Funkcia kotvy pri zateplovani.

Jednym z nasledovnych krokov bude zateplovanie a tak rozmyslam nad zateplenim. Tak asi ako kazdy, tak rozmyslam nad tym ako uchytit tie dosky na stenu domu. Budem davit klasicke lepidlo a lepiacu penu. Takmer kazdy dava aj kotvy a tie su vo velkej vacsine celkom slusny tepelny most, kedze ich je v dome tak 1500ks, tak to asi vie v zime aj sposobit zaujmave straty okrem toho, ze to sposobuje "pehy" na dome. Moja otazka teda je, co je funkcia kotvy, kedze lepidlo a pena to udrzia dostatocne aj bez kotvy? Jedine co ma napada je zabezpecit po okrajoch poriadne dosadnutie a "flushness" dosiek.... Je tam este aj nejaky iny dovod? Ked dam 1000 ekotwistov, taj je to 700Eur len za kotvy a tak rozmyslam, ci do toho ist alebo sa na to uplne vykaslat....
Odpovedať
1
2
@ivantausk pri dome do 2 podlaží nie je nevyhnutné kotvy používať (pri starej stene by som to zvážil). Kotvy zabezpečujú dosky zateplenia pred saním vetra.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav nechcel si napisat pri novostavbe nie dome
Odpovedať
@ivantausk 100x sa ro pisalo, nemusis davat tepelny most to neni fie fotky co tu koluju su podla mna fotky domov s malou izolaciou, moc zatlcenymi kotvami pripadne so zeleznym jadrom. Plast neni taky tepelny vodic aby to vadilo. Na dome mame 5cm pystyren a zelezne kotvy a ziadne kruzky nie su.
Odpovedať
Profilova fotka
ak sa jedna o novostavbu, tak kludne bez kotiev. Povrch by som vsak vyfukal kompresorom a este mozno zlahka napanetroval nech tam neni prach a neodtrhne to ani pan boh... ;-)
Odpovedať
@tarbavalaba ee keď je povrch únosný, alebo sa preukáže že je, prípadne pri rekonštrukciách sa aj omietky osekávajú až na murivo, preto sa to nevzťahuje na novostavby.
Odpovedať
@ivantausk minule som tu citoval úryvok zo statického posudku ETICS. Kotvy chránia izoláciu pred odtrhnutím od steny sacou silou vetra a musia sa dať na pórobetón, alebo tam, kde je na murive omietka. Na novú tehlu, VPC alebo betón kotvy pri rodinnom dome netreba
Odpovedať
@ivantausk https://www.hilti.sk/kotevná-technika... skoro euro kus. Dost ale vyzera to dobre
Odpovedať
@matoztt jop, to su ako Ekotwisty... ale tak 1000 Eur mozem pouzit aj inde :)... aj Carrera 911 vyzera dobre a neubudem ju kupovat :) Uz som do domu dal o 30k viac ako som planoval do tejto fazy.... a este ma caka cca 60-70k do neho napchat takze uz pozeram na veci realnejsie co treba a co nie :D
Odpovedať
@ivantausk Akurat som si pozrela tvoj dom a nechce sa my verit ze si dal do domu ale teras neviem ci som to zle pochopila ze 30k ako si planoval ja som myslela ze v takomto stave ako mas teras si dal 30000e.Ale to snad nie .
Odpovedať
@ivantausk Kotvy sú z umelej hmoty, nepredstavujú žiaden tepelný most. Ak sa izolácia lepí celoplošne, kotvy netreba. Ak na buchcty, tak kotvy sú pre istotu. Ak sú postavené steny, tak správne je lepiť izoláciu celoplošne na rovnú stenu. Ak steny ešte nemáš, použi široký pórbetón porfix P2-400, netreba ho zatepľovať ani pri vykurovaní elektrinou, stavajú sa z neho ultranízkoenergetické domy.
