Z čoho máme stavať bungalov?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Ahojte, potrebovali by sme radu. Ideme stavať bungalov. Ale nevieme si vybrať s čoho. Tehla-ytong-termalica...Najviac sme uvažovali nad Heluzom (budeme to robiť svojpomocne,ale za účasti nejakého majstra,samozrejme). A tu je ďaľšia dilema. Keď Heluz, tak klasiku, alebo Family? 30+ zateplenie, 38 family a nezatepliť, 44 family a nezatepliť? Sme od Trenčína, ak by ste vedeli slušného dodávateľa, sem s ním. Poradťe, ak viete. :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chovan6:

@jacks101 Ale vieš čo, nájde sa aj pár výnimiek, …
@chovan6 no tak take prilezitosti nebyvaju castokrat za zivot a myslim si ze je dobre si vopred pozistovat dostatok informacii. Predsa len dom nestavias kazdy rok. Inak mne uz aj napadlo ci sa neoplati prosto niekedy ten dom hotovy uz kupit. Predavaju sa aj tak len hrube stavby, to nevyjde asi cenovo tak vela.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jacks101:

@chovan6 no tak take prilezitosti nebyvaju castok…
@jacks101 Myslíš akože kúpiť niečo kvázi rozostavané?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od magkop:

@jacks101 Myslíš akože kúpiť niečo kvázi rozostav…
@magkop Presne tak, rozostavany alebo hrubu stavbu, cize mury, strecha, okna, mozno rozvody. Potom si uz len dorobis podla seba interier, fasadu, teren okolo. Mas zaklad hotovy, ale stale vies ovplyvnit, ako to bude vyzerat. Samozrejme, musi si clovek dobre preverit kvalitu tej stavby, projekt a vsetky papiere....
Odpovedať

@jacks101 Myslíš akože kúpiť niečo kvázi rozostav…
@magkop jop presne tak som to myslel. @lkass no zda sa mi to tiez ako celkom dobry napad. Ono kolkokrat sa stalo, ze ludia zacali stavat a zrazu zistili ze nemaju dostatok financii alebo proste ze to nezvladali celu tu stavbu, tak radsej to predaju tak ako je.
Odpovedať
Profilova fotka
Len pre zaujímavosť - v Kazachstane si pórobetónové tehly vyrábajú DIY - týpek tvrdí, že 3-7 MPa, ale who knows, či je to naozaj tak ,) https://www.youtube.com/watch?v=29N50...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

Len pre zaujímavosť - v Kazachstane si pórobetóno…
@gadefox tak toto som este nezachytil veru. kolko domov je z toho postavenych a ako dlho? 😀 akoze ja som isiel do tehly, do heluzu, porobeton neodsudzujem, ale pride mi to celkom riskantne. aj ked bohvie, mozno to bude mat lepsie vlastnosti ako bezne zozhnatelne materialy na trhu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dudko12:

@gadefox tak toto som este nezachytil veru. kolko…
@dudko12 tak tebe to potom moze byt jedno, ked mas postavene. ja by som to neriskovala kupovat bohvie odkial a bohvie od koho.
Odpovedať
@gadefox fuha no 25cm na obvodove mury mi pride ale hrozitansky malo..Ja praveze v poslednej dobe sledujem to jednovrstvove murivo, kde sa v podstate nemusi ziadny polystyren davat iba hruba tehla... @dudko12 preco myslis ze by to malo mat lepsie vlastnosti? a ktore konkretne?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od juliana434:

@gadefox fuha no 25cm na obvodove mury mi pride a…
@juliana434 preto som písal, že je to podľa mňa extrém. Niektorí odvážlivci tehlu vystrčia mimo základovú dosku, bo je krivá a vydrážkujú 10cm dieru na káble a rozvody vody = domček na strakatej nôžke :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kotrinka:

@dudko12 tak tebe to potom moze byt jedno, ked ma…
@kotrinka tak urcite sa mi teraz uz lepsie dycha, ked mam za tym "najhorsim", vsetkymi tymi vybavovaniami, papierovackami, cakaniu, vyberom vsetkeho a podobne. ale tak si myslim, ze mozno aj preto uz mam ako taky prehlad. isto vacsi ako na zaciatku 😀 ale aj keby som nemal postavene, tak by som nad tymto neuvazoval.
Odpovedať

@gadefox fuha no 25cm na obvodove mury mi pride a…
@juliana434 pozri, ja sa toho nezastavam, neobhajujem to, ale zase nechcem ani odsudzovat. niektori velki vyrobcovia su proste taki, ze len nachamtat. tak mozno tento panko to robi zodpovednejsie.
Odpovedať

@juliana434 pozri, ja sa toho nezastavam, neobhaj…
@dudko12 stale si mi vsak nenapisal ake vlastnosti myslis 😅
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lkass:

@magkop Presne tak, rozostavany alebo hrubu stavb…
@lkass my sme napriklad mali tuto moznost, ze kupit rozostavany dom, ale velmi sa nam to nepacilo. Jasne ze v podstate clovek uz ma za sebou asi to najhorsie, ale podla mna je to dost velke riziko vzhladom k tomu, ze nevies ako to postavili a ci sa nevykaslali na nejake chybicky alebo to len nezakryli polystyrenom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od trubadurka4:

@lkass my sme napriklad mali tuto moznost, ze kup…
@trubadurka4 zalezi v akom stadiu je ten rozostavany dom, nevieme, co tam treba este dorabat, co dostavat.... vies si to dat pozriet aj odbornikom, asi by som sa toho nejak nebal.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zdenko33:

@trubadurka4 zalezi v akom stadiu je ten rozostav…
@zdenko33 no a co ked najde nejake chyby? da sa to potom este nejako opravit?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lkass:

@magkop Presne tak, rozostavany alebo hrubu stavb…
@lkass Akože je aj toto možnosť, ale to ma asi nejak neláka. To mám taký pocit, že by som kupoval stavenisko. Radšej si vybudujem svoje vlastné 😄
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od trubadurka4:

@zdenko33 no a co ked najde nejake chyby? da sa t…
@trubadurka4 jasne, ze sa da. vacsinu veci vies dorobit alebo opravit, hlavne ked to este nie je omietnute alebo uzavrete. je lepsie zistit to teraz, ako keby si na to prisla az po nastahovani. aj ked sa nieco najde, aspon vies, na com si, a mozes to vyjednat s predavajucim.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zdenko33:

@trubadurka4 jasne, ze sa da. vacsinu veci vies d…
@zdenko33 tak ale to je potom dobre asi ist pozriet s nejakym odbornikom, lebo neviem ci by som ja ako laik vedel taketo nieco najst a posudit. A to je presne tak aj pri tej novostavbe. Ako fakt obdivujem ludi, co idu do tej stavby svojpomocne akoze uplne sami na vlastnu past.
Odpovedať

@lkass Akože je aj toto možnosť, ale to ma asi ne…
@magkop tak ked sa na to citis 😅 myslim to tym stylom, ze to nie je len tak ako stavat si skladacku z lega a predsa len toto by ti mohlo v podstate aj ulahcit robotu a celkovo ten cas na byvanie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mellie111:

@luklu3 tehla...je dost casto dolamana uz z palet…
@mellie111 ak vychadzam z toho, co som sa docital o doplnkovych tehlach, tak si dovolim nesuhlasim. tvoria len male percento z celkovych nakladov na stavebne materialy na dom. a ci pride tehla poskodena alebo nie, tak na tom sa vo velkej miere podiela preprava a nie vyroba.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od luklu3:

@mellie111 ak vychadzam z toho, co som sa docital…
@luklu3 a potom to reklamujes ci ako vlastne? a ak to reklamujes tak kontaktujes prepravu alebo dodavatela nech si to riesia?
Odpovedať

@dudko12 stale si mi vsak nenapisal ake vlastnost…
@juliana434 ved take, ktore sledujes pri stavebnych materialoch a podla ktorych si nejaky zvolis 😀 najma tepelnoizolacne vlastnosti, pevnost materialu, pracnost pri vystavbe, schopnost akumulovat teplo a odolnost voci vlhkosti... dostupnost doplnkovych prvkov a cena samozrejme, vratane dopravy, ale to uz medzi vlastnosti neradime asi 😀
Odpovedať

@juliana434 ved take, ktore sledujes pri stavebny…
@dudko12 panecku toho je viac nez dost 😅 to asi keby mam sama stavat dom tak neviem ci by som si vedela spravne vybrat, pride mi to ako hotova maturita 🙈
Odpovedať

@dudko12 panecku toho je viac nez dost 😅 to asi k…
@juliana434 aj ked stavias sama, tak mas spraveny projekt a mas tam nieco navrhnute, vsetko to musis aj tak riesit s niekym. ved nemozes len tak nakupit tehly alebo co a zacat si stavat.
Odpovedať

@dudko12 panecku toho je viac nez dost 😅 to asi k…
@juliana434 uplne ta chapem 😄 ked som do toho zacal viac vnikat, mal som pocit, ze studujem stavebnu fakultu v zrychlenom kurze 😅 ale zase ked si to clovek rozdeli na mensie casti a popyta sa ludi, co uz nieco postavili, tak sa to da zvladnut. a hlavne aj ked nevies vsetko, vies sa opytat, a to je zaklad 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kotrinka:

@juliana434 aj ked stavias sama, tak mas spraveny…
@kotrinka nie? Ako je mi jasne ze nejake tie stavebne povolenia a ohlasky a jedno s druhym je potrebne, ale ved to ci ja si uz kupim tehly alebo tie biele bloky (neviem ako sa to presne vola teraz 😆) na stavbu je uz moja vec. Este okej beriem v uvahu statika, aby to nedopadlo cele ako ked sme sa hravali s kartami hru zachod 😁
Odpovedať

@juliana434 uplne ta chapem 😄 ked som do toho zac…
@dudko12 a koho sa mam pytat? Neviem ci mi nejaka stavebna firma alebo samotne stavebniny poskytnu informacie len tak zadarminko 😅
Odpovedať

@dudko12 a koho sa mam pytat? Neviem ci mi nejaka…
@juliana434 Skús sa opýtať priamo v stavebninách, niekedy sú tam ochotní poradiť aspoň orientačne, hlavne ak to vyzerá, že budeš aj reálne niečo kupovať. Alebo si nájdi menšiu firmu, čo robí stavby a rekonštrukcie, niekedy ti za menší poplatok spravia konzultáciu, alebo keď im dáš zákazku, zahrnú ti poradenstvo v cene. Treba skúsiť, pýtať sa 🤷‍♀️
Odpovedať

@dudko12 a koho sa mam pytat? Neviem ci mi nejaka…
@juliana434 ked som v BJ písal na cenovú ponuku na 2 palety , všetci 4 mi odpísali ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chovan6:

@juliana434 Skús sa opýtať priamo v stavebninách,…
@chovan6 no dobre..a je podla teba mat lepsie najskor projekt a potom vymyslat ze z coho to postavit alebo si zistit najskor ceny materialov a nasledne podla toho dat spravit projekt? Lebo tam je asi aj ina statika alebo nosnost pri tych materialoch roznych nie?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?