Zaklady bez dt-ciek ???

zdravim, je bezna prax ze projektant navrhne zaklady bez dt-ciek, len prosty beton a stavebnik si urobi cast len z prosteho betonu a cast z dt-ciek zalievanych betonom? vyhovuje to potom zo statickeho hladiska ked projektant ratal iba s betonom? po vzhliadnuti projektu som zistil ze je tam len beton sirka 50cm a hlbka 90,120,150 cm (ako kde) od 0.00. povodne som mal v plane vyliat zakladove pasy hlbky cca 60-80 cm a potom 1-2-3 rady dt-ciek podla potreby.asi sme s projektantom na tuto temu malo diskutovali... podotazka: je mozne pri zakladani stavby ( ak sa nam to bude zdat nizko) pridat napr. jednu radu dt-ciek (ak ich budeme pouzivat). potom uz to nebude vyskovo sediet s projektom. sme totiz s pozemkom trocha pod cestou (cca 30-50 cm). bude to staticky v pohode?
Odpovedať
@bungydom27 Zo statickeho hladiska problem nevidim (odporucam vsak zatelefonovat, resp. napisat e-mail statikovi, ktory to ratal, nech sa vyjadri). Samozrejeme sirka zakladov musi byt dodrzana. Ked pridate jednu radu DT staticky sa nic nezmeni - zakladovy pas je namahany zvislo. Nerozumiem vsak preco nemate uvedene v projekte DT.
Odpovedať
Profilova fotka
nebojte sa kludne si navyste dom o DT (aspon 35-40cm siroky, podla druhu pouziteho muriva)
Odpovedať
@bungydom27 Hlavne to prediskutujte so statikom. Robiť celobetónové základy bed tzv. DT tvaroviek je zastaralé a neekonomické. Základové pásy sa navrhujú na únosnosť zeminy a tiaž zo stavby a teda šírku ti navrhne statik. Prí pásoch bez býstuže sa výška pásu ráta ako šíkra pásu - šírka muriva = x, potom x/2 = y, tg60°.y=výška pásu. 60° je roznášací uhol. Ale moje rada znie, len to pekne prediskutujte so statikom a nedajte na rady akože odborníkov na fórach, pretože na statický návrh vplýva veľa faktorov a nie len že niekto povie "ja som to tak urobil" ;-)
Odpovedať
@jaro113 základy z prostého betónu sú lacnejšie ako z DTčiek, ale pre menej šikovných alebo svojpomocnú výstavbu sa to hodí viac. ostatné sedí
Odpovedať
@slavoslav s tym nesuhlasim. Kde vidite usporu a kolko? Pri betonovani bez DT potrebujete zhotovit debnenie = praca + drevo.
Odpovedať
projektanta statika sa urcite spytam, len chcem vediet aj nazor ludi co s tym maju skusenosti... inak stavat to budu zivnostnici- odbornici ktori s tym robia dennodenne a mam s nimi dobre skusenosti. ja by som dal hrubku aj hlbku zakladu podla projektu, len som chcel dat 1-2dtcka na vrch aby sa to lepsie zateplovalo. a nemohol to dat iba z betonu lebo to je nizko nad povrchom? 0.00 je len 35 cm nad terenom. a zaklady bez dtciek su lacnejsie? co myslite?
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky ale on pisal o svojpomoci, pokial to robi firma a ma debnenie, nikto sa nebude parat s DT. Presne tak to bolo aj u mna.
Odpovedať
DT su iba forma z betonu a z pohladu stavebnej fyziky je idealnejsie ak nejaky zakladovy pas alebo betonova stena je vyliata z prosteho betonu v kuse (jeden material kde sa nemenia vlastnosti materialu skokovite, aspon tak nas to ucili na Stavebnej fyzika na VS) ale nakolko nie vzdy je to prakticke, ekonomicke ci realne tak su tu pripravky ako DT. Tu treba povedat ze Vasa zmes betonu, ktoru nalejete do DTciek sa moze odlisovat od betonu z ktorych su tvarnice. A po dalsie neviem ako Vam ale mne vychadzaju ekonomickejsie zaklady odliate do salungu z OSB pripadne zakladov a la Mio (s EPS) ako do DT.
Odpovedať
...a este dodam...debnenie nemam a ani majstri ho nemaju. musel by som kupit drevo a oni by ho museli "zbuchat". to je kopec casu a cas su peniaze ... (pre nich)
Odpovedať
Ahoj. Ukažte mě projektanta, který počítá statiku na základy pro stavbu takové prkotiny, jako jsou naše baráky. Podívá se do tabulek, jaká je teplotní oblast, podívá se jaké je složení zeminy, kde se bude stavět a pak to navrhne jako obvykle 90 - 120 cm pod terén a široké 50 - 60 cm. Jestli to nakonec uděláte tak, že nejdříve vylejete do výkopu cca 30 cm betonu a zbytek postavíte z BT, které proarmujete, nebo to vylejete do nějakého šalungu, nebo jako mio23 to šalungem zateplíte, je celkem fuk. Barák to vždy unese. Ona je stejně rozhodující ta spodní 30ti cm vrstva, která celý tlak vyvolaný hmotností domu roznese na plochu základů. Každý si ale zvolí tu variantu, která je pro něho nejvýhodnější. Já jsem naposledy zvolil variantu ručního výkopu, kde mělo padnout 25 m3 betonu a padlo tam přesně 25 m3. Na co bych se páral s BT , nebo se šalungem, že? Někdo jiný to nechá vykopat bagrem a od základové spáry staví pomocí BT. Další místo místo BT použije systémové bednění z půjčovny ( jednou jsem měl půjčené PERI ) a vylije tam prostý beton. Paráda. Ale vždy je potřeba posoudit výhodnost pro tu stávající stavbu.
Odpovedať
@dominik_boksansky sprav si kalkuláciu na debnenie a betonáž a porovnaj to s murovaním, armovaním a betonážou a uvidíš čo ti výjde. @bungydom27 ak budeš základ zateplovať (čo by si mal) prečo nepoužiť izolant ako debnenie? Takým spôsobom sa šalovačkam cenou vzdiališ už podstatne.
Odpovedať
tak zaklady mam uz schvalene aj od projektanta statika. povedal ze je to v podstate jedno co pouzijem ktory sposob, len aby boli dodrzane hlbka a sirka. takze vylejem beton do vykopu po uroven terenu a podla potreby 1 alebo 2 DT a prearmujem. dtcka budu ale asi len 450mm (alebo len 400?) siroke. sirsie asi nie su..
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?