Dobrý deň, prosím o radu, vid. obrázky... v 50 ročnom dome začala tiecť voda cez základy od susedy. Nakoľko nie je možné zvonku, suseda nedovolí, rozrubat betón, je to možné len zvnútra . Dom je podpivničený na polovicu. Poradí mi niekto skúsený co stým a prečo to vzniklo. Cez víkend mi voda striekala malými otvormi ako z fontány ;-(
@estrela1 je dost mozne ze suseda ma z druhej strany toho zakladu tahanu pripojku alebo vodu? Lebo vyzera to ako prasknuta pripojka, alebo nejaka vsakovacia jama alebo nieco kde sa da nahromadid vela vody
@stanleykoooo nie , nie je tam prípojka, teda neviem o tom =-) či tam "niekedy dávno bola" :-. , má prasknutý ten betón pri stene, ale to už roky, chceli sme to zatrieť, ale bez šance...omietka na stenách sa rozpadala vlhla už zopár rokov, ale netieklo cez základy... Akým spôsobom je možné to zaizolovať resp. opraviť =-) , viete poradiť?
@estrela1 z vnútra sa to urobiť za zmysluplne peniaze neda.
Izolácia potrebuješ vonku. To je snáď jasné každému. Ja by som povedal že ti suseda bude musieť uvoľniť prístup. Asi by som na to išiel pekne oficiálnou cestou...projekt, statika, SP...
@estrela1 Včera veľa pršalo, v pôde je veľa vody, možno je tam aj vysoká spodná voda. Základy nemáš izolované, alebo izolácia je už porušená, preto ti preteká voda do pivnice. Ako napísal roboza, z vnútornej strany sa to nedá zaizolovať. Jedine zvonku, ale aj to je otázne, lebo ak zaizoluješ boky, voda môže začať prenikať cez podlahu. To chce komplexnejšiu rekonštrukciu izolácie základov alebo kvalitnú drenáž.
No nič - narob diery do steny a budeš mať v pivnici bazén. :-| :-D
@chrobak7 a keby si dala firme spryviť injektaž z vnutra pivnice tak by to pomohlo či ja viem že najlepšie je to robiť z vonku ,ale ked ma taku susedu.
@petka456 injektáž, premýšľam nad tým, susedka stará pani 70 ročná mi dnes oznámila, že len cez jej mŕtvolu budeme sekať...tak to sa asi načakám =-) :-p
A striekaná hydroizolácia penou zvnútra by nepomohla??
@estrela1 obrat sa na stavebny urad, na obecny urad. Suseda v pripadoch hodnych zretela vam musi umoznit pristup na svoj pozemok ak potrebujete opravit svoju nehnutelnost. Ked sa neda po dobrotky, tak to pojde cez urady. Je jasne, ze to pre vas bude znamenat nejake obmedzenia pri pracach, ale predsa nemozete cakat kym stara pani otrci papuce a prebehne dedicske konanie. Pred tlakovou vodou sa sice da pouzit aj injektaz, len to uz bude iny ucet.
@jan45 ma so zachranou starych nehnutelnosti skusenosti, mozno by vedel poradit viac
@estrela1 o tej striekanej pene ako izolaciu som počula,ja ju mam na plafone miesto vaty teda na povale,ale viem že aj do montovanych domov to striekaju a aj na zaklady,ale tieš to bude niečo stať ako piše zita,ale da sa ked ti inak suseda nedovoli tak treba skušať ine riešenie,lebo maš tam dosť vody už teras a ked budu cez leto velke burky tak neviem čo tam budeš mať kolko vody.My ked sme prerabali domek tieš sa nam podarilo akosi na ničo natrafiť a z terasy my stale voda tiekla slabučko do vnutra schodiska,a boli sme zufaly všetko možne sme skušali a sokel z vnutra stale mokry ventilatory sli den a noc a stale sa tam voda odniekal ukazovala.Tak ma to naštvalo a zavolala som na inzerat čo robia injektaž prišli a z vnutra schodiska navrtali štyri diery a niečo tam nastriekali a viac sa my to neširilo voda si našla iny smer alebo neviem.Potom sme otlkli nove omietky dali nove a natreli a do dnes mam pokoj nikde žiadna voda ani v pivnici.Za tych 100e my to stalo lebo čo nam to nervov zožralo ale ved vieš,ale neviem dodnes odkial to išlo ale asi z terasy lebo tu sme tam pristavovali a nebola ešte zaizolovana,ale už je a mam pokoj.Mne sa ale z vonku nedalo ja by som musela všetko rozbiť čo sme mali spravene tak sme zvolili tento sposob.
@estrela1 Účelom striekanej penovej izolácie je niečo iné. Ona je tepelná izolácia, nie izolácia proti vlhku. Keď sa penovou izoláciou izolujú základy, tak voči chladu a na tú striekanú izoláciu ide ešte izoláciu proti vlhku. Pena vodu nezastaví, tak sa nasiakne a vode nezabráni dlhodobo prenikať. Možno na krátky čas, kým voda neznehodnotí tú penu. Takže striekaná PUR pena - tuto nepomôže.
