Ako správne postupovať pri zateplení domu?

Profilova fotka
Chcem vás poprosiť o rady ako postupovať pri zatepľovaní 30 ročného domu.. Chceme to zatepliť 8cm polystyrénom.Na dome je brizolit. A ak tak koľko sa môže pohybovať cena zateplenia takého domu?
Odpovedať
1
2
Mame podobny, rataj aj nove parapety a oplechovanie strechy balkona atd. taktiez by sa zislo neako poriesit tu striesku co mate nad verandov, bude tam viac roboty nie len cisto zateplovanie. A polystyren dajte hrubsi 8 cm je uz dnes ozaj malo. Cenu za zateplovanie si vygoogli a prirataj klampairinu lesenie parapetya ine stavebne detaily
Odpovedať
@danielka1982 nobasil FKD 100
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell parapety nám dávali nové s oknami a vojde sa tam akurát osmička polystyrén.Tá strieška nad balkónom je dočasná.Starú takú vlnkovú nám rozbili krúpy.Tak je tam niečo podobné ale ozaj len kým sa nebude dávať aj omietka.
Odpovedať
@danielka1982 tie parapety maju aky presah? sa mi nezda podla tej fotky, ze sa tam vojde 8cm EPS... a ako pise @sysell, je to naozaj malo.
Odpovedať
Profilova fotka
tak to až pomeriam,dom je z kvádrov a tehál tak nám povedali,že 8 bude stačiť a na základe toho sme dávali parapety širšie
Odpovedať
@danielka1982 treba si preverit, ci EPS nebude problem. Stare domy maju ine vlastnosti, ako nove. EPS stavbu uplne uzavrie. Toho by som sa obaval. Pri hrubke 8 cm bude rosny bod castejsie v murive a Nobasil umozni nasledne vlhkost odparit. Toto je laicka rada, preveroval by som preto velmi dosledne u odbornikov, aj u ludi s podobnymi zateplenymi domami. Cenovy rozdiel EPS a Nobasilu je vcelku znesitelny, a pokial Nobasil vyluci riziko problemov, stoji za to.
Odpovedať
@danielka1982 urcite ti to poradil miestny trulko v krcne co o zateplovani nema ani pary ..... 8 cm je naozaj malo 10 cm je totalne minimum ..... rozdiel v cene zateplenia 8 cm - 15 cm je z celkoveho pohladu zanedbatelny lebo cena lesenia, praca, omietka je stale ta ista ....
Odpovedať
@mackoke ked su uz nove parapety a oplechovanie strechy, Ty by si ich vyhodil kvoli 2 cm izolacie? Ak kuria plynom, tie 2 cm neusetria na nove parapety mozno ani za x rokov. Do uvahy by prichadzal sedy EPS, ale polystyren by som ja nedaval. Mozno sa uz vyraba aj Nobasil s vyssim tepelnym odporom, ktory nahradi chybajucu potrebnu hrubku.
Odpovedať
@peto99 koli 2cm urcite nie ..... ale ja by som 10cm rozhodne nedal :-))))) hlavne koli rosnemu bodu aby bol urcite v izolacii a ne v murive ....
Odpovedať
Konecne sa nejaka debata o zatepleni ubera spravnym smerom. Pojem "rosny bod" uz na prvej strane diskusie.. ;-)
Odpovedať
@danielka1982 Ahoj, zateplenie 8 cm je ekonomicky nezmysel a akurat si to koleduje pruserom z pliesnami. Bud zateplite dobre, alebo vobec. @peto99 vravi o riziku priblemov. Ano, ak date slabe zateplenie mozete vzniknuty problem riesit pouzitim drahsim Nobasilom (sklenena vata), alebo neplatal pricinu, a zateplil EPS hrubky 14cm aby to malo zmysel a problemy nevzniknu. Parapety su relativne lacna zalezitost, a vobec by som sa ich nepridrzal,
Odpovedať
Profilova fotka
@floydian parapety sú to najmenej,no je toľko ponúk zateplenia a každý má iný názor. Chcem aby to bolo dobre a nie len tak akože.No teraz neviem čo je lepšie,čo kvalitnejšie,čo menej náročné na robotu,a aj ako je to náročné po finančnej stránke.