Spojenie terasy so základovou doskou

Profilova fotka
Ahojte, v projekte RD projektant navrhol spojenie obdlznikovej terasy a zakladovej dosky vcelku t.j.bez prerusenia. s naslednou tepelnou izolaciou (vodorovnou- na doske terasy).. Mam obavu ze je to komplikovane riesenie. resp. ci sa neda oddelit terasa od zakladovej dosky, aby nevznikol zbytocne tepelny most. Napadlo ma riesenie ze pri vylievani by sa vlozil EPS(5-10cm )medzi dosku terasy a domu. Inak terasa bude mat zo zvysnych troch stran normalne zaklady.Ako ste to riesili vy? resp. aky mate na to nazor? dufam ze som to opisal zrozumitelne :) dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@richard71 my najskor dosku, izolacia a potom sme dorobili terasu - presne ako pises
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto nie je teda spojena s doskou? ake ma zaklady?
Odpovedať
Profilova fotka
Tak ako pises. Koli tepelnemu mostu musis terasu zateplit. Staci to oddelit a netreba to zateplovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 myslis ze teda nemusi byt konstrukcne spojena (vystuze a beton) so zakladovou dosku domu? preoste bude sa to robit naraz ale bude tepelne oddelena..
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 ved pisem ze nie je spojena s doskou :D zaklady terasy? normal ako zaklady domu, len u nas torsku atipicke lebo strecha terasy sama o sebe vazi 18t ... tak zaklady preto take pevne
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 Nevidim dovod preco by mala byt s doskou domu. Ved to je len terasa, podla mna staci ked bude mat zaklady z troch stran. Aky je rozmer tej terasy? Aka dlha je strana pozdlz domu?
Odpovedať
uplne v pohod eot mozes oddelit a neublizis otmu, prave naopak. Najprv si sprav len dom a ked budes mat cas, tak k tomu primurujes terasu, ktora bude od domu odelena polystyrenom a tepelny most ti nevznikne. Da sa to potom ukotvit tak, ze nejake roxory navrtas do domu. Ked by si to ale aj tak chces robit naraz, tak daj hned polystyren medzi DTcky. Ale naraz ot neodporucam robit, este nevies, aku podlahu na terasu das, v akej vyske, tak by si mohol dat zlu vysku betonu a uz ti to v konecnom dosledku nebude ladit.
Odpovedať
@richard71 My máme zaliatu terasu naraz s platňou ale ju máme oddelenú od domu 10cm styrodurom.
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem vsetkym za prispevky. preberiem to s projektantom este kym je cas...
Odpovedať
my tiež budeme robiť najskor základy domu a terasu dorobime neskor....
Odpovedať
my sme tiež terasu dorábali, dom ti aj inak sadá ako terasa...okrem toho, že je to most
Odpovedať
Profilova fotka
Co sa clovek vsetko nedozvie... Tiez nam najprv robia dom a potom terasu. Ale teraz uz aj viem preco :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ja som to vcera zalieval a spravil som to spolu. (nakolko to potom tvori dokonaly obdlznik psolu s domom). Kedze som moc nepremyslal nad tepelnym mostom, musim tam vyrezat kotucom siroku drazku a staci tam dat izolaciu. Stavbyveduci to odobril, nakolko este bude v podlahe izolacia, tak to nie problem. Terasa aj zakladova platna su vyvysene a schovane pod strechou, takze hodnota prechodu vlhkosti, resp. chladu je zanedbatelna. P.S. Zo skusenosti z troch stavieb, ktorych som bol ucastnikom viem, ze dorabat terasu sa uz nikomu moc nechce, nakolko su uz uplne ine veci prioritu. :) Ak to robi firma, tak to nie je ziadny problem.
Odpovedať
@jdemovic Ja som rad, ze sme to robili oddelene. Ked opomeniem mosty, sadanie a kdeco, tak dalsia vyhoda bola uz len v tom, ze sme mali kam hadzat vsetok bordel zo stavby :-) No a samotne obmurovanie, dosypanie a uzabovanie trvalo 1 den....
