Zaklad RD nopovak bez drenazky ??

zdravim, idem obtocit zaklad domu s nopovou foliou ale chcem to len tak ze v mieste ked mam oblepeny styrodur na debniaciych tvarniciach tak 60cm dole k zakladovemu pasu a tam to vyhnem smerom od domu (take L ) obsypem hlinou a finito.. Niekto tam v tom dolnom ohybe dava drenaznu ruru so strkom a ohyb dole je skor do pismena J taka vanicka.. Je nutna ta drenazka alebo to ludia davaju len pre istou ? Pozemok nemam nejaky mokrasty je na kopci cely den svieti slnko no dom mam na takej vyvysenine nasip ohraniceny murikami z bet. tvarnic so zakladom v zemi cize na takej ohranicenej kocke (muriky 3 az 5 m od domu) - tu celu navysenu cast mam v plane mierne odvodnit do druhej nizsej casti pozemku keby nieco
Odpovedať
Profilova fotka
drenazna rura nutna nie je. (naschval nepisem ze pre tvoj pripad, vo vseobecnosti, na posudenie nestaci par riadkovy opis) Kontroval by som protiotazkou, naco ti tam je nopova folia?
Odpovedať
@kaspy ked mam pravdu povedat ani neviem, jedine preco ze som si vsimol (mam bungalov, ale nie valbova sterecha a teda nizky stablon strechy vsade po obvode, ale sedlova a na 2 stranach ako su stity ked prsi viac mokne hlina pri dome na tych miestach a to lepidlo ktore je na sokli pod terenom vlhne a to zanaci zvysnu degradaciu s odstupom casu (podla mna) a tiez od vlhkej hliny zbytocne vlhne dom ked nemusi ta nopovka nestoji vela a vytvori taku separacnu vrstvu od vlhkej hliny z terenu od domu - toto ma tak napadlo preto by som ju tam rad mal.. Tam kde mam ten stablon nizky je pol metra od domu krasne sucho stale..aj po mensom dazdi, na zvysnych 2 stranach (stity) je vlhka az k soklu (este ale nema chodniky a ostatne veci okolo domu)
Odpovedať
ale napadla ma otazka ci vlastne robit ten zahyb do L alebo ani nie ci nestaci len obtocit okolo sokla pripadne minimalny zahyb ? Mal som v plane tak 30-40 cm zahyb od domu ale to mi pride ze zase budem branit odparu vlhkosti z hliny pod nopovkou a tahat ju bude popri mure/soklu
Odpovedať
@pby nopovka na novostavbe je v 99 prípadoch zo 100 zbytočnosť...
Odpovedať
@megdesign ved ako chapem ze na starych domoch kde nieje preruseny zaklad so stenami izolaciou a ktore nasledne vlhnu ma opodstatnenie, ale tak az takak zbytocna je aj ked chcem sokel (polysyten lepidlo a celu skladbu osetril proti vlhku a hline ?
Odpovedať
Profilova fotka
@pby vrchnu vrstvu zeminy pod stablonom mas suchu...ale co hlbsie? Beton to aj tak potiahne nahor. 1.Popri nopovke ti bude vzlinat vlhkost zo zeme - jee tu takych par tem, kde sa ludia na to stazuju. 2.Medzi nopovkov a murom sa ti bude zrazat navyse vzdusna vlhkost. Nepresviedcam ta, vsetko su to argumenty ktore som sa docital tu.
Odpovedať
@kaspy ako toto su logicke veci co pises, nenapadlo ma to ale je to pravda.. len neviem co ako variantu ? na lepidlo natriet iba gumoasfalt a len tak obsypat hlinou naspat ?
Odpovedať
Profilova fotka
@pby zatial to zrealizovane nemam a tiez hladam alternativu. Gumoasfalt sa asi posobenim vlhkosti pomali rozpusti. (vo vode urcite) Mylim ze sokel obsypem strkom a lepidlo bude zacinat niekde v tej vrstve strku. Ale urcite tu preluskam este par albumov...
Odpovedať
@kaspy ja ked si vsimam novostavny v okoli kazdemu trci od zakladou nopovka v mieste sokla ci uz upraveny teren alebo nie kazdy ju ma prakticky ak by som chcel najst pripad bez tak sa zapotim ho najst, preto to bolo premna jasna volba..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?