Odpovedať
@petka456 dal som viac ako som planoval. Uz som dal skoro 80k a mal som dat ca 55k... ;)
Odpovedať
@deravystrecha netreba zateplovat nic ;) ale dobre je zateplit kazdu stavbu. A to nie len kvoli tepelnej izolacii... Napr ja mam 38cm tehlu a budem zateplovat aj kvoli odstraneniu kominoveho efektu v muroch. Ked sme robili elektriku, tak z niektorych otvorov pre krabicky riadne tahalo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ivantausk Keď napíšem ľuďom že nejaká technológia je lacná a kvalitná, nič to pre nich neznamená, hlavne že majú krásnu strechu a inteligentnú elektroninštaláciu :-)
Odpovedať
@ivantausk Neviem aký máš projekt, takže neviem presne poradiť či tvoj zatepliť, alebo nezatepliť a ako zabrániť prúdeniu vzduchu. Krabičky pod zásuvkami a vypínačmi možno dodatočne vystriekať PUR penou, to čo sa natlačí do krabičky sa potom vyškrabe. Napojenie deravej steny a izolácie odvetranej strechy s kamennou vlnou možno tiež prerušiť PUR penou.
Odpovedať
Profilova fotka
@deravystrecha ak vystriekas krabicky PUR penou fucat ti tadial bude nadalej, spolahni sa... :-)
Odpovedať
@deravystrecha vystriekas penou a nedostanes reviziu ;)
Odpovedať
@ivantausk tie som este nevidel, iba tieto hilti som videl. Tak to je to iste :-) ale ja to budem asi tak riesit
Odpovedať
@ivantausk co ti najviac predrazilo stavbu ? kam si dal tych 30k ? mna napr prekvapila cena venca od robotnikov, 2k za robotu, pricom sam bys om to dal lavou zadnou do 2 tyzdnov obden. potom su to take doplnky strechy napr, par sto eur tu a tam.. strop tiez.. ale 55>80 je masaker fakt... este ma to le ncaka, ale tipujem ze SDK sa tiez vie predrazit v doplnkoch. je to ako nieco ked som si do bytu daval podlahu za 6eur/m2.. vtip je v tom, ze doplnky (folia pod, a rozne tie listy a rohy a spoje), to bolo tiez v prepocte 5-6e/m2, cize ak su laminaty za 6, realne sa to da za 11-12.. tie male spiny (drobonosti) stoja zvacsa najviac :D asi tak ako tie skrutky .. 1000-1500 navyse, to aj ked clovek nemieni setrit, tak je to na zamyslenie..
Odpovedať
@dusantt nuz... uz len zakladova doska ma mala stat 9000Eur a stala ma 12500Eur... to je len zaciatok... nepocital som s beton pumpou, proste som na nu zabudol alebo teda som nevedel ze tak casto sa vola... ta stala za 6 vyjazdov cca 1000 Eur... ty vykop, tu bager na taku blbost tu na take zarovnanie tu na taku kravinu... 150-300 Eur len tak... par krat za mesiac... Tahanie murov ma vyslo hodne, ale nemal som cas, kedze som potreboval vytiahnut mury a dat pod strechu este pred zimou... to ma vyslo 8000... oproti 4000 pocitanym.... strecha mala stat 12000... stala 15500.... daval som PUR penu namiesto skelenej vaty.... komin a kanadske kachle.... okna mali stat 9000... stali 12500... no a tak to ide dalej :D... uvidime, kolko to bude stat nakoniec :)
Odpovedať
Nalepte to penou nemusite kotvit. kotvite len kde chcete davat obklad
Odpovedať
@ivantausk Trochu sa zabrzď a začni hľadať konkurenčné ceny, študuj, zjednávaj, rob svojpomocne. Aj nakupovanie je práca, a dobre platená ak sa robí poriadne. Moje základy stáli 7000 eur, 120 m2 bez prípojok. Prípojky 3000 eur.
