Zaklady s doskou spolu alebo zvlášť

Ahojte, podkrovný rod. dom s polozapusteným suterénom , zalievať základové pásy spolu s doskou (100mm) alebo najskôr pásy a dosku až neskôr ? prikladám foto. Základy prostý betón, v platni kari sieť.
Odpovedať
Kto ti navrhol 10 cm dosku? Ale k otázke - najprv pásy, do nich napichať roxory a nimi previazať s doskou. Ale 10 cm sa mi zdá málo
Odpovedať
@tino2 neviem i dost predstavit betonovanie pasov spolu s podkladnym betonom. Najprv pasy, potom kamenivo, hutnenie, kari a nakoniec podkladny beton. @chrobak7 preco 10 cm malo?
Odpovedať
10 cm doska je v projekte statik to videl tiež. Prečo zdá sa málo. To je doska v suteréne, dalšie 2 sú už 17 cm
Odpovedať
@dominik_boksansky @tino2 No neviem, mne dal projektant aj na dom aj na záhradný dom s pivnicou 15 cm železobeton aj v pivnici. Ale ak to dal projektant, tak to asi bude dosť.
Odpovedať
@tino2 kolega staval dvojposchodovy podpiviceny a zaklady lial spolu s doskou. Ziadne kamenivo a hutnenie. Poukladat kose do pasov, previazat s kari sietou, nezabudnut dat zemniaci pasik a zaliat naraz monolit.
Odpovedať
pásy podľa projektu majú byť bez armatury, prostý beton. Sú stupňovité. Inak platňa sa potom dáva s odskokom ? Murivo je na stred pásov a platna končí pod murivom
Odpovedať
@tino2 no on spravil normalne vykop, potom odkopal zakladove pasy na pozadovanu hlbku, dal armovanie a naraz zalial pasy aj dosku.
Odpovedať
@chrobak7 v pivnici je nevyhnutne armovanie dosky kvoli spodnej vode. Susedovi aj napriek armovaniu praskla doska o rozmeroch 6x4m dokonca na viacerych miestach, podla neskorsieho posudku statika kvoli vysoko plastickemu ilu a vysokej spodnej vode.
Odpovedať
Profilova fotka
tak tak podkladak 100 mm malo.. 150 mm a viac.. Preco? krytie vystuze na styku so zeminou je 40 mm, cize vystuz je potom v strede dosky. Ak sa doska vystuzi pri oboch povrchoch (co by sa mala) tak pri 100 mm je vsetka vystuz v strede. pri 150 mm je dole krytie 40 mm hore moze byt 20 mm a uz je tam priestor medzi sietami ~ 80 mm. Ale asi dolezitejsia vec je aky je podklad, cize rastla zemina + hrubka zhutnenej vrstvy pod doskou, hutneny marerial, miera zhutnenia (podupanie bagancou po plani NIE JE skuska miery zhutnenia :-) ) Ak je podklad, poviem to, 100%-tny staci 100 mm a jedna sietovina a nic na nestane, ale ak sa cokolvek vpriebehu zivota pohne, dosadne, (co sa neda predpovedat) tak ta 10-tka praskne jak horalka... Niekto povie, ze je to predimenzovane, Ja hovorim, ze sme na strane bezpecnej.
Odpovedať
@stowasser doska armovaná bude, armované podľa projektu nie su základové pásy, pásy len prostý betón. Snáď projektant vie čo robí. Je to vo svahu jedna strana suterénu úplne nad terénom, druhá strana 80 percent pod terénom. Spodná voda by byť nemala. ešte popis z projektu : Trieda betónu C16/20, podkladný betón vystužený KARI sieťou fí 6mm oko 150x150mm.
Odpovedať
@tino2 usporny projektant :)
Odpovedať
Profilova fotka
@tino2 každá stavba má iné podmienky, pýtať sa na fóre na statické otázky je ako určovať diagnózu na diaľku bez popisu. Niekde je 10 cm pdkladový betón ( predmetná otázka) veľa a predimenzovaný, niekde musí ísť výztuž.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ešte sa vrátim k nákresu, popíšem postupy. Hrúbka podkladného betónu je dostatočná, nevidím dôvod na 20 cm štrkového podsypu, pretože celá časť je vo výkope. Vykopaním odstránil časť zhutnenej zeminy a nahradil štrkom, ktorý treba zhutniť. Ale ak chce zalievať naraz základy aj podkld. betón, zhutnenie sa nedá urobiť. Aký účel má štrk neviem určiť, dakedy sa tvrdilo, že sa musí dať ako oddeľovacia vrstva medzi betón a zeminu, pretože cement pri niektorých zeminách nestvrdne. Ale po bokoch je tá istá zemina už neoddelená. Hrúbka podsypu má účel, kedˇ pomáha roznášať zaťaženie do podložia, ale podkladový betón nepredpokladá iné zaťaženie ako prevádzkové a to je pri RD asi 2 kPa.
Odpovedať
@jan45 vďaka, len niekto mi spomínal že zaliať naraz, ale asi to budem robiť zvlášť. A áno väčšina bude výkop, zemina by tam mala byť dosť tvrdá .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?