Odpoveď na príspevok od szivem:
Ahojte, prosím poraďte, bývame v starom kocka dom… @szivem Ťažko chápať, že uvažujete nad zateplením z vnútornej strany (neodporúčam) a pritom tvrdíte, že na vonkajšie zateplenie nie sú prostriedky. Steny vlhnú, lebo rodný bod je na strane interiéru. Ak sa k takej stene pristaví nábytok, tak sa spomalí, zastaví prirodzene prúdenie vzduchu a nastupuje pleseň.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@szivem Ťažko chápať, že uvažujete nad zateplení… @frantisekca zaizolovat potrebujem len východnú stranu, s ostatnymi stenami problém nieje, premýšľala som nad Pir panelmiOdpoveď na príspevok od szivem:
@frantisekca zaizolovat potrebujem len východnú s… @szivem Takže drahé PIR, namiesto lacného EPS. To není zrovna najlepší nápad. Čo tak skúsiť tu dotáciu a vyriešiť celý dom? To čo by ste do financovali z vlastného, sa môže rýchlo vrátiť na znížených nákladoch.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@szivem Takže drahé PIR, namiesto lacného EPS. T… @frantisekca na zateplenie celého domu by sme potrebovali cca 25-30 000€ a to bohužiaľ nemáme, poriesit potrebujem 2steny, ak by stačil polystyrén ok , nevyznám sa v tom. Pir panely som našla na nete ze je to vhodné aj na zateplenie zvnutra, tak som to videla ako možnosť riešenia, ale nechám si poradiť.Odpoveď na príspevok od szivem:
Ahojte, prosím poraďte, bývame v starom kocka dom… @szivem Ked nemajú steny plesniviet vplyvom chladu,musia zostat teplé.To zabezpečí jedine zateplenie zvonku.Vlastná skúsenosť z 70 rocného rodicovského domu.Vsetko ostatné sú experimenty s neistým výsledkom.Odpoveď na príspevok od szivem:
@frantisekca na zateplenie celého domu by sme pot… @szivem tu cenovu ponuku ste dostali od firmy?Odpoveď na príspevok od szivem:
@frantisekca na zateplenie celého domu by sme pot… @szivem ta cena jeprestrelena ja som sa bez ceny prace na dome s plochou 119m2 zmestil zateplenim do 5000. A poopravim @mgx aktualne je vyhlasena obnov dom vyzva c.6 do 15.1. Zmenili system a uz to nie je o rychlych prstoch ale o tom ze budu robit poradie podla vysky uspory zjednodusene povedane.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@szivem ta cena jeprestrelena ja som sa bez ceny … @mgx Nie je vyalokované. Podľa ich vyjadrení vraj uvažujú ešte aj s ďalšou výzvou. Budú však múdrejší po vyhodnotení tejto č.6. @sousedekovci89 Priznám sa Ti úprimne, že ja z terajšieho spôsobu zostavovania poradia žiadateľov vôbec nemám dobrý pocit.Odpoveď na príspevok od petersd:
@mgx Nie je vyalokované. Podľa ich vyjadrení vraj… @petersd myslis vo vyzve 6 alebo predosle?Odpoveď na príspevok od szivem:
Ahojte, prosím poraďte, bývame v starom kocka dom… @szivem izolácia zvnútra sa bežne používa tam, kde sa z rôznych dôvodov nedá robiť na fasáde. Pre Vašu potrebu stačí zvnútra na penu nalepiť 6 cm PS a prekryť ho tapetou. Nábytok na stenu je potrebné upraviť tak, aby v ňom vzduch mohol prúdiť pri stene, teda otvory (mriežky) nad podlahou a pri strope.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@petersd myslis vo vyzve 6 alebo predosle? @sousedekovci89 "Rýchle prsty" a klikanie tesne po polnoci, nie je určite dobrý spôsobom, ale už keď sa raz v systéme dostaneš na nejaké miesto v poradovníku, tak si tam a jednoducho Ťa nemôžu odtiaľ iba tak vyhodiť, posunúť, zmeniť Tvoje poradie. Naproti tomu nový systém tvorby poradia v tejto výzve č.6 z môjho pohľadu dáva väčší priestor na "čarovanie" mocných.Odpoveď na príspevok od jan45:
@szivem izolácia zvnútra sa bežne používa tam, kd… @jan45 Janko ja by som izoláciu z dnuka nedával v žiadnom prípade. Ani v tedy, keby mi to nejaké prepočty umožňovali. Mám praktickú skúsenosť s rodičovského domu, kde takto kedysi otec urobil. Nalepil na stenu cca 2 - 3 cm nejaké izolačné tabule. Už neviem, čo to bolo. (tuším Heraklit ?) Áno, problém so stenou sa v tej izbe naoko vyriešil, no po cca 10 rokoch to udrelo v plnej sile nanovo. Keď sme strhli tú izoláciu, tak na stene bola hrôza - pleseň, smrad, vlhko.Odpoveď na príspevok od petersd:
@jan45 Janko ja by som izoláciu z dnuka nedával v… @petersd negatívne lokálne skúsenosti z jednej akcie nie sú vhodné pe celkové posúdenie. Základný podklad je , že ide o východnú stenu, tu je možnosť vyrovnanej ročnej bilancie. Pri severnej by som to nedoporučil. Po izolácii jednej steny stále zostáva prestup pary v ostatných stenách, Zvýšením odporu nalepením napety sa zníži prestup a zabráni možnej kondenzácii a vytvoreniu podmienok pre plesne. Rovnako prúdenie vytvorí vyššiu povrchovú teplotu a bráni zmene polohy rosného bodu.Odpoveď na príspevok od petersd:
@jan45 Janko ja by som izoláciu z dnuka nedával v… @petersd neviem ako boli vyzvy 1,2,3 ale 4 spustali o 9.00 hod (mne sa podarilo po x padoch stranky to vyplnit 9.45 a bol som nieco malo cez tisici v poradi). Ale s tym suhlasim idealny sposob to asi neni ale rozhodne ponuka mensi priestor na podivne machinacie. Robil som okolo eurofondov takze mi je jasne co tou zmenou sledovali.Odpoveď na príspevok od szivem:
@frantisekca na zateplenie celého domu by sme pot… @szivem niekedy nebolo žiadne zateplenie a nikde žiadna plieseň , no prirodzene sa vetralo cez netesné okná a vykurovalo sa na vyššiu teplotu, lebo bolo kúrenie pomerne lacné