Zakladova platna - salovanie, stirodur alebo DT tvarnice?

Zakladove pasy mam zabetonovane. 1. Vychadza mi to tak, ze ked by som dal rad DT tvarnic tak som presne na urovni horneho okraja zakladovej platne. Uvazoval som ci nezrezat vnutornu stranu dt tvarnic kusok od vrchu a zeleza poohybat aby sa prekryvali s kari sietou zakladovej platne. 2. Alebo som videl, ze na okolie pouzivaju aj stirodur namiesto salovania. Vlastne polystyren by sa mal dat zvonku zakladov ak je dom nad terenom...co si o tomto myslite? 3. Urobit klasicke salovanie drevenymi lantnami?
Odpovedať
ked planujes zatelovat sokel, tak je idealne s nim rovno aj salovat.
Odpovedať
@tom329 aky vyznam ma zateplenie sokla? Dom je asi 30-60cm nad terenom. Zaklady su v v hlbke 1m. Aka hrubka sa odporuca? dava sa len stirodur alebo moze aj eps?
Odpovedať
@radoslavc mal si dat pasy hlbsie, ked potrebujes mat platnu len cca 25 cm nad pasmi asi uz len dat klasicke salovacie dosky. Zateplenie solka si vyhladaj ej to toho tony.
Odpovedať
Profilova fotka
25 cm by som zhotovil klasické debnenie dve 12,5 cm dosky sa dajú ľahko zbiť dokopy.Nevýhoda debnenia zo styroduru je v tom že sa musíte doredu presne trafiť do budúceho zateplenia obvodových stien.Podľa mňa je to úplne zbytočná komplikácia stavby.Styrodur sa nesmie nahrádzať polystyrénom .Polystyrén má vyššiu nasiakavosť .
Odpovedať
@sysell rozmer pristavby je 8x5m. Platnu planujem hrubku 15cm. Kari siet 8mm, 10x10cm su oka (predimenzovane, ale zohnal som lacnejsie...). Celkova vyska pasov vychadza okolo 130cm niekde viac...polovicu sme zle premysleli a vychadza to tak ako som pisal, ze ked dam 2 rady DT (po 25cm som presne v urovni vysky platne). Druhu polovicu este len budem dorabat a tam si to mozem usposobit, ze vynecham tych 15cm na vysku platne. A nerozumiem tomu, ked potrebujes mat platnu len 25cm nad pasmi....to znamena ze platna ma byt 25cm nad pasmi?
Odpovedať
Tuto to je zaujimavo. Cize okraje (v polohe zakladovych pasov) su nizsie cim na okrajoch ma platna tvar L. Ma to vyznam takto davat?
Odpovedať
Profilova fotka
si to napisal uplne nezrozumitelne..zakladove pasy mas uz teraz v hlbe 1 m? a ked das jednu radu DT 25 cm? tak si na urovni 30 - 60 cm nad terenom...to nejak nesedi. a ako vysoko mas vyliate pasy? celu hlbu vykopu si vylieval?
Odpovedať
@jblaze je to cele vyliate priblizne do urovne terenu (ktory je nezrovnany)...na urcitom mieste bol skok a pojdu dva rady a v zadnej casti pristavby jeden rad...avsak to este zavisi podla toho ako to nakoniec zarovnam... Ale asi od DT az po okraj platne ustupim a vyzera ze najrozumnejsie bude urobit salovanie s pripojit to viazacim drotom ku kari sieti. A este uvazujem ci bude stacit namiesto makadamu pod platnu riecny strk (ktory je kusok...)
Odpovedať
@radoslavc kludne sa to da urobit podla bodu1.Tie dt-cka staci z vnutra iba narezat a klepnut po nich kladivkom a nemusi sa nic salovat :-). A sokel sa da zateplit aj lacnejsim perimetrom, co je vlastne 200ka Eps...akurt ze ma waflovany povrch...8-).
Odpovedať
Pokial netreba platnou vyrovnat nerovnosti pokladky DTciek
Odpovedať
@euro_ vdaka za rozumne nasmerovane. Co sa tyka toho waflovaneho eps, vies poslat odkaz neviem to najst? ked bude dom 50-100cm rozne od miesta nad urovnou terenu...do akej hlbky by si siel s tym zateplenim zakladov...kedze problem je ten, ze ak by som chcel ist hlbsie by som musel odkopavat zaklady zvonka, kedze bager vykopal presne siroku jamu a zaklady uz su zaliate bez polystyrenu...
