Ako na tento detail (sokel/dvere/shody/izolacia) ?

zdravim, chcel by som sa informovat ako ste robili tento detail (obr v prilohe) -dvere a fran. okno mam na Ytongu cca 20cm vysokom -sokel (debniace tvarnice a zakladovu dosku mam olepenu XPS 80mm (nad nim trci aj ta Ytong tvarnica pod dverami ) Teraz otazka ako pribudovat schody aby to bolo spravne ?? Dolepit ten 20cm vysoky Ytong rovanko hrubym XPSkom aby som to dorovnal az po prah a k tomu dobudovat schody z DT ? Co s tym 80mm XPSkom ktory bude medzi prahom dveri a schodami ? Prekryjem ho dlazbou ? Ine návrhy ? Diky
Odpovedať
videl som na stavba rozne varinty a to ze schody vpredu a terazsa v zadu mala XPS len do takej urovne ako ja a podledny schod bol dobudovany k Ytongu pod prahom bez izolacie, vydel som aj taku variantu ze XPS lepili uz od zaciaatku aj cez prvu radu Ytongo dookola domu a ze bol do vysky urovne buduchych schodov teray, ale nenviem ako vo finale vyzeral ten detail (prah-xps-shcody/terasa). Alebo ze vchodove dvere mali nejaky plechoy profil ako keby schod v mieste prahu (neviem ako pripevneney o prah) a ten prekryval ten hrubsi XPS medzi prahom a schodamy. uz som z toho jelen...
Odpovedať
@pby ako ste to vyriesili? Prave riesime to iste.
Odpovedať
@sisadavid praveze este nijako.. ma viac tipov no nic presne a detailne, iba take hrube info, a pritom je X ludi co to uz robil, no neporiadi nikto poriadne
Odpovedať
@pby su kadejake dosky a riesenia ko to spravit, videl som to zabudol som ako to bolo, aj tu na fore boli fotky. Kludne by som dal daky1 cm polystyren alebo 2 cm styurodur zalial betonom a hotovo. Tiez zavisi co na to das - ak dlazbu treba dat aby bola dilatacia cez sparu a dat pruzny silikon, mam to tak asi 2 roky a je to zatial ok, ale treba poriadne zaklady nech sa to nehybe...
Odpovedať
@sysell tak zaklady dam tie iste ako na dom cize rovnaka hlbka, sirka a vyska toho pasu ako ma dom, DT tiez tie iste 30tky na 3 rady a navrch betonvoa doska, cize by sa to malo podobne spravat no dom si uz sado a terasa si este len sadne ale asi nie vlemi kedze dom ma na tych zkladoch podstatne vysiu hmotnost, kdezto u terasy to skonci to doskou. Na vyrch tiez neviem rozmyslam dlazbu. Cize k tomu soklovemu XPS 80mm dolozit DT terasy a vo vyske ako je ten 20cm vysoky Ytong pod prahom hovoris iba dolepit tensi styrodur a k nemu normalne nalait betom (dosku terasy) ? No a ten 2 cm XPS prekryt dlazbou s flex lepidlom viac-menej az priamo k prahu dveri alebo fr. okna ?
Odpovedať
@pby hej ja som to zalial a ked das dlazbu taky kusok na polystyren tak to prezije, musel by si velmi silno tlacit aby praskla co pri beznom chodeniosobnehrozi... Inak sak aj ytong je yzolant tepelny most je velmi maly a ozaj to neninic hrozne.Ja somtam dal len 1cm polystyren ako dilatacnu vrstvu.
Odpovedať
@sysell staval si terasu oddelene od domu cize niejako s roxoramy prepojenu ? Alebo si ju prepajal? Ja rozmyslam ze v zaklaodvom pase RD navrtam par dier kde dam 14mm roxor a tie vyustim az do zakladu terasy - nech to nesada. V oblasti DT uz nebudem prepajat nech neoslabim tie DT - predsalen zaklad mam 60 cm siroky betonovy pas ten nieco vydrzi..
Odpovedať
@pby terasu mam osobitne, tammam drevo, toto co pisem ma na schodoch do domu robil som tiez dodatocne a je oddelena, myslim ze sa to nema spajat kazdy to ma osobitne aby sa zabranilo tepelnemu mostu..
Odpovedať
@sysell ako tepelny most riesim tak ze to prilozim k sokli ktory uz mam osetreny XPS a v mieste kontaktu ako je zakladovy pas aj tak sa leje beton na betom pasov domu.. No uvidim, ale ked si spomenul terasu a drevo tak ten spoj mi este popis :) lebo este tot zvazuejm ze sa tam nahodi drevo na piliere ako fasadu si pod fran. oknom ukoncil ako a ako napojil drevo ? Pocitam ez drevo je iba na medzeru prilozene k domu.. len to miesto sokel s polystyrenom ako mas osetrene XPS az pod ram fran. okna zatiahnute do lepidla a na tom terasa z dreva ?
Odpovedať
@pby drevo prilozis k stene, dveram mas tam 1 cm medzeru hotovo, co je pod nim to je uz jedno, mas to na roste a tam ci je nejaky polystyren nemusis riesit, Ja som specificky pripad ja som to nejako extra neriesil ze dokonaly prechod, drvere v rovie s podlahou apod, mam ta surovo schod, so mna si priklad neber.
Odpovedať
@sysell :) ok ja len pre orientaciu, a pod terasom mas nejaku drenazku vyvedenu na vodu co preteka cez drevo ?
Odpovedať
@pby mam tam terasove dosky su medzi nimi medzery voda tecie kade chce a steka po betone von.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?