Je vhodné izolovanie stropu skôr ako sú ukončené mokré procesy?

Pozdravujem. Kúpili sme st. RD s kameňa. Dom je v tvare L - urobili sme prístavbu (základy+platňa+obv. múry+ veniec na celom dome)Dom je čiastočne podpivničený, základy domu sú od-izolované. Keďže strecha bola zlá a nevyhovujúca, bola urobená komplet nová. Dom je uzatvorený (okná, štít, vchodove dvere) Kúrenie momentálne žiadne. Aby som mohol pokračovať v interiéri, potrebujem si samozrejme prikúriť a temperovať .Predpoklad zatiaľ - teplovzdušným delom + prikurovanie krbovými kachlami .prípadne el. ohrievačom otázka: Môžem teraz osadiť izoláciu (isover naturol plus ) aby som udržal teplo v interiéri? Mal by som rovno položiť 1 aj druhú vrstvu- dať parobrzdu a potom pracovať napr. na omietkach atď? Za rady Ďakujem :)
Odpovedať
1
2
@tomyzv nemal by to byt problem, ak pred zacatim vykurovania bude izolacia poriadne chranena parozabranou... ty vsak pises o parobrzde, co konkretne to bude?
Odpovedať
@gashtaan prepáč, myslel som parozabranu, zle napisane.
Odpovedať
momentálne ešte nemám kúpenú
Odpovedať
@tomyzv určite ten strop zatepliť hneď. Nebudeš tu potom medzi tými čo pri mrazoch začínajú témy či môžu robiť toto a toto, keď je toľko a toľko stupňov :-D Tu parozabranu buď hneď, alebo potom dlho dlho po omietkach a poteroch.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Sprav parozabranu, poriadne ju uchyt ked ju mas, tak mozes robit vlhke procesy.
Odpovedať
@mcsmekac zaujimavy nazor. Vetrat sa oplati v pripade, ze je von mensia vlhkost ako dnu. Tyzden po omietkach to klesne pod 90% relativnej vlhkosti, ale target je sa dostat k 50%... ale ked je von 80%, tak sa pod 80% nedostanes :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk keď bude kúriť tak sa nedostane pod 80% keď vonku bude 80% ?....to je tiež zaujímavý názor :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tomyzv ak položíš izoláciu tak kým nedorobíš perfektne parozábranu tak sa nepokúšaj robiť mokré procesy a kúriť.....
Odpovedať
@ivantausk "ked je von 80%, tak sa pod 80% nedostanes" hybaj sa rychlo doucit fyziku :)
Odpovedať
To zateplujes priamo krov či len strop? Ak krov tak áno treba to mať čo najlepšie urobene. Ak strop tak to je OK.
Odpovedať
@gashtaan nuz, skus mi to vysvetlit... ze ako dostanes nizsiu vlhkost z vyssej vlhkosti :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ivantausk zrejme v tom bude čierna mágia :-D ...ale už to tu riešilo viacero ľudí, ktorí kúrením a vetraním dosahujú vnútri 30% vlhkosť .....dokonca musia v zime používať zvlhčovače lebo za boha nedokážu tú vlhkosť v zime zvýšiť......tak že nakoniec to asi bude fakt len tá fyzika :-) Skús google.....
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 aj by ma zaujímalo ako súvisí použitie parozábrany s tým či sa jedná o strop alebo podkrovie ? (leda že by sa jednalo o betónový strop :-) čo ale asii nie je tento prípad )
Odpovedať
@eagleowl och... no, ked si z von pustis hodne vlhky vzduch, tak nevysusis... nieco maaaslicko o tom.viem... zaoberam.sa tym.uz par rockov... Absolutna vlhkost je nieco, co dokaze hodne poskodit drevene kusy nabytku... okna, dvere, kuchynska linka ci schodisko... relativna sa da ovplyvnovat, aby sa menila aj ked absolutna vlhkost sa nemeni... jednoduchou zmenou teploty... avsak takej kuchynskej linke hranie sa s cislami relativnej vlhkosti nepomoze... a kedze najcastejsie meranie vlhkosti je s meracmi relativnej vlhkosti, tak sa ludia snazia davat dole vlhkost a na uspechy pouzivaju meranie relativnej vlhkosti.... Ver mi, ze ak je von velka vlhkost, tak vetranim nevysusis... samozrejme, ze ak mas doma 99% vlhkost tak ano... ale ak mas 60% a von je 80%, tak ver, ze nie... proste fyzika ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk a aká je v zime teda tá "veľká" absolútna vlhkosť ? tak trebárs teraz je vonku relatívna vlhkosť 96-100% (!!!) ....a teplota á -3°C....tak že ak ten vzduch zohreješ vo vnútri na biednych 15°C bude relatívna vlhkosť á 30% :-) Tak že s tým či si tu budeme veriť alebo nie ...nie je podstatné.....treba dať na papier čísla..... (vysušíš všetko iba že to bude stáť nejaké peniažky na tom kúrení samozrejme :-) )
Odpovedať
@ivantausk to vazne sa tym zaoberas uz par rokov? to akoze profesionalne?
