Odpoveď na príspevok od magkop:
Viem, že tu existuje milion tém ohľadom stavby do… @magkop A chcete stavať sami svojpomocne alebo si chcete dom dať postaviť nejakej firme? Však musíte mať aspoň nejakú predstavu, čo vlastne chcete 😄Odpoveď na príspevok od magkop:
Viem, že tu existuje milion tém ohľadom stavby do… @magkop teraz ste kúpili pozemok a na jeseň stavať? to možno tak o rok, keď budete kupovať katalógový dom a všetko bude ok. my sme stavali z tehly, neviem či je teraz in, ale dom stojí. bývať sa v ňom dá. vedľa nás stavali ulicu z nejakého špeci materiálu zo švajčiarska či odkiaľ. že vraj super drží teplotu a v lete nie je potrebná klimatizácia....domy ju aj tak majú. zvažovali sme aj drevodom, ale tam nás nejak nevedeli presvedčiť. odporúčam ísť popozerať nejaké ukážkové domy a preštudovať výhody nevýhodyOdpoveď na príspevok od janka_266:
@magkop teraz ste kúpili pozemok a na jeseň stava… @janka_266 co to je akoze za specialny material? nechapem, naco ludia spekuluju. vsak co je zle na tej tehle. ano, mam tehlovy murovany dom a za mna by som odporucil tuto moznost. nejdem hovorit, ze ine moznosti si zle, ale tak radsej ist do niecoho s "tradiciou".Odpoveď na príspevok od zdenko33:
@janka_266 co to je akoze za specialny material? … @zdenko33 isospan sa to tuším volá, nemusia to zatepľovať, ale zas sa to zalieva betónom. každé má svoje + a -.Odpoveď na príspevok od janka_266:
@zdenko33 isospan sa to tuším volá, nemusia to za… @janka_266 tak ja som ani ten nas tehlovy murovany nezateploval. ani pri inych materialoch to teda nie je podmienka. pozriem si to. pravdupovediac som moc tieto ine moznosti ani neriesil, neskumal.Odpoveď na príspevok od zdenko33:
@janka_266 tak ja som ani ten nas tehlovy murovan… @zdenko33 ja to poznám len za to, že sme na to náhodou narazili. maximálne sme pozeralid drevodomy, ale ako sa hovorí....tehla je tehla :DOdpoveď na príspevok od janka_266:
@zdenko33 ja to poznám len za to, že sme na to ná… @janka_266 presne tak 😆 co vas odradilo na tom drevodome?Odpoveď na príspevok od zdenko33:
@janka_266 presne tak 😆 co vas odradilo na tom dr… @zdenko33 my sme kupovali dom od roku 2018, stále sme sa okolo nich motali, ale nejak nás nevedeli presvedčiť, taký vnútorný pocit, že to nie je pre nás, a to v tom roku mali veľmi dobré ceny aj s pozemkom, ale nejak to nešlo. možno to bolo tým, že mali hotové domy v oblastiach, kde som si nevedela predstaviť bývať, a potom, keď sme už kúpili pozemok, tak bolo isté, že drevodom to nebude :DOdpoveď na príspevok od magkop:
Viem, že tu existuje milion tém ohľadom stavby do… @magkop To, z čoho budeš stavať, záleží hlavne na tom, ako sa dohodnete s projektantom. Ale v podstate to je jedno, pokiaľ to nie je nejaký nezvyčajný materiál, alebo drevodom. Klasický dom psotavíš či už z tehál alebo porobetónu, veľký rozdiel potom nie je. Takže ak nechceš drevodom, tak materiály rieš počas tvorby projektu. Teraz sa sústreď na iné veci - tvar, veľkosť, normy (čo ti regulatíva umožnia, vzdialenosti), ... a hlavne financie. Či na to, čo chceš, vôbec budeš mať.Odpoveď na príspevok od chrobak7:
@magkop To, z čoho budeš stavať, záleží hlavne na… @chrobak7 tak potom cim sa riadit pri vybere? cenou tych materialov? netreba riesit nejaku kompatibilitu? ci kazdy vyrobca ma v ponuke aj preklady, aj stropy a vsetko ostatne potrebne?Odpoveď na príspevok od chrobak7:
@magkop To, z čoho budeš stavať, záleží hlavne na… @chrobak7 financie su pri stavbe asi najpodstatnejsie si myslim 😅 jasne ze kedysi boli tie ceny inde a panbohzaplat ze sme stavali uz davnejsie a neodkladali to 🙈Odpoveď na príspevok od janka_266:
@magkop teraz ste kúpili pozemok a na jeseň stava… @janka_266 Myslíš, že je to nereálne za tie 4 mesiace (dajme tomu), že sa všetko pripraví, aby sa mohlo začať? Ja nemám predstavu, ako dlho čo trvá, tak sa radšej pýtam... @marianna_1 Asi som viacej naklonený tomu, že nebudeme vyberať žiaden katalógový dom, radšej si dať spraviť nejaký projekt a podľa toho ísť. Ale to tiež zatiaľ neviem, že ako dlho trvá taký návrh, kým mi niekto spraví. Len sa rozbieham a začínam orientovať v tomto celom.Odpoveď na príspevok od chrobak7:
@magkop To, z čoho budeš stavať, záleží hlavne na… @chrobak7 Ako prvé som uvažoval nad tehlou, alebo takýmto nejakým klasickým materiálom. Neláka ma drevodom ani keramický dom ani neviem aké kadejaké ďalšie. Moc neverím tým technológiam. Čo sa financií týka, tak máme nejaký badžet, myslím, že je reálne, aby sme sa zmestili. Ale tak to ukáže až čas asi, čo ešte vyskočí...Odpoveď na príspevok od magkop:
@janka_266 Myslíš, že je to nereálne za tie 4 mes… @magkop určite to nie je stihnuteľné, keď ešte chcete aj vlastný projekt. my keď sme hľadali projekt, tak väčšinou bola odpoveď že najskôr do 3 mesiacov ho vyhotovia(takže sme volili katalógový) + vyjadrovačky k nemu, každá inštitúcia má na vyjadrenie minimálne mesiac, k tomu nový zákon, ktorý nie všade už funguje ako máOdpoveď na príspevok od janka_266:
@magkop určite to nie je stihnuteľné, keď ešte ch… @janka_266 Takže sa mám rozlúčiť s tou myšlienkou, že by sa niečo začalo robiť ešte tento rok? To sa mi nepáči 😀Odpoveď na príspevok od magkop:
@janka_266 Takže sa mám rozlúčiť s tou myšlienkou… @magkop ja by som skôr očakávala jeseň 2026, a keby náhodou prekvapila jeseň 2025, tak by to nebolo zlé :D ale teda na urýchlenie by som pozrela aj tie katalógové domy, predsa len pokiaľ nechcete niečo extra špeciálne, možno niečo nájdete aj medzi nimiOdpoveď na príspevok od magkop:
@janka_266 Takže sa mám rozlúčiť s tou myšlienkou… @magkop Tento rok určite nie. Individuálny projekt- musíš rátať tak 4-7 mesiacov na prípravu - záleží od toho, ako je vyťažený projektant. Priprav sa na to, že budete musieť sedieť k projektu veľa krát - riešia sa najprv veľké úpravy a zmeny v architektonickej štúdii, potom riešenie detialov a materiálov v realizačnom projekte. Ak to urobí za 3-4 mesiace, tak to je expresne. Potom začnete vybavovať stav, povolenie. Kým zoženiete všetky vyjadrenia, tak to je tak 3-4 mesiace. Stav. úrad má na rozhodnutie síce tuším mesiac, ale to nikdy nedodržia. Vydanie trvá tiež asi 3 mesiace, kým to správoplatnia, tak aj 4 mesiace. Na zimu aj tak nezačneš stavať, s výkopovými prácami budeš môcť začať v marci - apríli, keď budeš mať všetky papierovačky hotové.Odpoveď na príspevok od janka_266:
@magkop ja by som skôr očakávala jeseň 2026, a ke… @janka_266 som ostal taký trochu smutne zaskočený, nevadí no. tak sa rozlúčim radšej s týmto rokom 😀 no ale katalógový dom si viem postaviť aj svojpomocne? že len odkúpim ten projekt?Odpoveď na príspevok od chrobak7:
@magkop Tento rok určite nie. Individuálny projek… @chrobak7 Predstavoval som si, že to teda pôjde rýchlejšie. Však to polovica času je len o tom, že potrebujem nejaké papiere a musím na ne vyčkávať, aby som mohol ísť riešiť ďalšie papiere, na ktoré budem musieť čakať. Pekne no. A nejaké urýchlené konania za všimné sa nedajú riešiť? 😅 Čiže ja teraz v podstate nemusím ani riešiť to, že z čoho budem stavať? Či to je na pevno na tisíc percent dané tým projektom?Odpoveď na príspevok od magkop:
@chrobak7 Predstavoval som si, že to teda pôjde r… @magkop Nechcem ísť proti súčasnej vlne s tými termínami no napíšem ako to bolo u nás: 11/2018 - kúpa pozemku 02/2019 - podaná žiadosť o SP 04/2019 - udelené SP Ono ten projekt pre stavebné povolenie je pre projektanta hračka ak vieš čo chceš stavať. Ja som to riešil tak že som zašiel na náš stavebný úrad a normálne som sa opýtal s ktorými projektantami majú najlepšie skúseností pri ktorých sú ich projekty najmenej pripomienkované .... Ich som aj oslovil s tým že dostali odomňa kompletný pôdorys, umiestnenie a veľkosť okien, typ strechy a plánované osadenie na pozemok potom som z nich vybral nášho projektanta s ktorým som dohodol 2 stupne projektovej dokumentácie 1. projekt pre stavebné povolenie 2. realizačný projekt a inžiniering po udelenie SP. Ďalšiu vec som na stavebnom úrade zisťoval aké vyjadrovačky budú požadovať k SP a následne ich pozháňal - vodárne, elektrárne, SPP .... Je pravda že sme stavali v zastavanom území a na úrade máme normálnych ľudí len treba komunikovať slušne a všetko sa dá vybaviť.Odpoveď na príspevok od treborztv:
@magkop Nechcem ísť proti súčasnej vlne s tými te… @treborztv toto tiez hovorim, ked pride clovek normalne na urad a normalne sa sprava, slusne sa pyta, tak nemaju problem pomoct. len potom tam nabehne nejaky frajerko, chce vsetko hned, vidi len seba, tak jasne, ze aj ti pracovnici zaujmu iny postoj.Odpoveď na príspevok od chrobak7:
@magkop Tento rok určite nie. Individuálny projek… @magkop ja skor suhlasim s @chrobak7, ale tak rozne casti Slovenska maju proste ine doby vybavovania. To co sa podari niekomu v napriklad Starej Lubovni za 3 mesiace vybavit, to v BA trva rok aj viac. U nas trvala priprava pozemku dlho, kedze sme burali povodne stavby, potom navrh a sedenia s architektom (vymenili sme povodneho), celkovo asi 7 mesiacov a stavebne povolenie sme dostali po 9 mesiacoch od podania na urad. Hned ti vyrubia poplatok za rozvoj obce, s tym treba ratat. Ale drzim palce, mozno v tvojom pripade to pojde vsetko fajn, odporucam vsak najskor zacat studovat, pozerat projekty, premyslat nad kazdym detailom, ujednotit si doma ci poschodovy, ci nizky, aky styl, aky velky atd.. premyslat aj nad buducou zahradou pripadne bazenom, aby ste to vedeli uz od zaciatku a spravne usadili dom na pozemok atd..Odpoveď na príspevok od magkop:
@janka_266 som ostal taký trochu smutne zaskočený… @magkop áno, vy si od nich kúpite len projektOdpoveď na príspevok od magkop:
@janka_266 Myslíš, že je to nereálne za tie 4 mes… @magkop ak nešpekulujete s projektom, ( nemáte nejaké naustále zmeny, posuny priečok, nebodaj nosných stien, zmeny technologii, ako typ vykurovania, rekuperacia), tak projekt viete mat subezne uz s geometrickym planom a vynatim ( toto trva najdlhsie na katastri)- do dvoch mesiacov A potom aspon u nas do 30 dni vypisu stavbene konanie ( u nas je tam aj ustne prejednanie s ucastnikmi konania) A do 30 dni mate, (ak neboli nijake namietky, pripomienky a zmeny) - stavebne povolenie Takze 4 mesiace su OK Su investori, ktori ked presne vedeli co chceli, stihli stavebne povolenie u manžela do dva a pol mesiaca Ale su aj investori, kde kvoli neustalym zmenam okien, tvaru strechy, potom zmena stavebneho materialu,....a projekt trval rok a polOdpoveď na príspevok od eno32:
@treborztv toto tiez hovorim, ked pride clovek no… @eno32 toto je mimo... máš 3000 obcí na Slovensku a kompetencie stavebného úradu má každá obec... niekde to vybavíš za mesiac ... niekde aj ihneď... dohodneš sa so starostom a keď máš normálnych susedov, začneš stavať bez povolenia a dodatočne ti vydá lajster... to je ale výnimka ... realita je taká, že vo väčších mestách kľudne trvá SP aj rok... a je fuk ako sa správaš, či ako frajerik alebo ako... proste niekde majú malo zamestnancov a kopa spisov... v meste som čakal rok pre firemný objekt,... a správali sme sa normálne, vzťahy a komunikácia nadštandardné... a aj tak to trvalo... nemajú ľudí... sú tam traja , štyria a denne príjmu zo 5 spisov a nové konania... to sa jednoducho ani matematicky nedá stihnúť...Odpoveď na príspevok od janka_266:
@zdenko33 my sme kupovali dom od roku 2018, stále… @janka_266 akoze ja tiez nie som nejak zastancom drevodomu, len som bol zvedavy, preco to vas odradilo. tiez som zvolil radsej inu alternativu byvania.