Bungalov 139 m2 - zateplenie a možnosti vykurovania

Radi by sme sa spýtali na názor na energetický posudok, ktorý nám vypracoval projektant, ale uvedené čísla sa nám zdajú príliš vysoké. Plánujeme stavat z porfixu 30 cm a 15 cm polystyrén. Projektant nám do podlahy navrhol Polystyrén EPS 100 S hr. 6 cm a do strechy izoláciu z minerálnej vlny o hrúbke 25 cm. Čísla na energetickom posudku: merná potreba tepla na vykurovanie = 75,88kWh/m2.rok potreba tepla na vykurovanie 12 519,83kWh merná potreba energie na prípravu teplej vody = 22,2 kWh/m2.rok Aj cez tieto údaje nám, ktoré sa nám zdajú vysoké nám napísal, že spadáme do kategórie A1. Chceli by sme sa spýtat, či sú tie hodnoty normálne na dnešnú dobu a či sa vám zdá dostatočná navrhnutá izolácia? Radi by sme nekúrili Bohu do okien.... Zároveň máme ešte jednu otázku... pri pozemku nám končí plyn, takže máme možnost plynovej prípojky, ale zároven máme možnost získania tepelného čerpadla vzduch-voda o výkone 15 kw s vykurovacím faktorom 4,2 za 3500 e. V projekte máme sice uvedený krb, ale stále si touto investíciou nie sme istý... Tak nevieme či íst radšej do tepelného čerpadla, alebo skor zvolit klasiku plynový kotol?? Vopred ďakujeme za rady a pripomienky.
Odpovedať
vrajoz čísla vyššie môžu byť správne. Zodpovedá to hrúbkam izolácie. Z informácie neviem zistiť plochu okien a ich parametre, nakoľko tieto výrazne ovplyvňujú stratu objektu a vchodové dvere tiež. Parametre môjho domu: 40 cm strecha, 30 cm steny a 20 cm podlaha - výsledok je 8 kW/m2. Plyn nemám zavedený a spotreba el. energie 5007 kW/rok 2016. Tepelné čerpadlo nemám. Kúrim v kachľovej peci a elektrinou do podlahovky.
Odpovedať
@novotna168 Nevím, jak jsou nyní normy na Slovensku, ale co vím, že 6 cm do podlahy je žalostně málo a to navíc, když v případě tepelného čerpadla nebo KK předpokládám teplovodní podlahovku. Takto budete vykuřovat nejen pánubohu do oken, ale i krtkům do stropu. Když zateplíte alespoň těch blbuvzdorných (bezsložitěvýpočtových) 20, 30, 40, v případě porfixu 20,20,40 (podlaha, stěna, strop), tak se dostanete na přijatelné tepelné ztráty, kde v případě použití plynu není třeba nějaké desetinky řešit. POkud tedy nebude nenávratná přípojka plynu. To TČ, moc tomu nerozumím, ale asi by chtělo velkou akumulačku, kterou by natopilo a vyplo. tedy zkusit vyměnit za méně výkonný. Krb je jenom na vás - baví nebaví a nebo´taky může udělat rozdíl mezi tím, zda projdete energetickým štítkem nebo ne. Jinak je tu toho spousta ke čtení na MS.
Odpovedať
@novotna168 Tak projektant uvažuje ekonomicky čo sa oplatí ...lebo veľké izolácie potrebujú aj priestor ...čo sa dramaticky cena domu navyšuje .... tepelné čerpadlo potrebuje pár metrov štvorcových priestoru tiež 4-6 ....koľko stojí meter štvorcový stavby ? ale okolo 800 eur m2 približne. Takže veľa polystyrénu do podlahy, alebo veľa izolácie na povale a treba potom zvýšiť o dve - tri rady dom ... väčšie množstvo m2 zateplenia, polystyrénu , omietky ..... Ja by som šiel takou rozumnou strednou cestou ...aby sa to oplatilo čo najviac. - plyn kondenzačný kotol - podlahové kúrenie - múr 30cm - izolácia 15 -20cm - strop 40cm vaty sklenej - podlaha 12-15cm - správna orientácia domu ! na svet strany .... francúzke okno na na juh , prípadne juh-východ ...nie západ... Krb sa pri kondenzačnom plynovom kotli vôbec neoplatí, jedine ak je drevo zadara .... ak máte radi oheň a za každú cenu chcete romantiku, alebo máte zbytočných navyše 3-4tis. Skôr je v zimnom období komfort v novom modernom dome rekuperácia... :-) takto by som sa rozhodoval ja pri druhom stavaní ...
Odpovedať
@novotna168 Už si sa rozhodla? Pokiaľ nie tak ešte jedna rada. 25 cm strecha je žalostne málo. Skús si prerátať navýšenie ceny o pridaný EPS oproti projektovanému stavu a zistíš že navýšenie nákladov nie je v hrúbke EPS. Len dosiahnutý výsledok je úplne iný. Ostatne náklady na sieťky , lepidlá sú rovnaké. Aby som bol úplne presný tak možno budú stáť niečo viac kotvy na EPS lebo budú dlhšie. Pokiaľ staviaš bungalov, tak by ani neboli potrebné. Návrh izolácii tak ako máte v projekte bolo z čias NED a aby vyšla návratnosť na TC. Urob lepšie zateplenie a plynové kúrenie do podlahy a budeš bývať za 60€ mesačne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?