Odpovedať
@eagleowl mozes mi prosim dat zdroj toho, ze ak je pri -3C relativna vlhkost 100% a dojde k zohriatiu na +15C (o 18C), tak klesne relativna vlhkost na 15%?
Odpovedať
@gashtaan ano, dost profesionalne na to, aby som vedel, ze ak je von tak velka vlhkost, ze je hmla, tak neznizis vlhkost vetranim na 50% relativnej vlhkosti pri izbovej teplote...
Odpovedať
@ivantausk opravujem, na byt na "30%".
Odpovedať
@ivantausk takze znova, ty teda ako profesional tvrdis - citujem "ked je von 80%, tak sa pod 80% nedostanes", cize inymi slovami sa relativna vlhkost vzduchu po ohriati neznizi? No spanombohom...
Odpovedať
@gashtaan mas pravdu, zle som sa vyjadril... nieje to relativna vlhkost, ktora sa neznizi... relativna vlhkost je len jej zobrazenie. Ide o jej skutocne mnozstvo. To je to, co poskodzuje materialy. Cize ano, relativna sa samozrejme meni, preto je relativna... Ale ak mam napriklad 20C a 45% relativnu vlhkost alebo 15C a 60% relativnu vlhkost, tak rozdiel mnozstva vody na 1kg vzduchu je len 0.2g. Takze stale plati to, ze domaci nabytok neochranis a ani neznizis vlhkost, ked budes z von pustat vlhky vzduch...
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk bude to stačiť takto ?
Odpovedať
@eagleowl ano staci. Mas pravdu, vyjadril som sa velmi nestastne. Avsak stale plati to, ze vlhkym.vzduchom z vonku neznizis vlhkost v dome... a moze byt jeho relativna vlhkost nizka. Stale vsak obsahuje vela vody, ktora sposobuje poskodenia a ohrozuje napr. aj zdravie.
Odpovedať
@ivantausk ked ma vzduch vnutri 80% relativnu vlhkost, samozrejme, ze sa vlhkost znizi, ked ho vymenis za vzduch zvonku, aj ked ma tiez relativnu vlhkost 80%... ved ako sam naznacujes, absolutne nasytenie chladnejsieho vzduchu vodou je pri rovnakej relativnej vlhkosti nizsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk už to začína byť únavné...tak posledný pokus: ...ak je vonku nízka teplota-teda teraz v zime, nie je podstatné aká je relatívna vlhkosť vzduchu vonku -lebo vonku je v ZIME VŽDY ABSOLÚTNA VLHKOSŤ NÍZKA....teda keď tento vzduch ohreješ -znížiš dramaticky jeho relatívnu vlhkosť a teda máš k dispozícii vzduch so schopnosťou prijať vodné pary - teda platí že takýmto vzduchom vysušíš stavbu z vnútra alebo vysušíš nábytok :-) alebo sliznice :-) a potom ho znovu "vyhodíš" von a tak dookola.... (To že možno práve Tebe sa to z rôznych dôvodov nedarí nie je podstatné )....aj tu na fóre sú ľudia čo majú práve teraz v tomto období problém v dome s nízkou relatívnou vlhkosťou....nevedia sa dostať nad 40% a musia dokonca vzduch zvlhčovať..lebo je nezdravo suchý.....dôvodom je obyčajne rekuperácia, ktorá príliš intenzívne vetrá....
Odpovedať
@eagleowl dakujem za objasnenie. Musim si to este dostudovat, lebo napr aj dnes je hmla, cize je vysoka absolutna vlhkost. Ako je to mozne?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk nie je vysoká absolútna vlhkosť :-)......vonku je teraz cca 0°C a vysoká rel vlhkosť - 90% = absolútna vlhkosť je teda 4,4g/m3.....keď tento vzduch zohreješ na 20°C bude mať 26% rel. vlhkosť :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
zapojím sa chcem zácat robiť mokre procesy prvá otázka teda znie robiť ich aj keď už vonku mrzne ďalšia otázka pán od izolácie mi povedal že parozábrana musí ísť na veniec nie na omietku tYm pádom by som mal robiť skôr parozabranu ako omietku ale zase povedal ak dám len parozabranu a nezafúkam strechu tak sa všetko vyzráža na parozabrane ale ak zafúkam vraj sa rosnýbod posunie a voda sa nevyzražaviete mi prosím poradiť ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od donvaler:

zapojím sa chcem zácat robiť mokre procesy prvá o…
@donvaler keď je dobre spravená parozábrana, tak izolácia strechy by tým mala byť chránená. Zrážať by sa na nej voda nemala, pokiaľ bude povrchová teplota vyššia než je rosný bod (výpočet je aj online kde sa zadá teplota vzduchu a vlhkosť). Hlavne nech tam nie je zima, prievan a odporúčam kúpiť teplomer s vlhkomerom alebo teda meteostanicu, ktorá ukazuje aj exteriér alebo dve miestnosti vie teda sledovať. A ešte k tej parozábrane, tak často ju robia až po omietkach a vtedy je dôležité dobre ju prilepiť o stenu. Len teda je tam menší presah, pretože ju dávajú väčšinou len na hrúbku sadrokartónu, aby ju nebolo vidieť. Na tehle sa dá nechať väčší presah, keďže omietka to zakryje.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?