek, a niektore som dal ihned po naneseni lepidla do mrazu na -18 stupnov, cuduj sa svete rozdiel som nenasiel, pevnost som sice nemeral specialnymi pristrojmi, ale "pocitovo" vsetko sedi, dokonca som pozeral aj strukturu pod mikroskopom a ziadny rozdiel tam nieje,, ani nieje nato dovod, preco by sa malo cementu nieco stat v mraze
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze cementu sa nic nestane, ale vode, ktora sa nepouzila na hydrataciu cementu. Ja by som ti zase mohol ukazat zbytok lepidla, ktory som nechal na mraze a cely som ho rozdrolil rukou. Toto bol veeeeelmi zly priklad. To, ze tebe par vzoriek "nezmrzlo", nie je dokaz, ze sa tak stat moze. Naopak, keby sa tak stalo, to by dokaz toho, ze sa to stat moze, bol. A vyrobcovi predsa ide o to najst odporucanie teploty, kedy sa tak stat nemoze nikdy. Ale uz radsej koncime, lebo nas niekto dodrbe ze sme OT :)
Odpovedať
Profilova fotka
@andreus problem tych 5cm vidim hlavne v tom, ze tam musis dat viacej peny a potom to aj inak expanduje a moze byt problem to cele vyrovnat.
Odpovedať
Najednoduchsie a najpevnejsie je : Ak sú nerovnosti smerom von odpilit vybrusit . Ak sú nerovnosti smerom dovnutra ...hrubší polystyrén a vyrezať rezackou .
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ma len stve ze vyrobcovia davaju malo info o materialy, a nepisu , dovod ak nieco uvedu ;) ale ok koncime aj tak mam vela roboty v praci :)
Odpovedať
@jblaze si robíš prdel!!! však? "...cuduj sa svete rozdiel som nenasiel, pevnost som sice nemeral specialnymi pristrojmi, ale "pocitovo" vsetko sedi" to chcem vidieť ako pocitovo zistíš či nadobudlo 0,01 alebo 0,1 MPa? A skúmať pevnosť a štruktúru pod mikroskopom ktorá je závislá od chemických väzieb (ale možno máš doma v pivnici elektrónový, aj keď aj ten je na to slabý.) podľa toho textu čo si tu postol, Ti chýbajú základné vedomosti chémie a fyziky. Keby tie výrobky boli určené pre odborníkov, inžinierov alebo vedcov z oblasti stavebných hmôt tak by tam tých podmienok a informácií bolo podstatne viac (oni ich aj majú v elaborátoch zo skúšok). No ten materiál si kúpi aj človek bez vzdelania alebo vyučený (alebo nevyučený) murár a preňho je rozhodujúca informácia, že na to aby to malo požadovane parametre potrebuje +5°C a tie dosiahne pri tej teplote za skoro akýchkoľvek okolností (napr. aj nie úplne dokonale pripravenou zmesou). Ten čo sa v tom vyzná tie parametre dosiahne aj pri -5°C. O pravdivej alebo skreslenej interpretácii nameraných vlastností výrobcami sa tu nemá zmysel vyjadrovať. Hlupáka aj rožkom opijú. @andreus roh si podlep kusom XPS na penu po celej výške do roviny a zbytok vyplň penou a po zatvrdnutí ju orež aby si mal rovný podklad.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav nerobim si prdel, pocitovo zistujem informacie tak ze porovnavam 2 materialy, mne taketo info staci
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?