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@danielka1982 .... vela moznosti nemas .... bud das polystyren alebo neaku vatu. Pracnost je skoro porovnatelna ci pri polystyrene alebo vate. Po financnej stranke je polystyren lacnejsi a vsetko ostatne ( lesenie, praca, lepidlo, sietka, neaka omietka) je ta ista ... Samozrejne nezabudnut na zateplenie strechy v dostatocnej hrubke. Mas rovnu strechu takze to nie je ziadny problem ... (samozrejme z vonku a nie z vnutra) rozlozis izolaciu a na to das napriklad foliu SIKA a mas sucasne aj novu izolaciu strechy. Lacne a rychle riesenie .... Moja rada .... radsej viac polystyrenu ako malo drahsej vaty ..... pri dostatocnom zatepleni by som sa pliesni neobaval .... Cesta vedie aj dat si to spocitat .... urcite nie spoluziakovy otca :-) nechcem sa v ziadnom pripade dostkut starsich odbornikov ale malo ktory sleduje kam ide vyvoj a usiel im vlak s technologiami. ( cest vynimkam ktore som zial nestretol :-) )Mne taky starsi ujko radil stavat z tehly 44cm bez zateplenia :-) ........ a hlavne uz som alergicky ked niekde si precitam slovne spojenie " dom musi dychat " je to druhy najvacsi mytus po Lochneskej prisere :-)))))))
Odpovedať
@danielka1982 Optimalnym riesenim bude 15cm EPS. Cenovy rozdiel oproti 8cm nie moc vysoky, naopak rozdiel v izolacnych vlastnostiach velky. Taktiez by tato hrubka mala odstranit problem rosneho bodu (avsak toto by bolo treba prepocitat presne podla hrubky a typu muriva). Taktiez co sa tyka osadenia okien, tak 15cm EPS este nebude vyzerat zle. A radsej vymenit parapety ako potom riesit plesne v dome. Pri zatepleni domu ma clovek na predchadzanie plesniam totiz 2 moznosti, bud zatepli poriadne a tym rosny bod posunie prec z muriva, alebo musi vela kurit a zaroven vetrat. Co sa tyka druhej moznosti, tak v takom pripade "investicia" do zateplenia straca vyznam.
Odpovedať
Profilova fotka
@danielka1982 na parapety sa vykašli, predsa kvôli parapetám nebudeš mať zateplené tak ako chceš. Za prvú úsporu si môžeš kúpiť na každé okno aj dvoje parapety :-D. Rieš to komplexne a nieže parapety už sú problem. Strecha, ten balkonik, základy, vsup-schodisko,... Osadenie okien,.. Tieto veci by ma trápili a nie parapety.
Odpovedať
@danielka1982 Dobre ti radia. 15 EPS a bude vsetko ako ma byt, ak das viac, nic nepokazis :) Cena izolantu bude tvorit tak 20% celkovych nakladov na zateplenie, takze sa netreba bat pridat. Ramy je vhodne prekryt aspon 3cm EPS. Spravna uvaha je o tom balkone, ten by bolo tiez dobre zateplit (podlaha balkona), aby boli vychytane vsetky muchy, a zbytocne ti to tam nepodchladzovalo.
Odpovedať
Profilova fotka
Sorrrrry, ale 8 cm izolantu je ŽALOSTNE MÁLO. Veľmi veci nevyriešite. Keď som v r. 1997 staval RD, v projekte sa so zateplením vôbec nerátalo. Dal som na radu zhotoviteľa fasády 5 cm. Dnes syn zvažuje, že na to nahodí ešte minimálne 10 cm. Prišli do domu zo zatepleného paneláku a je im furt zima. Na (mrzácky) farebný televízor som v roku 89 potreboval 8 výplat. Dnes si z 1 výplaty kúpim 5 (špičkových) farebných televízorov. Zato energie išli šialene hore a určite ešte pôjdu. Dajte minimálne 15, ešte lepšie 18 cm. To Vám investíciu navýši maximálne o 20 %. A tie hnedé obkladačky na spodku zatepliť takisto. Komplet aj s robotou a materiálom sa to dá zjednať pri 18 cm na cca 30 € / 1 m2 (bez DPH ;-) )
Odpovedať
Profilova fotka
@danielka1982 no uplne najrozumenjsie je to najskor spocitat :). Pri troche chcenia a minime chapania fyziky sa to daj svojpomocne, alebo to treba dat spocitat niekomu, kto tomu rozumie. Inak sa totiz velmi rychlo stane, ze sa investuje zbytocne vela bez vysledku. Zateplenie sa musi riesit ako celok, nie systemom pacni 15cm to bude dobre. Ano, usetri sa to je pravda, ale mozno existuje efektivnejsia kombinacia riesenia zateplenia strechy, stien podlahy v kombinacii s oknami.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom dovolim si oponovat, energie nesli sialene hore :). To je tak trosku debata typu mlieko stalo 2Sk :)
Odpovedať
