Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@gadefox Čo zlé je na tom top extréme 250+250? C… @frantisekca huh? kde píšem, že je to zlé? Tvoja reakcia = slamenný panák https://bezfaulu.net/argumentacni-fau...Odpoveď na príspevok od gadefox:
@frantisekca huh? kde píšem, že je to zlé? Tvoja … @gadefox Píšeš, že top extrém. V kontexte toho príspevku som to chápal ako negatívny extrém. Takže ako si myslel ten top extrém? Keďže aj z ekonomického hľadiska som to rozpísal, že je to výhodné. 250+250 vychádza na necelých 43€m².Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@gadefox Píšeš, že top extrém. V kontexte toho p… @frantisekca áno, je to ekonomicky výhodné (veľa muziky za menej peňazí), preto som spomenul, že niektorí volili túto možnosť. Netuším, aká je teraz situácia a čo je dnes IN. A keďže nemôžeš ísť ďalej (nosná tehla s menšou hrúbkou sa nevyrába), je to krajná možnosť a teda z definície pojmov extrém. Za mňa: ja by som do toho nešiel, bo 25ka je nosná priečkovka a bavíme sa o obvodových stenách (EDIT: Heluz už píše o kombe t.j. obvodová aj priečková tehla). To ale neznamená, že je to zlé riešenie. Stačí ti to takto? (zrejme máš túto kombináciu, že? :)Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@gadefox Píšeš, že top extrém. V kontexte toho p… @frantisekca tehla 50ka napr. bez zateplenia je tiez extrém (krajná možnosť), ale opakujem - toto slovo nevnímaj negatívne.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@frantisekca áno, je to ekonomicky výhodné (veľa … @gadefox Len spomeniem, že nosná, konštrukčná tehla, tvárnica môže byť dokonca iba 150mm, napríklad tvárnice Ytong Silka.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd lenže platňa a veniec je zásadný rozdiel… @gadefox Myslím, že sa mýliš, fyzika nepustí! Pre vnútorný tlak je podstatná výška stĺpca tekutiny, v tomto prípade betónu, nie jeho plocha. Pri rovnakej výške tekutiny bude na každú jednotku plochy vždy rovnaký tlak, nech by plocha bola akákoľvek.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@gadefox Len spomeniem, že nosná, konštrukčná te… @frantisekca veď hej, ŽB konštrukcia môže byť teoreticky ešte užšia, ale bavíme sa o tehle, či? Tak by som do toho Ytong neplietol. Btw. zvolil som 30tku aj preto, že pri 25ke (ak odrátam dilatačné minimum 2cm kvôli betónu krát 2), na strmene zostane 21cm a to už sú na môj vkus také strmienka.. ale znova!!! je to subjektívny pocit a ak máš 25ku obvodové steny, neznamená to, že sú zlé alebo že si spravil zlé rozhodnutie.Odpoveď na príspevok od petersd:
@gadefox Myslím, že sa mýliš, fyzika nepustí! Pr… @petersd no veď práve.. fyzika nepustí!!! Výška stĺpca tekutiny je priamo úmerná so silou, ktorá pôsobí KOLMO na Zem t.j. na múr. Písal si, že to nevydržal Porfix, že.. Nevydržal kvôli bočnému tlaku t.j. sila smerujúca na debnenie! Predstav si bazén o veľkosti 10x10m a výškou 1m. Na bočnú stenu nepôsobí len molekula H2O tesne pri stene, ale molekula H2O v strede bazénu tlačí na susednú molekulu, tá tlačí na jej susednú molekulu etc. etc. až po okraj bazénu. To v praxi znamená, že na stenu tlačia všeky molekuly v bazéne vody t.j. 100 m3 ~ 100000 kg. Preto je signifikantný rozdiel medzi ŽB platňou s plochou 100m2 a vencom so šírkou 30cm. Bočný tlak je v druhom prípade rádovo menší. Práve preto je riziko prasknutia šalungu z Ytongu v prípade ŽB platne veľké a v prípade venca minimálne.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd no veď práve.. fyzika nepustí!!! Výška s… @gadefox Predstáv si bazén s plochou 1 x 1 m a výškou 1 cm. Na tú bočnu 1 cm-ovú stenu tlačí istá sila. Naozaj máš pocit, že keby to bol bazén o rozmeroch 10 x 10 m s výškou 1 cm, že na bočnú stenu by tlačila väčšia sila ? 😉Odpoveď na príspevok od petersd:
@gadefox Predstáv si bazén s plochou 1 x 1 m a vý… @petersd áno, vertikálna zložka sily t.j. sila kolmo na Zem bude rovnaká.. ale nezabúdaj na horizontálnu zložku. Vo výsledku sa tie dve sily vektorovo sčítajú, takže sila, ktorá tlačí na šalung je (trochu zjednodušené) priamo úmerná s výškou šalungu a šírkou resp. vybetónovanou plochou.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd áno, vertikálna zložka sily t.j. sila ko… @gadefox Áno, Ytong Silka je vápenno piesková tvárnica, vyrábajú sa ako nosné aj 150mm. A čo sa týka toho tlaku (v kontexte tu spomínaného debnenia a tlaku naň), tak šírka, či plocha naň nemá vplyv, keďže je to iba o výške, hustote a g konštanty (zaokrúhlene 10).Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@gadefox Áno, Ytong Silka je vápenno piesková tv… @frantisekca ešte raz: jadrom diskusie je tehla, tak do toho nemixuj Ytong. A čo sa týka tlaku na debnenie, NIE je to len o výške, hustote a zrýchleniu g 9.8 m.s-2, viď. moje komenty vyššie. Hustota * konšt. g * výška je vzorec pre výpočet tlaku, ktorý pôsobí na tehlu pod vencom, nie na debnenie!https://sk.wikipedia.org/wiki/Hydrost... Práve kvôli týmto neznalostiam fyziky vždy tŕpnem, keď sa tu niektorí vyjadrujete ku statike akoby sa nechumelilo.Hydrostatický tlak v kvapalinách a plynoch (aerostatický tlak) je tlak spôsobený ich hmotnosťou. V gravitačnom poli zeme pôsobí tiaž silou na vrstvy >>pod nimi<<.
Odpoveď na príspevok od gadefox:
@frantisekca ešte raz: jadrom diskusie je tehla, … @gadefox "jadrom diskusie je tehla" Blbosť, nič také tu není... Zas fabuluješ a vymýšľaš si nové zákonitosti. Kľudne o Ytongu, Porfixe, betóne, dreve, OSB atď.. "A čo sa týka tlaku na debnenie, NIE je to len o výške, hustote a zrýchleniu g 9.8 m.s-2, viď. moje komenty vyššie." A co sa týka toho tlaku, je to iba o výške, hustote a konštante. Alebo si vymyslel niečo nové? Možno si až moc zatŕpol...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@gadefox "jadrom diskusie je tehla" Blbosť, nič…Reagoval si podráždene na môj príspevok, ktorý bol odpoveď na nasledovný dotaz: "takze ked uz pisete tu >>>tehlu<<<, mna by zaujimalo aka hrubka by bola najvhodnejsia". Kontext je teda TEHLA.Blbosť, nič také tu není...
Zamysli sa, prečo prerazí debnenie po stranách, ak hydrostatický tlak v kvapalinách pôsobí silou na vrstvy >>pod nimi<<. Zrejme na debnenie pôsobí ďalšia sila, že.. Alebo inak. Polož si na stôl nejaký predmet a tlač na neho kolmo na Zem. Pohol sa horizontálne? Nie, pretože nijaká sila nepôsobí na neho horizontálne.A co sa týka toho tlaku, je to iba o výške, hustote a konštante. Alebo si vymyslel niečo nové?
Klasika. Stratil si pôdu pod nohami, tak útočíš ad persona.Možno si až moc zatŕpol...
>Blbosť, nič také tu není... Reagoval si podrážd… @gadefox Pôdu pod nohami si stratil ty, tými nezmyslami čo tu píšeš. Fyzika nepustí, a máš v nej zjavné medzery, doštuduj si to.Debnenie Peri, oni snáď niečo o tom vedia. Ak pominieme tlaky, ktoré vznikajú ukladaním betónu, jeho hutnením, alebo jeho roztažnosťou, spôsobenú hydratačným teplom. To vyvracia tvoje teórie:@gadefox A čo sa týka tlaku na debnenie, NIE je to len o výške, hustote a zrýchleniu g 9.8 m.s-2, viď. moje komenty vyššie. Hustota * konšt. g * výška je vzorec pre výpočet tlaku, ktorý pôsobí na tehlu pod vencom, nie na debnenie!
