Z čoho máme stavať bungalov?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Ahojte, potrebovali by sme radu. Ideme stavať bungalov. Ale nevieme si vybrať s čoho. Tehla-ytong-termalica...Najviac sme uvažovali nad Heluzom (budeme to robiť svojpomocne,ale za účasti nejakého majstra,samozrejme). A tu je ďaľšia dilema. Keď Heluz, tak klasiku, alebo Family? 30+ zateplenie, 38 family a nezatepliť, 44 family a nezatepliť? Sme od Trenčína, ak by ste vedeli slušného dodávateľa, sem s ním. Poradťe, ak viete. :-)
Odpovedať
na mna ste asi zabudli alebo vykopli z diskusie 😃 opakujem sa: tak potom cim sa riadit pri vybere? cenou tych materialov? netreba riesit nejaku kompatibilitu? ci kazdy vyrobca ma v ponuke aj preklady, aj stropy a vsetko ostatne potrebne?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od luklu3:

na mna ste asi zabudli alebo vykopli z diskusie 😃…
@luklu3 a co je pre teba prioritne? akoze pokial mas 💰 tak si myslim ze si mozes vyberat 😅
Odpovedať

@luklu3 akoze ja nie som vobec odbornik na tieto zalezitosti, ale z toho, co som sa docitala, tak niekto povie, ze je lepsie pouzit od jedneho vyrobcu vsetko, lebo kompatibilita a teda aj lepsie ceny, ked sa robi velka objednavka. ale zase potom tu pisali aj ludia, co kombinovali dokonca aj viacero druhov tehal a nie len tehla - preklad od inych vyrobcov. tak asi si vyber 😀
Odpovedať

@luklu3 najskôr sa riaďte tým či chcete tehlu alebo pórobetón ( ja osobne odporúčam pórobetón) To či sa Vám podarí kúpiť rovnú a nepopraskanú tehlu/pórobetón ani tak nezávisí od výrobcu ako od toho či budete mať štastie, že Vaša výrobná šarža bude pravé OK, alebo nie Preklady do dĺžky 2m určite od Ytong alebo Porfix nie keramické, Ak sú väčsie rozpony, tak monolitické z betónu Strop podľa Vašej zručnosti, ale ak to bude stavať firma, lepšie monolitický betónový
Odpovedať

@luklu3 my sme sa snazili prihliadat na vsetko. lebo kazde z tych kriterii je v podstate dolezite. vlani sme zacali stavat murovany dom z tehly. a teda aby som sa vyjadril aj k ostatnym otazkam, tak ano, my sme pozerali na to, aby sme brali od jedneho vyrobcu. riesili sme materialy cez znameho, on nam to tiez takto poradil.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dudko12:

@luklu3 my sme sa snazili prihliadat na vsetko. l…
@dudko12 to ste fakt zohnali vsetko u jedneho vyrobcu? Lebo niekedy s tym byva problem, aj co sa naskladnenia tyka apod.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od filippes:

@luklu3 a co je pre teba prioritne? akoze pokial …
@filippes asi to co pre kazdeho. nech kupim kvalitne stavebne materialy a nech mi aj nieco na ucte ostane, ked to vsetko vyplatim. ja som nie som na to, ze sledujem, kto ma kde aku reklamu, ze by som na to hned dal. akoze hej, pozriem, zvazim, ale nedam sa hned zlakat. tak sa radsej pytam aj tu. @mellie111 no ja by som mozno aj tu tehlu skor zobral ako porobeton. chcel by som to nechat na firmu, lebo ja by som to staval tak do roku 2050, keby to mam svojpomocne. nemam nikoho takeho, kto by mi s tym mohol pomahat. vy ste sami? @kotrinka dik za nazor. videl som stavby kadejako spravene aj kde sa viacej materialov kombinovalo. aj ze prve rady sa robia z inej tehly napriklad ako zvysok. to je ok? @dudko12 co vas viedlo k tomu, ze ste sa rozhodli pre dom z tehly? ceny? preferencie?
Odpovedať