@majkoj suhlasim .... elektrika vo VSE isla od 1.1.2015 dokonca o 11% dole ..... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Nechcem tu slovíčkáriť, ale stačí, ak si nejaký obyvateľ bytového domu, ktorý v ňom býva 30 a viac rokov, vyberie ten svoj šanon a porovná faktúry za energie - to ako po prvé. :-) A po druhé: Už v blízkej budúcnosti sa budú pravdepodobne meniť tranzitné toky ropovodov a plynovodov a Slovensko nebude mať príjmy z tranzitu, naopak bude si za dopravu fosílnych palív priplácať. A už toto poriadne navýši ceny. A až preceda po tretí raz vyhrá voľby, tak potom už ľuďom povie na rovinu, že je to tu neudržateľné a ceny on už nemôže z úradu vlády ďalej regulovať. Preto je dôležité dobre zatepliť a pri stavbe domu kalkulovať aj takýmito eventualitami. ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom ale on si zaroven musi vybrat vyplatne pasky :). U nas samozrejme nejaky skok nastal, pri deregulacii, ale to je za nami. To nie je model do buducnosti. Pre predstavu vyvoj cien elektriny v nemecku ocistene od inflacie http://upload.wikimedia.org/wikipedia... . A v nemecku ceny stupaju viac pre ich eko experimenty :)
Odpovedať
@leonardom @majkoj Podla stranky http://www.zakomunistu.cz/ isiel plyn hore ´89-´11 hore o vyse 100% a elektrina o tretinu.. Ceny su uz ocistene od inflacie. Podla portalu Euractiv minaju Slovaci najviac % zo svojich vydavkov na energie z celej EU. Energie nas naozaj zatazuju, oplati sa setrit aj zateplovat. A ako hovori leonardom, situacia nebude lepsia. Nas najvacsi dodavatel plynu je vojnovy agresor.
Odpovedať
Profilova fotka
http://ekonomika.idnes.cz/slovenske-f...
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado akurat by nebolo zle porovnavat porovnatelne :). Alebo planujes nejaku revoluciu ? :-D. Bavime sa o vyvoji cien do buducnosti a s akym zdrazenim treba pocitat v kalkulacii. A ked tvrdim, ze ceny nesli sialene hore, nemyslim tym od cias z pred revolucie, myslel som, ze z kontextu to bolo jasne :)
Odpovedať
Profilova fotka
medzi vrchnou izbou a strechou máme ,,pôjd,, cca 1,40 na výšku a postupne sa to znižuje tým spádom dozadu,tam to máme zateplené nevyužívame to a napokon otvor je zo strechy.Na tie obkladačky sme chceli prírodný kameň alebo marmolit. Zateplí to firma aj keď si materiál kúpime sami?no teraz fakt neviem či ten polystyrén alebo vata.
Odpovedať
@danielka1982 polystyren. preco? je lacnejsi ako vata. nema zmysel davat vatu a hlavne pre taky argument ze po zatepleni polystyrenom dom nebude dychat. dom nema co dychat cez steny. na to dnes sluzi rekuperacia, pripadne otvorenie okna. hrubka polystyrenu - dajte min 15cm. cena za pracu je rovnaka ako pri 8cm. nie som sice odbornik, ale nenechavajte si radit ani od firmy, co vam ponuka zateplenie., na to existuju ludia, co vam to prepocitaju. preco min 15 cm, napr. ti co robia energeticke certifikaty, ale mozno aj niekto zadarmo, co sa tomu venuje, aj tu na MS najdes. preto, aby sa vam nezrazala voda v muroch. cena? zalezi od toho aku znacku si vyberiete, ale praca, napr. mna vysla v BA 3,-€/ m2 nalepenie polystyrenu, 3,-€/m2 zalozenie sietka a lepidlo, 3,-€/m2 penetracia, natiahnutie omietky, teda celkom 9,-€/m2 komlet. to by ste si mohli dohodnut predpokladam aj na vychode SR myslim.
Odpovedať
balkon - co tak vymurovat murik a hornu cast uzavriet nejakym plastovym viacdielnym oknom? Usetrila by si si kopec roboty pri poriadnom zatepleni a pri realizacii roznych detailov.
Odpovedať
@danielka1982 niekedy toto forum vyzera ako klub priatelov polystyrenu :-D . Biely , sedy, ruzovy. Bez posudenia stavu starsieho domu odbornikom tazko odporucit. EPS nemusi byt vobec problem, ale aj moze. Nobasil je paropriepustny, a cenovy rozdiel znesitelny. Okrem toho lepsie izoluje hluk, a mozno aj teplo v lete. Kedze v dome len tazko bude rekuperacia, obalku netreba nepriedusne uzavriet. Zistil by som cenu Nobasilu s lepsou Lambdou a ostal pri 8 cm. Alebo zrusil parapety a pridal Nobasil na 10-15 cm.
Odpovedať
@danielka1982 na Nobasil musi ist silikonova omietka /nie akrylatova/. Drahsi je iba material, cena prace je cca rovnaka. Firmy maju u dodavatelov zlavy.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?