@petka456 Píšeš injektáž - robili aj u teba, takže asi vieš, ako to vyzerá. Účelom injektáže je zabrániť vzlínaniu vody zo základov do horného muriva - nad injektážou. Injektážou sa na spodku steny vytvorí bariéra, ktorá nedovolí vode stúpať cez mikrospóry v murive. Tu ale injektáž nepomôže. To by musela prevŕtať celé základy ako rešeto, aby ich celé napustila tou chemickou zmesou, ktorá sa používa pri injektáži. Aj tak by nezabránila vode prenikať cez praskliny, lebo tu ide o tlakovú vodu. Pri mokrých stenách ide iba o vzlínanie vody, tam injektáž postačí, tu nie. Možno by spomalila prenikanie vody a vlhnutie steny, ale nezastaví to úplne. Pivnica bude stále vlhká.
To je ako keby si prasknutú bedničku ponorila do vane s vodou. Cez praskliny bude voda prenikať do bedničky a zvnútra bedničky tej vode nezabrániť prenikaniu. Môžeš to prelepiť, ale časom voda tú pásku odlepí. Čokoľvek dáš z vnútra pivnice, voda všetko pretlačí. Pomôže len izolácia zvonku.
@estrela1 Dosiahnuť suchú pivnicu by sa dalo možno tak, že by sa položila hydroizolačná fólia na podlahu, vyliala by sa nová betónová podlaha. Potom by sa na tú horizontálnu izoláciu natavila vertikálna izolácia pri stenách a pred pôvodnými stenami by sa postavila nová tehlová stena. Ozolácia by bola medzi pôvodnou stenou a novou stenou. Voda by do novej steny neprenikla, hoci obvodové základy by zostali naďalej vlhké. Trebalo by poriešiť prestup k oknu a zabrániť vzlínaniu vody horného poschodia. Tam by trebalo urobiť podrezanie muriva na úrovní stropu pivnice a vloženie hydroizolácie, ktorá by sa spojila s tou izoláciou, ktorá by bola medzi dvomi základovými stenami.
Pod tým stropom by sa dala použiť aj tá injektáž miesto podrezania muriva.
Ale to by bolo sakra nákladné takéto riešenie. Vlastne by sa postavil obrátený bazén v pivnici - taký, ktorý udrží vodu nie vnútri bazéna, ale mimo bazéna.
Lacnejším riešením by bolo urobiť nový betónovú podlahu, pod ktorou by bola položená nejaká hydroizolačná fólia (napr. Fatrafol 1-2 mm hrubá). Popri obvodových stenách by sa urobil žľab, kde by sa hromadila voda prenikajúca do pivnice. V najnižšom mieste toho žľabu by bolo čerpadlo s hladinovým spínačom, ktoré by odčerpalo vodu, keby stúpla nad nejakú hranicu. Steny by síce neboli suché, ale aspoň stred pivnice - podlaha - by bola suchá a použiteľná a nehrozilo by zaplavenie pivnice vodou.
@chrobak7 veľmi ti ďakujem za cenné rady, hmmm a asi čím ďalej bezradnejšia =-)... Zostala som na ten dom sama s deťmi( a starým rodičmi)... a netuším, kde teda začať
a u koho začať. Suseda bude "nepriestrelná", aj keď pôjdem oficiálnou cestou, sedím sa toho či to celé nespadne, keď je to podpivničené len na pol domu... Poradíš mi ešte prosím, koho zavolať na posúdenie, alebo odbornú radu? Tiež s veľkou investíciou neviem mooc vyskakovať |-| |-|
@chrobak7 veľmi ti ďakujem za cenné rady, hmmm a asi čím ďalej bezradnejšia =-)... Zostala som na ten dom sama s deťmi( a starým rodičmi)... a netuším, kde teda začať
a u koho začať. Suseda bude "nepriestrelná", aj keď pôjdem oficiálnou cestou, sedím sa toho či to celé nespadne, keď je to podpivničené len na pol domu... Poradíš mi ešte prosím, koho zavolať na posúdenie, alebo odbornú radu? Tiež s veľkou investíciou neviem mooc vyskakovať |-| |-|
@petka456 ďakujem aj tebe za radu
@estrela1 čo potrebuješ posúdiť? Statiku? Tak potom treba zavolať statika, nech posúdi pevnosť základov a ako im môže uškodiť tá voda.
Ak chceš posúdiť to vlhnutie, tak treba osloviť firmy, ktoré majú v popise činnosti sanáciu vlhkého muriva, alebo vysúšanie stavieb.
@estrela1 sorry. :-)
Osobne by som dal normálne odhlášku rekonštrukcie, resp. SP na rekonštrukciu. Suseda ta tým pádom musí vpustiť na jej pozemok aby si si odizolovala tu stenu.
Ale popravde, takto veľký presak je podľa mňa spôsobený prasknutým potrubím, alebo iným zdrojom veľkého množstva vody nárazovo. Toto nebude len nejaká vlhkosť v pôde. Ani po veľkých dažďoch...