@filippes asi to co pre kazdeho. nech kupim kvali…
@luklu3 tehla...je dost casto dolamana uz z palety, zle sa pili, zle sa do nej drazkuje na elektriku, vodu, kanal Je potreba vacsie mnozstvo materialu pri omietkach ( to znamena vyšsia cena) Plus ak budete kupovat polovične tehly, aby sa tolko nemuselo píliť, ta cena sa uz potom šplhá dosť vysoko
Odpovedať
Tehla je dnes už taká "ekonomická" EKO - BIO, že pevnosťou a životnosťou je na úrovni porobetónových plynosilikátových tvárnic. Niekedy sa rozpadáva v rukách. Ak k tomu pripočítame horšiu rozmerovú toleranciu a komplikovanejšiu prácu, delenie, rezanie, drážkovanie,... tak podľa mňa je na stavbu RD horšia, než tie pórobetónové tvárnice.
Odpovedať
Tehla = cena, cena, cena, boli časy nie tak dávne, keď kamión paliet tehly sa dal kúpiť u výrobcu za 1400 eur aj s dovozom zdarma a vtedy 19% DPH sa dala poriešiť, nebolo o čom rozmýšľať. Teraz je cena 5 násobná. Treba si to zrátať hlavne finančne, kto dá akú zľavu a aký bude rozdiel a ako rýchlo chcete, aby bolo postavené, pretože pôrobetón dosť dlho sche a ak ho zvonku pridusíte polystirén, tak o to dlhšie. V bungalove vám vďaka akumulácii zlepší tepelnú pohodu, oceníte hlavne v lete.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Tehla = cena, cena, cena, boli časy nie tak dávne…
@roman_x S tou cenou by som nejak nestrašil, to si treba obehať a dať si porobiť cenové ponuky, nech sám vie, kde ho to koľko vyjde. Zľavy dávajú aj teraz, keď to má cez koho zobrať, tak aj s tou DPH sa dá pohrať. Zase keď sa stavia dom, tak sa počíta s tým, že je to nejaká investícia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mellie111:

@luklu3 tehla...je dost casto dolamana uz z palet…
@mellie111 no neviem, poskodeny ti moze prist hocijaky material, ktory si objednas. nevidim dovod hadzat to vsetko na tehlu. a keby aj tak, vies reklamovat, to je asi najmensi problem. nerobi sa s nou tazko ani zle, treba to proste vediet. a polovicne tehly su volitelna polozka. niekto sa bude radsej serkat s pilenim tehal a niekto objedna tie doplnkove. ono to nie je neviem aka vyrazna polozka pri celkovych nakladoch na material.
Odpovedať

@filippes asi to co pre kazdeho. nech kupim kvali…
@luklu3 preferencie, cena, skusenosti. ci uz moje predosle alebo od ludi, ktorych nazor si viem vziat k srdcu a nie len jednym uchom dnu a druhym von.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

Tehla je dnes už taká "ekonomická" EKO - BIO, že …
@petersd tehla sa rozpada v rukach? Tak to som teda este nepocul 😃 @chovan6 ale vsak to je jasne. V dnesnej dobe si vies vybavit po znamosti nejake tie podpultovky 😁 A zas kolkokrat tie stavebniny su aj radi ze maju obrat a sme ludia, tie informacie o dobrych cenach a zlavach si posunieme medzi sebou, ved kto by sa nepochvalil ked ma cim. A tak je to aj co sa materialu tyka. Kazdy si bude pochvalovat to s cim ma dobru skusenost.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jacks101:

@petersd tehla sa rozpada v rukach? Tak to som te…
@jacks101 Lebo si s ňou - do nej, ešte nič nerobil. Skús, potom uvidíš. Netvrdím to generálne, ale keď porovnám dnešnú tehlu napr. s tou s pred 20 rokov, tak na tej dnešnej je úspora na pevnosti ale riadná! Už je takmer na úrovni porobetónovej tvárnice.
Odpovedať
Profilova fotka

@jacks101 Lebo si s ňou - do nej, ešte nič nerobi…
@petersd neporovnavajme nieco co je teraz a co bolo pred 20 rokmi. jasne, ze kedysi boli veci ine ako dnes. ale to je uplne nepodstatne si myslim. ako info okej, ale teraz pri stavbe to asi nikomu nepomoze.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od jurplan:

@petersd neporovnavajme nieco co je teraz a co bo…
@jurplan Ale čítaš s porozumením? Moje porovnanie súčasnej tehly a s tou z pred 20 rokov bolo len okrajové. Hlavný môj názor je o tom, že v súčasnosti pevnosť tehla vs. porobetón je zhruba rovnaká, no porobetón má o čosi viac zásadných výhod pri práci s ním. To je všetko.
Odpovedať
Profilova fotka

@jurplan Ale čítaš s porozumením? Moje porovnanie…
@petersd ale no.. Pevnosť Heluz = 10MPa, Heluz UNI = 12MPa vs. Ytong 3,5 MPa. To nie je "zhruba rovnaké" ani s privretými očami ,). Ak ti zhorí dom z Ytongu, môžeš ho kompletne zbúrať - Ytong je v kontexte statiky nepoužiteľný vs. tehla môže požiar prežiť (posúdi statik). ___ Tehla je proste tehla.. Ytong je super, ak si dom bastlíš po víkendoch sám t.j. zamiešaš lepidlo a pytlíkuješ. Krivé? zbrúsiš a pokračuješ rovno. Drážky na káble urobíš nechtami na nohe ap..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@petersd ale no.. Pevnosť Heluz = 10MPa, Heluz UN…
@gadefox Vieš Ty vôbec o tom, že koľko pevnostných kategórii tvárnich vyrába trebárs taký Ytong ? Napr. tvárnica Ytong statik P 6 má 6,5 N/mm2. Už toto je 3-násobne predimenzované oproti tomu, čo potrebuje jednoduchá stavba typu RD. Ale nakoniec, veď nech si každý stáva z toho, z čoho chce. Sú to jeho peniaze a jeho robota (a komplikácie súvisiace s použitým stavebným materiálom).
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Vieš Ty vôbec o tom, že koľko pevnostnýc…
@petersd 6,5MPa je skoro polovica z 12MPa, že.. Takže pevnosť tehla vs. porobetón NIE je zhruba rovnaká = jadro môjho zdelenia..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mellie111:

@magkop ak nešpekulujete s projektom, ( nemáte ne…
@mellie111 A tak to zase toto asi nebude náš prípad, že by ste stále niečo menili. Ono zhruba vieme, čo chceme, už sme to začali aj riešiť, len nech sa to dá všetko "na papier" a môže sa ísť ďalej. Vymyslené sme to mali už dlhšie, takže aspoň v tomto sme rozhodní. Ešte aby nám to tak aj ostalo 😀
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kreola:

@magkop ja skor suhlasim s @chrobak7, ale tak roz…
@kreola Vďaka za rady. Zatiaľ máme jasno, čo asi chceme. Ono niektoré veci je ťažko riešiť teraz, keď je fakt, že holý pozemok. Akú takú predstavu máme, veľa vecí záleží aj od toho, ako bude finančne vychádzať. Niečo sa bude dať riešiť hneď, niečo bude musieť počkať. Taká klasika.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od magkop:

@mellie111 A tak to zase toto asi nebude náš príp…
@magkop tak ono ta predstava byva kolkokrat velmi jednoducha, no potom ked pride na lamanie chleba tak byvaju niektore veci problem. Takze vlastne papierovo ste este neni na poriadku? Ale to vies hej ze je uz novy zakon a je potrebne mat dom A0?
Odpovedať

