Vhodne zateplenie pivnice

Zdravim všetkych. Chystam sa zatepľovať pivnicu ktorá bude pod domom a cela bude osypaná hlinou. Zrejme dám perimeter hrubý 15cm ... Ale rozmýšľam aj nad variantou že by som dal najskôr 10 cm obyčajny polystyrén, a nato by som dal perimeter 5cm, poradili mi to takto v stavebninách vraj by to vyšlo o dosť lacnejšie. Neviem či sa to takto robi nikde som sa o tom nedočítal. Má s tým niekto skúsenosti? Poraďte mi prosím či sa to takto môže robiť. Ďakujem
Odpovedať
Videl som aj tak že 5cm eps a nato 5cm xps ..Ja som dal 10styrodur a od 0,5m pod úrovňou terénu až 15cm styrodur..Všetko záleží od toho aký máš rozpočet a koľko si ochotný dať za takéto izolovanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@stevo0000 ak bude pivnica používaná aprevádzkovaná pri 20st, treba izolovať asi 10cm pod terénom,15 a viac nad terénom,ak pri nižšej teplote, izolácia nemá význam, bude tam stála teplota 10-12st .Izolovať treba priestor, v ktorom je zdroj tepla.
Odpovedať
@jan45 presne tak som to spravil a zdá sa že dobre
Odpovedať
@banjo1 akú velkú máš pivnicu.? Koľko ta to vyšlo? @jan45 a spýtam sa Vás. Ak budem robiť pivnicu len na úschovu vecí, zeleniny, ovocia a vínnu pivničku tak len izolovať proti vode? Dom by mal byť nízkoenergetický a tak uvažujem na vstupe do pivnice tiež len cez izolovaný a vzduchotený vstup ako sa robí na bungalove vstup na povalu. Čo vy nato? A v pivnici by asi bolo treba zaizolovať strop aby neprestupoval chlad hore hm???
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 chlad neprestupuje, uniká teplo, Ak je zaizolovaný priestor, v ktorom je zdroj tepla, ostatné sa postará samo o seba. pivnici je zdrojom tepla podlaha, jej teplota málokedy klesne pod 5st.
Odpovedať
@jan45 takže sa nemusím báť toho že by mi pivnica narušila celkové tepelné straty aby sa dom nedostal do horšej energetickej triedy? V podlahe domu plánujem 20-25cm izolácie ale bude tam teda cez garáž ,,zlel'' do pivnice ktorá by bola v podstate len pod garážou ktorá nieje prepojená s domom dverami ale má spoločné múry ktoré plánujem zatepliť a v pivnici by bola vlastne len elektrina. (vínna pivnička a v horúčavách príjemná zašiváreň :-D :-D :-D
Odpovedať
pivnica 14x10,5 .Momentálne sme zaliali hornú deku.Cenu ti neviem povedať nechce sa mi to rátať. Mám na hrubú stavbu dohodnutú firmu a ťažko povedať koľko z toho je práca za pivnicu. Ale pivnice je najdrahšia vec a vyjdu ťa toľko čo celá hrubá stavba s tým počítaj.
Odpovedať
@banjo1 tak ja chcem pivnicu len 4x6metra
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 vpodlahe viac ako 15cm je už nenávratná investícia. Bez počítania, ak zvolíme za dostatočnú izoláciu obv. steny 30cm, kryje tepelný rozdiel 35st medzi int. a ext, zhruba 1c/st. medzi int a podložím je tep. rozdiel cca 10-15st.
Odpovedať
@jan45 OK tak podobne som to mal v plane zrobiť, len mi nebolo jasne či môžem použit obyčajny fasadny EPS 10 cm a na to nalepiť XPS 5 cm či sa to takto robi,
Odpovedať
Profilova fotka
@stevo0000 Servus Stevo, EPS nemozes pouzit na zateplenie pivnice, pretoze EPS je nasiakavy a tym padom strati aj ucinnost. Do zeme mozes zakopat Perimeter alebo XPS - extrudovany polystyren. Hrubku nech ti uz spocita projektant. marcus-sk
Odpovedať
@marcuss ahoj. ano to mi je jasne že EPS do zeme dať nemôžem, ale otazka znela či to môžem skombinovať tak že: najskôr nalepim 10 cm EPS a na to nalepiť 5 cm perimeter..... v projekte je 15 cm Perimeter ale v stavebninach mi povedali že to môžem takto skombinovať a že to vyjde lacnejšie. A neviem či sa to naozaj takto môže. Čo mysliš?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@stevo0000 Ak dobre rozumiem tvojmu dopytu, tak podla mojho nazoru nic NEKOMBINUJ. Bud pouzi jeden material alebo druhy. Velakrat v stavebninach nie su predajcovia odborne sposobili, aby Ti dobre poradili. Ked chces usetrit daj len 10 cm Perimeter.
Odpovedať
@marcuss super ďakujem za názor. Tiež si to myslim že to nemusi byť až take dobre asi dam fakt len perimeter, a nebudem to kombinovať
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?