Alebo:@gadefox lenže platňa a veniec je zásadný rozdiel. V prvom prípade ti na meter šalungu tlačí oveľa väčšie množstvo (hmotnosť => sila) betónu ako v druhom prípade.
@gadefox Preto je signifikantný rozdiel medzi ŽB platňou s plochou 100m2 a vencom so šírkou 30cm. Bočný tlak je v druhom prípade rádovo menší. Práve preto je riziko prasknutia šalungu z Ytongu v prípade ŽB platne veľké a v prípade venca minimálne.
@gadefox Pôdu pod nohami si stratil ty, tými nez… @frantisekca áno, tlak betónu smerom dolu nie je závislý na hrúbke debnenia - to som tu opakovane písal. Lenže betón tlačí aj do strán, že.. Problém je, že ty ani len netušíš, čo sa píše na tom screenshote, ale ja si mám podľa teba doštudovať fyziku. Odvážny si.. Tu máš vysvetlené, čo je tlak a že je to vektorová veličina: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tlak Definíciu hydrostatického tlaku som ti postol. Tu máš ešte vysvetlené, čo je to vektor: https://sk.wikipedia.org/wiki/Vektor_...)Odpoveď na príspevok od gadefox:
@frantisekca áno, tlak betónu smerom dolu nie je … @gadefox Ti to preložím, aby si tomu pochopil a nie tvoje bludy, čo tu vypisuješ a komolíš. Tlak čerstvého betónu sa posudzuje ako hydrostaticky tlak a je priamo úmerný výške čerstvého betónu. Ešte raz, je úmerný výške betónu... U stĺpov, pilierov, krátkych stien dochádza k veľkým tlakom, lebo majú malý prierez a spravidla sa musia zabetónovať na jeden záber. Nie ako tvrdíš ty. ŽB platňa bežnej hrúbky 150-200 mm, čerstvý betón v nej, hoc aj o ploche 1 000m² bude na bočný šalung (steny) pôsobiť menšou silou, než čerstvý betón vo venci o bežnej výške 250mm. Každý normálny človek tomu chápe, ale ty namiesto toho, aby si priznal, že si tu trepal hlúposti, pokračuješ v nezmysloch naďalej. Ale už si o tejto svojej vlastnosti tu presvedčil vo viacerých témach.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@gadefox Ti to preložím, aby si tomu pochopil a … @frantisekca opakovane som tu verejne priznal, keď som sa mýlil. U teba som túto vlastnosť nespozoroval ani raz (slovom nula). Vypočítam ti, aká sila pôsobí na bočné debnenie v strede (h/2): 1) Veniec s rozmermi 30cmx10m a výškou 25cm. - tlak p1 smerom dolu na tehlu 2,94kPa (2400*9.8*0.25/2) - betón tlačí na spodné debnenie silou F1=p1*plocha 8,82kN (2940*0.3*10) - priemerný tlak p2 kolmo na bočné debnenie (1,47kPa) - betón tlačí na bočné debnenie silou F2=p2*plocha 1,84kN (1470*10*0.25/2) => betón tlačí v strede bočného debnenia silou F=9kN (pytagorova veta, keďže sily sú na seba kolmé) 2) ŽB stropná doska s rozmermi 10x10m a výškou 15cm. - tlak p3 smerom dolu na horizontálne debnenie=hustota*g*h (2400*9.8*0.15/2=1,766kPa) - betón tlačí na spodné debnenie silou F3=p3*plocha (1766*10*10=176,6kN) - priemerný tlak p4 na bočné debnenie=0,5*hustota*g*h (883Pa) - betón tlačí na bočné debnenie silou F4=p4*plocha (883*10*0.15/2=662N) => betón tlačí v strede bočného debnenia silou F=176kN Sila, ktorá pôsobí na stred bočného debnenia je cca 20 krát väčšia v prípade ŽB stropnej dosky! Práve preto môže Ytongový šalung prasknúť na rozdiel od ŽB prekladu/venca ap.Pletieš si tlak so silou. Máš to aj v názve (hydrostatický TLAK!!!) a vo svojej nevedomosti a arogancii píšeš o sile. Panebože. Ďalší pseudofyzik.ŽB platňa bežnej hrúbky 150-200 mm, čerstvý betón v nej, hoc aj o ploche 1 000m² bude na bočný šalung (steny) pôsobiť menšou silou, než čerstvý betón vo venci o bežnej výške 250mm.