@petersd 6,5MPa je skoro polovica z 12MPa, že.. T…
@gadefox konecne to tu podal niekto zrozumitelne 😅 ale ako vidim tak sa niekto bude stale hadat a dokazovat si tu svoju pravdu, hoci ju evidentne nema. takze ked uz pisete tu tehlu, mna by zaujimalo aka hrubka by bola najvhodnejsia ci uz na obvody alebo vnutorne priecky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jacks101:

@magkop tak ono ta predstava byva kolkokrat velmi…
@jacks101 Podla mna sme, ale urady si budu mysliet nieco ine sa stavim 😀 Jasnee, jasnee, to viem, mame to tak rozvrhnute. My by sme tak ci onak isli do A0.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od juliana434:

@gadefox konecne to tu podal niekto zrozumitelne …
@juliana434 všetko má svoje výhody a nevýhody, napr.: 1) Veniec na múre z tehly 40/44cm môžeš zašalovať nalepením Ytongu 5cm z oboch strán, medzi ktorý vložíš výstuž. vs. Mám Heluz 30cm a táto finta sa nedala použiť (zostalo by len 20cm pre výstuž a to je málo). V tomto prípade potrebuješ dosky na šalovanie; partiu, ktorá šalung na vence/preklady realizuje ap. (náklady navyše) 2) Klasická tehla je síce lacnejšia, ale potrebuješ človeka pri miešačke; niekoho, kto nosí maltu vo fúriku; murár robí presné rohy ap. vs. Brúsenú tehlu lepíš na špeciálnu PUR penu alebo lepidlo, ktoré zamiešaš aj sama v kýbli a natieraš tenkú vrstvu. (dnes by som zvolil túto možnosť) 3) Neviem ako je to dnes, pred 15 rokmi bol trend stavať čo najužší múr s hrubým zateplením (top extrém bol nosná tehla 25cm a EPS 25). Každý má iné optimum, keďže nezanedbateľný faktor je to, či si RD pytlíkuje svojpomocne alebo ho stavia firma a či chce mainstream typ domu alebo pasívny.
Odpovedať

@juliana434 všetko má svoje výhody a nevýhody, na…
@gadefox No, no, no,... nalepenie 5 cm Ytongu ako debnenie na veniec?... Už si videl niekedy, keď pri betonárskej robote sa prebori debnenie?... Poviem, Ti, nič príjemné.... 5 cm nalepený porobetón drží ho*no, ak ho pravidelne po celej dĺžke ešte neporadľuješ, alebo nezafixuješ svorkami. Iba na lepidlo by som sa absolútne vôbec nespoliehal.
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox No, no, no,... nalepenie 5 cm Ytongu ako…
@petersd ak by som to nevidel na vlastné oči, tak by som to tu nepísal. Dokonca som ten veniec pomáhal betónovať. ale nič neprasklo. Kvalitné lepidlo drží jak sviňa, dokonca sa tým lepia nosné múry, že.. A tlak betónu nie je veľký (veniec má len 25 čísel a je dlhý). Prepočítaj si to. Maximálne by som ho na niektorých miestal spevnil na vrchu.
Odpovedať

@petersd ak by som to nevidel na vlastné oči, tak…
@gadefox Dotyční mali jednoducho šťastie. Vyborené "porfixové šalungy" som už videl pri výške 15 cm (ošalovanie platne) nie pri 25 cm!... A ku tomu z dvoch strán, na venci?... Naozaj by som sa toho bál. Ale kto sa nebojí, nech si to kľudne lepí 😉
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Dotyční mali jednoducho šťastie. Vybor…
@petersd lenže platňa a veniec je zásadný rozdiel. V prvom prípade ti na meter šalungu tlačí oveľa väčšie množstvo (hmotnosť => sila) betónu ako v druhom prípade.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?