Vytyčovacie koly a dosky na základ domu

Dobry den mohol by mi niekto poradit ideme dat vytycit stavbu domu a potrebujem zistit ake maju byt rozmery na vytycovacie kolky / vyska a hrubka/ a dosky / vyska, sirka ,hlbka/ vedel by mi niekto poradit. Dala by som ich vyrobit stolarovi alebo sa daju zohnat aj niekde v obchode?dakujem vopred.
Odpovedať
stačí ísť na pílu a odtiaľ kúpiť nejaké kolíky, napríklad ja som použil zvyšky zo strešných lát, 3x5cm, výška podľa potreby.Nato sa priklincovala stará lata a do nej sme "preniesli" roh domu na klinček. Je lepšie keď je vrch drevenej dosky nad plánovaným vrchom základovej dosky, keď sa natiahne šnúra, nič jej nezavadzia. vzdialenosť od rohu domu treba voliť tak, aby sa kolíky pri kopaní a zalievaní základov neporušili ale minimálne 0,5-1m. na jeden roh treba 4 kolíky a dve laty, prípadne sa dá použiť jeden stredový spoločný, vtedy sú kolíky tri. do googla zadaj "stavebné lavičky", v obrázkoch nájdeš ako to má vyzerať
Odpovedať
@klaudis geodet si štandardne prinesie roxory. S tými vytýči rohy stavby s presnosťou +- zopár milimetrov. Zatlčie ich do zeme - ak chcete vytýčiť aj nulovú výšku (výška budúcej podlahy domu), potom mu treba povedať podľa čoho tú výšku chcete (napr. podľa cesty + 10 cm) a daj si zatĺcť ďalšie roxory (niekam k predpokladanému umiestneniu budúcich lavičiek) ktoré vytýčia výšku. Potom si podľa všetkých tých roxorov urobíte vytyčovacie lavičky. Lavička = tri spojené drevá (pozri na google ako to vyzerá). Stačí samozrejme hociaké druhotriedne drevo, nemrhaj peniazmi na stolára, nemá to žiadny význam. Na tie lavičky si potom prenesieš výšku (zatlčieš lavičku do zeme podľa výšky "druhých" roxorov) aj polohu podľa "prvých" roxorov (spojíš špagátom vždy dva vytyčovacie roxory pozdĺž múru, predĺžiš túto spojnicu po lavičku a naznačíš polohu). Nakoniec podľa "prvých" roxorov vápnom naznačíš čo má bager vykopať a roxory (ktorých zatlčenie ťa stálo 200 EUR) s ťažkým srdcom vyberieš zo zeme :) To je všetko, môže prísť bager. Lavičky daj aspoň 1,5 metra od vytyčovacích kolíkov aby sa tam zmestil minibager (u mňa mal čo robiť, ale zvládol to celkom dobre, trochu sme museli rohy dokopať ručne). Ak príde normálny bager, lavičky ti vyhodí a robila si ich zbytočne pretože by mu pri kopaní zavadzali.
Odpovedať
dakujem vsetkym za odpovede
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?