>ŽB platňa bežnej hrúbky 150-200 mm, čerstvý betó… @gadefox Čo to počítaš? Aspoň si to po sebe čítal?To vážne? 176kN? To musí ten betón už riadne striekať... Aké debnenie sa vtedy používa? Bežné debnenie je ževraj do 40kN/m²... A podľa tvojho výpočtu je totálne nepoužiteľné,@gadefox betón tlačí v strede bočného debnenia silou F=176kN
@gadefox Čo to počítaš? Aspoň si to po sebe číta…Stratil si sa v tom výpočte, že? To je fyzika. Vzorce a čísla a nie COPY PASTE z internetu, ktorý sem dávaš. Vypočítal som ti výslednú silu, ktorou betón tlačí na debnenie (obrázok je len ilustračný). @frantisekca A holt musím zobrať všetko späť. Výsledná sila je síce 20krát väčšia, ale väčšina z toho je vertikálna zložka sily (betón tlačí na spodné debnenie). Horizontálna zložka je nominálne menšia v prípade ŽB stropu (viď. F2 a F4 hodnoty v mojom výpočte). Sily F1 a F3 sú kolmé na bočné debnenie, tak na neho majú nulový vplyv (viď. môj prímer s prstom a objektom na stole). ____ V tom prípade neviem, prečo debnenie z Ytongu v prípade venca vydrží a v prípade ŽB podľa Petra má tendenciu povoliť. Možno preto, lebo sa dá jednoducho z vrchu zafixovať doskami, aby betón Ytong nevypáčil.. bežne sa tak šalujú širšie tehly. Na šalovanie ŽB stropnej dosky ponúkal Heluz dokonca špeciálne šalovacie tehly 15cm vysoké.Čo to počítaš?
>Čo to počítaš? Stratil si sa v tom výpočte, že?… @gadefox Keby platil "gadefoxov" zakon, tak by sa pretrhli vsetky priehrady. Taktiez, ak by si stupil do oceanu by ti to hned rozpucilo nohy ;-) a okraje velkych bazenov by boli nebezpecne. Podla mna ten ytong na zakladovu dosku bol bud: zle prilepeny, zlomeny uz predtym, alebo dal niekto do neho supu pumpou alebo ho inak poskodil (oprel vibrator, kopol). Cisto hydrostatickym tlakom pri 15cm vyske (a "zdravom" ytongu) to asi nebolo. Kazdopadne pri zalievani betonom nie su iba hydrostaticke sily, vzdy ked tam pumpa "nalozi" tak je to riadna supa.Odpoveď na príspevok od adam_w:
@gadefox Keby platil "gadefoxov" zakon, tak by s… @adam_w prišiel si s krížikom po funuse. "gadefoxov" zákon si sám gadefox vyvrátil (viď. môj koment pred tvojim). Je to úplne bežná situácia vo vede (väčšina hypotéz je falzifikovateľná).Odpoveď na príspevok od gadefox:
@adam_w prišiel si s krížikom po funuse. "gadefox… @gadefox akurat ze ty si nerobil vedu ale fyziku zakladnej skoly.Odpoveď na príspevok od adam_w:
@gadefox Keby platil "gadefoxov" zakon, tak by s… @adam_w Príklad s oceánom je suprový. Keď už toto niekto nepochopí, asi je zbytočný ďalší komentár. Ja som to vzdal už vyššie. Na pláži, v hlbke 10 cm musí byť obrovitanský tlak - veď oceán má obrovskú plochu 🤣🤣🤣Odpoveď na príspevok od adam_w:
@gadefox akurat ze ty si nerobil vedu ale fyziku… @adam_w a? princíp je stále rovnaký. Z tých, ktorí tu píšu intenzívnejšie som snáď JEDINÝ, ktorý prizná omyl, pričom pravdepodobnosť, že sa ostatní nepomýlia, je prakticky nulová.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@adam_w a? princíp je stále rovnaký. Z tých, ktor… @gadefox Ak si si úprimne priznal omyl, ja to kvitujem a akisto úprimne. Všetci sme omylní! 😉Odpoveď na príspevok od jacks101:
@petersd tehla sa rozpada v rukach? Tak to som te… @jacks101 Ale vieš čo, nájde sa aj pár výnimiek, ktorí priznajú, že to čo použili nebolo najšťastnejšie riešenie, alebo že by išli do inej možnosti, keby bola na to príležitosť a podobne. Ale hej, niekto bude obhajovať do zbláznenia aj to, čo je na prd, než by si priznal pochybenie.