Zatopené základové pásy

Ahojte. Poraďte čo mám robiť, po včerajšej búrke mi zatopilo vykopané začistene zakladové pásy, stihli sme akurát natiahnuť zemniaci pás a asi polovicu armovania. Voda by nebola až taký problém, ale zosunulo mi hlinu, a zo šírky pásov 60 je 80 cm. Vyčistiť a zaliať to? Alebo obšalovať a potom zaliať? Riešil ste niekto niečo podobné?
Odpovedať
@praxik vacsia sirka zakladovych pasov je len plus pre stavbu... ale veľké minus pre panazenku preratajte si o kolko viac Vas to bude stat...ci Vam to stoji za tie 2 alebo 3 dni roboty naviac co by ste šalovali
Odpovedať
Zatiaľ mám hlavu v smútku. Takže len sa na to dívam a na ďalšie mraky. Zatiaľ som nič nerátal.
Odpovedať
Profilova fotka
@praxik podľa fotiek je to ešte v pohode, švagor keď kopal základy , tak to bol masaker , každý deň mal niekde zapadnuté boky.A mal meter široké pásy. Tam padlo betónu. Ak peňaženka pustí,tak vyčistiť a rýchlo zaliať. Ale väčšinou nepustí. Treba si to prerátať.
Odpovedať
@praxik je mi luto, pocasiu nerozkazeme a narobilo vam to starosti 😞 Co tam mate za hlinu ze tam tak dobre stoji voda? :
Odpovedať
Je to íl. Keď sme vykopali prudko to slnko zosušilo a potom to voda olúpala a spravila. A také sme to mali pekné.
Odpovedať
Je na vas, ci mate cas to zacistit a osalovat, alebo dohodnuty beton a nestiha sa. My sme mali miestami dost siroke pasy, lebo sa nam zosuvala zemina a kvoli pocasiu sme nestihali salovat. Sused nam potom vravel, ze oni kopali a zaroven zalievali kvoli tomu zosuvu.
Odpovedať
@praxik nezalejte beton az po vrchnu hranu, do vykopov dajte tak 50cm a pokracujte s DT, tak by som asi ja urobil, ale skonzultujte so statikom.
Odpovedať
@praxik najmenšia výška základu je 60cm problem je rozmočené podložie pod pásmi, ked vyschne prehľbiť, a hned zaliať. my sme z jednej strany kopali a z druhej liali...
Odpovedať
@standa1981 ako to myslíte? Zalievali ste domiešavačmi? Ako ste to stíhali? Viac chlapov asi, však? Lebo ja to začistenie vidím pre dvoch na celý deň.
Odpovedať
@praxik Vyhádzať na hrubo napadané, zaliať betónom do vodorovna, tak aby potom DT vyšli po hornú hranu základu a pokračovať DT. Hĺbka založenia musí zodpovedať nezámrznej hĺbke pre danú lokalitu stavby a výška a šírka základu únosnosti podložia. Ak vám nepredpísal statik armovanie, základovú dosku a pod., tak je podklad O.K. a stačí aj nasucho nasypať kamene. Náš dom už na takom základe stojí 160 rokov a to ho pred 30 rokmi zdvihli o 1 podlažie. Pozrite sa na akých základoch stoja kostolné veže. 😉
Odpovedať
@praxik nam tiez spodna voda zaliala zakladove pasy... beton vodu vytlaci navrch...tak sa len v najnizsom bode urobil jarček ... pasy zaliali betonom a voda si jarcekom odtiekla na pozemok
Odpovedať
@praxik no normálne, báger dokopával prednú časť, roztiahli sme pásovinu a beton sa vozil v 4m3 mixeroch (do kopca sa viacej vylievalo). boli sme 6ti, ja som meral pipakom výkop a kamoši ešte robili stupne. Tiež som sa bál vody, tiež som bol v íle. Báger som mal ale kolesový otočný, nie JCB, rovno vyhadzoval hlinu. a strojníkovi som pichol 1000sk...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@praxik tiez som mal problem s vodou a dokonca aj piesočnatu podu. Na jednej strane il na druhej piesok s hlinou. Voda bola hned pri vykope ja som to riesil tak ze som dal do vykopu tkanu geotextiliu aby sa mi blato nemiesalo s betonom.
Odpovedať
Profilova fotka
@praxik ja mam dom na strku a to ste teda mali vidiet tie vykopy 😄 58 kubikov betonu. (vid album)
Odpovedať
Zhorsili sme si to s tým armovaním, lebo bude zavadzať pri čistení, dal som ho pre istotu lebo tam mám spád na dva schodíky - dve DTčka. Na hornej hrane mala byť výška základu 60cm plus jedno DT a na spodnej hrane mala byť výška základu 80cm plus tri DT, tak mi poradil statik, nakoľko je to odkopane v svahu, ak keď na pohľad sa to nezdá. Aj tak som rád vašim rada a názorom, čosi mi pomôže, aj psychicky 😢
Odpovedať
@praxik Pásovina môže zostať v zemi, na dno by som nasypal vrstvu štrku, aby sa nepremiešali zbytky voľnej zeminy vo výkope do betónu. Tlakom čerstvej betónovej zmesi sa malé zbytky voľnej zeminy dostatočne konsolidujú. Armované základy z DT sú odolnejšie na posuny a sadanie v podloží ako pásy z prostého betónu, išiel by som na viac DT a menej betónu.
Odpovedať
@ernesttyukos Mal som tú myšlienku, že to posypem volakou frakciou, skôr som myslel niečo bez prachu cca 16/32, aby sa to do toho blata zatlačili. (Mám nepríjemnú skúsenosť, keď sme si robili prístupovú cestu , nejakých 90m, a z toho asi 40 m bolo mokrých, a dával som aj geotextíliu 250g polypropylen, frakcia 32/63 vrstva 25 cm a popretlačal mi to bager čo to zasýpal, čiže tiež škoda materiálu a to som myslel ako poctivo to bude. A nakoniec keď to bolo zle som dostal radu, že bez geošky som mal do toho blata nabiť lomový kameň a bol by som mal vyhraté) Takže teraz potrebujem ísť na istotu, lebo to bude za ťažké peniaze. Ešte otázka, geošku na ten podsyp somarina? Alebo len samotnú geotextíliu? Zatiaľ som to odčerpal a čakám až to preschne, len mám strach, že to nestihneme do ďalšej búrky. Preto som uvažoval nad tým šalungom aby som to stabilizoval pred ďalšími zosuvmi, ale neviem či by to zo stránky statiky bolo správne. Ešte k tým DT s armovaním, to máte pravdu, ale ja som aj do pásov začal viazať 3 prúty 10mm na výšku 60cm a štyri prúty na výšky 80 cm plánovaného zalievania.
Odpovedať
@praxik Ak v mieste vašej stavby nie je nestabilné podložie (zosuvy, mokrade, podmáčané piesky...)a spodná hrana základov je v nezámrznej hĺbke, naozaj sa zbytočne trápite. Vodu v najhbšom mieste odsajte, vyhádžte napadanú zeminu, nasypte 5 cm kameniva, nalejte pár cm betónu, aby ste mali ideálny podklad pre DT, naukladajte DT s armovaním a zalejte. Opakujem, ak je tam normálne podložie, vaše základy unesú 4 poschodovú bytovku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?