Kondenz pod polystyrénom

Profilova fotka
Ahojte.Teraz keď sú tieto mrazy som na zateplení miestami našiel mokré miesta.Usudzujem,že je to voda čo kondenzuje pod polystyrénom a nejakú medzierku medzy presakuje cez sietku a lepidlo. :-( Stretli ste sa už z niečim takým. Stena je 30cm porobeton a 20 cm epsF.
Odpovedať
spôsobujú to netesnosti medzi doskami EPS, medzere neboli pravdepodobne vyplnené PUR penou, poradil by som urobiť kontrolný rez, vyrežte a uvidíte príčinu
Odpovedať
@janulikk dobre, ale kde sa tam vzala voda? Nevyzera ze tam natiekla zvonka, ci?
Odpovedať
nenatiekla, mráz prešiel do medzere až k murivu a skondenzoval
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk mraz nekondenzuje. Kondenzuje vzduch z vnutra na studenom mieste. Toto bude mat inu pricinu. @lgman nejde ti tade niekade bleskozvod ?
Odpovedať
@majkoj ok, zle som sa vyjadril, podstata je rovnaká, premrznutý vzduch sa dostal do medzere, oteplil sa a skondenzoval. Vlastná skúsenosť, presne takýto problém mal kamarát. Majstri mu namiesto zaizolovania plášťa len nalepili EPS. To je rozdiel medzi zateplením a len nalepením izolanta. Bleskozvod mu ide ľavou stranou vedľa zvodu.
Odpovedať
@janulikk Studený vzduch oteplením nekondenzuje. To naopak - vlhko v teplom vzduchu skondenzuje, keď narazí na studený podklad. @lgman Aj podľa mňa príčinou bude to, že vlhko obsiahnuté v murive skondenzuje na zadnej strane polystyrému, lebo je tam odvetrávacia medzera (medzi stenou a EPS). Tá voda potom steká po zadnej strane EPS a v spoji vytečie na povrch, kde namokne lepidlo. Myslím, že keď dôkladne vyschne stena, už nebude v stene toľko vlhka, aby to na EPS kondenzovalo. Kedy si robil omietky, alebo niečo mokré v interiéri?
Odpovedať
@chrobak7 medzera medzi izolačnými doskami je tepelný most, voda tam kondenzovať bude
Odpovedať
Ake on ma v albume fotky ako zateploval a medzery vyplnil pur penou.
Odpovedať
ano, ale vyplnil ich až po murivo? ak sa použije EPS 20cm, tak pur pena musi vyplniť celú medzeru, až po murivo, nie napr len 5 cm od vonkajšej steny EPS
Odpovedať
@lgman je toto rovnaký záber ?
Odpovedať
Vlhkost (vodna para), ktora vznikla za polystyrenom - z nevysuseneho muriva, pripadne z interieru sa snazi odvetrat. Ako vieme, teply vlhky vzduch sa vzdy tlaci (difunduje) do chladneho prostredia. Kedze ani pena nie je parotesna, tak sa vlhkost odvetravala cez penu pripadne drobnu medzierku medzi polystyrenami. Pokial nemrzne je vsetko OK, ale ked zacne mrznut, vlhkost zkondenzuje a namrza. Cim je dlhsie mraz, tak tym viac sa nahromadi zamrznuteho kondenzu, ale na fasade nie je nic vidiet. Ked sa otepli, kondenz sa rozpusti a na fasade sa objavi mokry flak. Na klebri je vidiet aj zopar kvapiek. Podla mna sa to upravi samo a mozno sa mylim :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk vzduch je lepsi izolant ako EPS :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
... pokiaľ nemá možnosť prúdiť. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 a obrazok si si pozrel, ze ? :)
Odpovedať
Polystyrén je na lepidlo, tak ak nie je všetko na tesno... Aj dnes sa ešte majstrom stane, lebo "veď na buchty som lepil odjakživa"... :-)
Odpovedať
@majkoj jasne, netvrdím opak, ja len stále hovorím, že kondenz stiekol presne z tej medzere pod PUR penou, vyzerá to na širšiu medzeru medzi doskami a presne tade stekala voda a vyšla von. Ako som písal vyššie, presne rovnaký prípad. Po skúšobnom reze sa potvrdilo to, čo som nakreslil vyššie. Ak je to voda, ktorá vychádza z muriva, môže byť, diskutujeme tu, odkiaľ sa to môže vziať, no a ja mám tento názor. Bez rezu zakladateľa tejto témy na to však nepríde. Budú to stále dohady.
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk z obrazku co so dal konecne vidim co som chcel :), ide tade bleskozvod. Viem si predstavit, ze to ma nieco splocne s nim :)
Odpovedať
@majkoj oki, ja už nemám čo pridať k tejto diskusii
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk @majkoj @dedo758 Áno toto je to miesto.Lepil som na PUR penu aj dosky a nešetril som a snažil sa vyplnať aj dodatočne medzery a spoje medzi EPS.Samozrejme nie všade tak na 95% :-) Na tomto mieste som to neurobil.Pravdepodobne tam dosky boli úplne pritlačené bez viditeľnej medzery.Nemyslím že to ma niečo s bleskozvodom .Ide asi 30cm vedľa a robí sa to aj na iných miestach mimo bleskozvodového okolia. Robiť skúšobný rez sa mi veľmi nechce.Narúšať celistvosť armovania. V podstate sme sa všetci zhodli .Je to kondenz na zadnej strane polystyrénu ktorý si najde cestičku a tam kde som to nevyplnil penou pretečie na lepidlo.Skôr ma zaujíma to že rosný bod pri 30cmporobeton+20cm eps by mal vychádzať v eps,či? :-| Je to tak že čím je nižšia vonkajšia teplota tým sa hranica rosného bodu posúva smerom k murivu? Možno to bolo spôsobené tým že tu boli mrazi cca -20aj -25stupnou.
Odpovedať
Profilova fotka
ešte detajl :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lgman ak to robi aj inde ok, ja som myslel, ze ak ti tade prudi vzduch... Kondenzu by sa tam nemalo tvorit tolko aby to bolo vidiet. Ale samozrejme porobeton je dost vlhky., takze tazko povedat.
Odpovedať
@lgman odznelo tu vela teoretickych uvah, ale jedinou pricinou je prechladzovanie vzduchovej medzery medzi doskami polystyrenu, ktore neboli dostatocne prepojene penou pri montazi. Skusil by som presne na mieste spoja pichnut pistol s penou co najhlbsie a vypenit to.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@lgman Zdravim. Ako ste vyriesili tento problem? Dakujem za odpoved
Odpovedať
Profilova fotka
@stavbar07 Zatial som všade kde som videl mokrú bodku pichol malý klinec :-) pre označenie.Chcem tam potom fúknuť pištolov kúsok peny.Fasádu som ešte nerobil takže to mám zatiaľ stále tak.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?