Základy pred zimou

Uvazujeme nad stavanim zakladov na jesen. Na zakladove pasy su planovane 2 rady DT a potom doska. Drzim sa rady, ze je dobre nechat zaklady vymrznut takze pasy sme sa rozhodli robit na 100%. Otazka je ale ci urobit aj DT, siete a dosku. Stale pocuvam rady, ze cez zimu je riziko ze doska popraska a zbytocne premrzne beton, ktory este nebude na 100% suchy, ale na jar chceme tahat mury tak by bolo lepsie ak by to bolo uz sadnute...Co by ste poradili vy?
Odpovedať
Profilova fotka
@janyke to sú všetko laické tvrdenia, základy sadnú od zaťaženia, nie od mrazu, ak by skutočne podmrzli, boli by v nezámrznej hľbke a potom by ich podvihlo,betón, ktorý má viac ako 28 dní a zima ho zničí nemal potrebnú kvalitu. Kľudne betonujte a ak bude dlhá jeseň aj murujte, stačí zakryť vence fóliou. Ak je miernejšia zima bez snehu, dá sa urobiť krov a krytina.
Odpovedať
Profilova fotka
@janyke my sme to takto tiež robili, 19.10.2012 sme betónovali základy, 20.10.2012 DT a 7.11.2012 sme betónovali základovú dosku. Minuloročná jeseň bola relatívne dlhá a teplá.
Odpovedať
uvedom si ze beton zreje 36 dni tak rataj podla toho
Odpovedať
Tiez som to tak volakedy planoval, ale projektant mi spravne poradil, ze bez zatazenia nic nebude sadat, takze kludne stavaj aj na jesen.
Odpovedať
@macka_k Nie je to skoro den po zaliati pasov robit hned DTcka? Murovat nestihame ani nechceme, planujeme vyuzit zimnu zlavu na tehly a pustit sa do pokracovania mozeme az na jar. Preto zvazujem ci je lepsie spravit zaklady pred zimou alebo stavat vsetko naraz na jar...
Odpovedať
Profilova fotka
@janyke ak bude pekná jeseň, začni robiť základy už tento rok, na budúci rok sa môže stať, že bude v apríli sneh ako tento rok a to vás zdrží. Podľa nás to nebolo skoro, tlačil nás čas a betón bol zatvrdnutý, dávali sme len dva rady DT.
Odpovedať
dobrezakladom aj betonu urobi dozretie za 28 dni aj viac
Odpovedať
@misopeta to je nejaky novy druh betonu ktori zreje 36 dni ? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@janyke a aké tehly chceš kupovať? my chceme tiež využiť zimnú zľavu ale ani len netušíme či nejaká bude ked teraz je 1+1 zadarmo napr. porotherm... toto myslím je zľava ako víno :-)
Odpovedať
Zvazujeme Leiertherm. Videl som akciu na Porotherm ale aj napriek akcii nam lacnejsie vychadza Leier.
Odpovedať
to je bezny cas na vyzretie betonu ale samozrejme murovat sa moze uz o 2 tyzdne ja som sa bavil o platni
Odpovedať
@misopeta pleties si to neviem s cim, bezny cas zretia betonu je 28 dni ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@engineerr @misopeta je uplne jedno ci to je 28 alebo 36 dni... Stavat sa da aj za par dni na tom betone. A aj tak je to len teoria. Beton totiz zreje aj niekolko rokov...
Odpovedať
@majster1 jedno je len koliecko na furiku :-) Ano je pravda ze beton zrje niekolko rokov ale podstatnu cast svojej pevnosti nadoburne za 28 dni a nie 36
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@macka_k ste mali super jeseň..táto je brrr..a tie mrazy 8-)
Odpovedať
@caly8 nám 38 tehlu brúsenú porotherm ponúkli za 1,38 chceli sme kupiť ale tiež sa chystáme na základy tak uvidíme..na jar bola ponuka 38čky za 1,62 takže aj 30 centov je dosť..
Odpovedať
treba stavat, s rozumom, pokial to ide. my sme na tento rok skoncili pri stropnej doske. dalej nejdeme. @zuzinka0101 @caly8 kupovali sme porotherm 1+1 zdarma, neviem kolko vysiel leier ale porotherm sa nam velmi lamal,takze uz by som skusil nieco ine
Odpovedať
Profilova fotka
@misopeta 28 dní na 95% a ostatných 5% dlho dlho dlhoooooooo !
Odpovedať
@ioda ahoj, tento rok koncime aj my pri stropnej doske, viac uz nestihame... ako stavbu prichystas na zimu? nejak to zaplachtujes? aby zbytocne nenamokla a cez strop nezatieklo..
Odpovedať
Profilova fotka
@janyke Kludne stavaj, kym pocasie dovoli. My tiez makame ako o zivot :). A inak vyuzivat zimne zlavy na tehly je trosku utopicke, pretoze su len velmi malou castou celkovej investicie do stavby (na objem sice velmi vela, ale financne kvapka v mori :)). Nas napr. na poschodovy 10x10 vysli tehly 4 tis eur a napr. len beton do pasov + DT + platna nas vysiel cca 3 tis... a to nehovorim o zeleze na armovanie stropov (ak budes teda mat strop ZB monolit a nie napr. miaka)... takze len kvoli zlave par desiatok eur by som sa na to vykaslala :)). Kazdopadne drzim palce ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?