Odpovedať
@ivantausk No to ti verim.Peniaze sa kotulaju a z uctu ubudaju jedna radist.Ja tiez prerabam dom a myslela som ze do 30000e s vmestim.ale uz som do toho vrazila 45000e a stale je malo.Treba my este kurenie kotol krb obklady sanitu zateplit a tak dalej ved to poznas a teras riesime uver lebo este takych 40000e myslil ze ta, vrazim a to este by som chcela aj posuvnu branu niaku za 1500e.Tak uz to niako dobojujeme ked sme sa do toho dali.Lebo byt si predavat nechcem.Tak mae co robit aby nam to vyslo a sa do takej sumy vosli.
Odpovedať
@ivantausk ja som na zapadnom Slovensku dal 7000eur za 100m2 material plus praca, aj s betonpumpou (15km) 4000 material, 3000 praca, aj bager tam je (cca 150-200e).. a to mi prislo nehorazne vela, tu pracu by som si svojpomocne znizil na 1000 podla mna.. (ja a pomocnici a bager)
Odpovedať
@deravystrecha daj fotky, blog mas prazdny... Preco? Ake mas zaklady? Ja mam aj 7 radov DT a 50m3 materialu udusavaneho 2 dni 600kg zabou... Dva razy mi vyplavilo vykopy a musel som vsetko vyberat a nanovo davat. Nakupujem o to sa ty neboj ;) Ked bol cas, a ked je cas, tak robim co viem a dokazem, ale som doma len cez vikendy a to chcem byt najma s rodinou. Ked je von mokro, tak sa deti zababru cele a tak ich na stavbu moc netaham.... Zena musi byt s detmi, takze tiez moc nepomoze....
Odpovedať
@dusantt ved zaklady sa daju spravit aj za 3000€... Ide o to ake, na akom pozemku....
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk preco ma blog prazdny ? No lebo to radopp stale tak robi :)
Odpovedať
@ivantausk V pondelok ma zablokujú, preto nemám nič v profile. Neviem prečo, asi príliš kritizujem podvody, a toto je komerčné fórum. Ak chceš, napíš na deravastrecha@centrum.sk . Viem že nie som jediný ktorý je bezdôvodne na čiernej listine, možno by sa zišlo založiť seriózne fórum. Ak bude zasa janarish tvrdiť že som porušil pravidlá, nech dá linku že kde. :-D Základy mám overenú klasiku: Výkop hlboký 80 cm, široký 60 cm, 15 cm udusaného štrku, zaliate betónom z betonárky na vyznačenú úroveň asi 10 cm pod povrchom. 4 rady šalovačiek širokých 30 cm zaliate betónom, vysoké spolu 80 cm, nad zemou 70 cm - som v záplavovej oblasti a nechcem mať obsah záchoda na podlahe. Deka 15 cm.
Odpovedať
@ivantausk Prežil som 2 roky na stavbe, po práci a cez výkendy, nevidel som vyrastať druhé dieťa. Pozemok si môžeš odvodniť ryhou smerom do nižšie položenej oblasti alebo plytkej vsakovacej jamy (plynule do - 10 až -20 cm). Stačí zobrať čakan a vykopať ryhu, a nebude blato. Ak je pozemok zarastený trávou, tak tiež nechodíš po blate. Na začiatku, ak už máš základy, daj si na jar bágrom vyrovnať pozemok, do polovice leta zarastie veľkou burinou, tú posekáš, a do konca roka máš trávnik. Netreba nič siať. Určite nepoužívaj jedy. Na pozemku si postav latrínu a kúp nejakú unimobunku alebo plechovú garáž, do ktorej dáš materiál, ale aj stoličky a stôl. Potom za tebou bude môcť manželka chodiť aj cez výkendy, ako na výlet. @majkoj Si naštvaný že som ti dnes skritizoval tepelné čerpadlá? :-P
Odpovedať
@deravystrecha Zjavne porusovanie pravidiel je predsa aj obchadzanie banu a vytvaranie novych uctov. 8-(
Odpovedať
@rillwen Mám len jeden funkčný účet. Po večeroch si čítaš pravidlá? :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?