Odpovedať
@radoslavc daj do googla Eps perimeter soklova doska a najde ti to. Co sa tyka hlbky zateplenia sokla perimetrom, to zalezi viac-menej od klimy kde sa stavia co sa tyka vysky zateplenia sokla perimetrom, tak tam normalne staci 30cm nad buduci teren a dalej pokracovat fasadnym Eps.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mesarosanton o kolko vyssiu nasiakavost? :-)
Odpovedať
Vdaka za rady. Este uvazujem co pouzit na zhutnenu zeminu. Zbytocne tam makadam nemam v plane davat, ked poblizku je potok. Co si myslite o pouzity riecneho strku ako podklad pre platnu?
Odpovedať
@radoslavc pod platnu treba nasypat nieco co je nenasiakave! Aby zemna vlhkost nevzlinala po tom smerom ku platni ]-( .. preto sa dava ten makadam.
Odpovedať
@euro_ budem vyhadzovat betonovu skridlu..to tiez asi nebude vhodne?
Odpovedať
@euro_ aby zemna vlhkost nevzlinala smerom ku platni? A pasmi, ktore su o meter hlbsie v zemi nebude vzlinat? Strk pod platnu je jeden zo stavbarskych mytov (podobne ako dychanie stien a potreba folie medzi ipu a podlahovu izolaciu). @radoslavc tu betonovu skridlu si odlozte napr ako podklad pod chodnik, pod platnu nemusite dat nic.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky Styrodur 0,5%-1% ,polystyrén cca 5%
Odpovedať
@mesarosanton presne tak, ten rozdiel je maly. Pokial sa EPS ochrani proti vode nemusi sa pouzivat drahy XPS. Prednostou XPS je hlavne jeho pevnost v tlaku.
Odpovedať
Profilova fotka
@mesarosanton @dominik_boksansky ja som za extrudovany, testoval som si doma nasiakavost a neviem kolko to bolo % ale pri eps som to mohol zmykat, xps 0 % ,
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky Rozdiel je zásadný. Pri 1% nasiakavosti na tom nič neodmrzne ani pri najväčších mrazoch . Pri 5% odmrzne všetko vrátane odolných soklových omietok (marmolit).
Odpovedať
@euro_ pod platnu sa nedava makadam, ale sotolina 0-63... Aby tam bolo pojivo. Makadam sa neda uzabovat. Po zabovani makadamu sa da rozhrnut nohou, lebo tam nieje pojivo. @radoslavc ja som saloval z XPS. Nalepene na DT len penou nez kotiev... Čistá robota a ziadne odsalovanie a dosky navyse... Zatepleny hned aj sokel. Druhykrat by som to robil rovnako...
Odpovedať
@megdesign aka hrubka xps?
Odpovedať
@mesarosanton 5 percent je maximalna nasiakavost to by musel byt EPS ponoreny vo vode co v realnych podmienkach nie je. Navyse eps ma byt chraneny proti vode. Pod zemou neomrzne nad zemou nenasiakne ;-)
Odpovedať
@radoslavc 120mm
Odpovedať
@megdesign daval si 2x6cm aby sa spoje prekryvali, alebo rovno 12cm na dt?
Odpovedať
@rkorba rovno 12 cm na DT, tesne vedla seba. Spoje su zapenene tenkym nadstavcom na penu.
Odpovedať
@radoslavc sprav to z toho perimetra, je priamo na to určený a je lacnejší ako xps. Ja som hrúbku volil podľa hrúbky budúceho zateplenia... Zateplim 30 cm a tak som dával perimeter 15 cm. Z každej dosky som odrezal 35 cm, zostalo mi 65 cm 2x dt na výšku + 15 cm doska. Samozrejme, že to bolo všetko cez laser...tych 35 cm co zostalo som potom lepil na tých 65... Prelepil som ním spoje, zároveň to má hrúbku 30 cm ako zateplenie čo plánujem + to je zateplené asi na max. Všetko lepene na pur penu, ani sa to nepohlo. Nejaké foto v odkaze na profile. Cau @megdesign a chčije a chčije :-|
Odpovedať
@14054 Ved toto... :-| Potrebujem preklady poukladat a veniec spravit, lebo uz sa stecha vyraba.... Ale od stvrtka ma byt vraj lepsie pocasie....
Odpovedať
@megdesign my sme robili aj v daždi aby sa to postihalo..a nakoniec sme mesiac čakali na pánov strecharov, lebo mali kopec vyhovoriek, ale pravda bola jasná - nabrali roboty a potom nestíhali terminy. Ale takto je to skoro o všetkých.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?