Odpovedať
Profilova fotka
@danken234 No v mojom pripade by to bolo zbytocne, nakolko ja som uz pri kopani zakladov vykopal aj zaklad pod terasu a vsetko som zalial dokopy. takto je to moniolit a sadanie neprichadza vobec v uvahu. Tepelny most lahko odstranim EPS. Ale ako velky odpadkovy kos na stavebny bordel - moze byt :) Ale myslim, ze to vzdy zavisi od konkretnej situacie. A ako si to chce clovek ulahcit. :) A jeden den mam usetreny :D
Odpovedať
Tak toto aj mna zaujima. Mam na projekte spojenu terasu so zakladovou doskou a aj pristresok, kde budem parkovat auta. Takze by som chcel zabranit tepelnemu mostu. Mne ako laikovi. Vysvetlite mi, ked budem murovat na zaciatok z DT, tak dam Styrodur medzi DT, aby som zabranil tepelnemu mostu, ale potom je tepelny most aj na betone, keby to bolo liate ako jedna doska,takze mam dat styrodur iba medzi DT, alebo aj oddelit dosku zakladovu od dosky terasovej styrodurom? Ako by ste to riesili? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
EPS urcite nie, treba XPS...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
my sme tiez robili najprv dosku, potom izolacia a tak terasa. nemyslim ze jeden usetreny den stoji za to, aby tam vznikol tepelny most a ostatne nevyhody vyplyvajuce z toho ze je doska spolu s terasou
Odpovedať
Profilova fotka
My mame terasu jednu desku spojenou s garazi, garaz je zateplena svisle i vodorovne a na terasu uz nic davat nebudeme, meli jsme tu mereni termokamerou a ten unik byl naprosto neznatelny.
Odpovedať
Profilova fotka
@denisamarek Aky tepelny most ? Ake ostatne nevyhody ? To sa neda jednoznacne pausalizovat. Ako som uz pisal predtym, jedna sa o individualne riesenie. Naco budem dobetonovat terasu, ked sa to da naraz ? Staci to pred betonovanim (pripadne po - pracnejsie) odizolovat poomcou XPS + natiahnut hydroizolaciou do vertikalnej polohy smerom od terasy na obvodovu stenu. Ale kazdy nech si to robi, ako na na projete, pripadne podla seba ... Iny pozemok, iny dom, iny spad ... = ine (individualne) riesenie. Este som tu cital nieco o sadani. To si ani neviem predstavit. Skor to bude sadat, ked sa to robi odelene a nie je to previazane s doskou. Ale to zasa zalezi od podlozia a od velkosti terasy a mnozstva betonu - dlazby co tam pojde + nejaky pristresok ? P.S: Hlavne nech nezateka :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Dobry den. Chcel by som poradit ako spravne napojit terasu k domu. Nehcem spajat zaklady domu a terasy dokopy. Celkove zateplenie domu ma byt 15cm a vstup je bezbarierovy. Mam pouzit 10cm styrodur na DT? Treba aj nopovku alebo staci len samotny xps v 2 vrstvach 5+5cm, treba aj presietkovat? Dakujem za radu.
Odpovedať
Treba aj tekutu hydroizolaciu?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
No prúser my sme zabetonovali terasu spolu s základom domuaj karisiete boli prepojene s doskou domu a doska je jednoliata...dá sa to nejak odizolovať?terasa má 5x3 m pozite fotoblog. ďakujem za všetky názory..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@ivetbal Chcem sa spytat. Ked ste terasu oddelili, tak ste dlazbu lepili na ten Styrodur? Nebali ste sa, ze sa XPS bude chovat inak, ako beton, pripadne pretlacat pri naslapovani??? Dakujem.
Odpovedať
Vykopali sme základy na dom, z tej strany čo ide terasa širšie. Následne sa ta strana zašalovala. Vyliali sa základy domu. Teraz sa odšalovalo. Tekutá hydroizolacia na to xps.teraz sa dosype štrk, zhutni (pod terasu taký základ netreba) dokope sa ostatný obvod terasy a zaleje. My to máme tak. Ide o izoláciu zákl. pásov.
Odpovedať
My zalejeme zaklad spolu teda dom aj terasu. Kedze tam pojdu 3 rady DT tak odizolujem az DT navzajom, ale terasu asi budem robit neskor kedzeje tazko odhadnut vysku do akej treba betonovat. Do jednej roviny s domom to asi nemoze ist lebo v dome ide na podlahu este 20cm izolacie a na to kurenie plus poter a podlaha. No a davat na terasu tepelnu izolaciu, to sa mi zda zbytocne. terasu je najlepsie zabetonovat asi az ked bude jasna podlaha v dome. Co vy na to?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zalezi co chces dat ako finalny povrch na terasu - to Ti urci aj jej vysku. Ak ju chces mat zarovno s podlahou v dome, musis urobit zaklad terasy vyssie - to znamena oddelit od domu XPS a potiahnut vyssie mimo dom, alebo urobit zlozenie terasy tak, aby bola vyska ako v dome - prave to hladam a riesim - mam dosky zarovno :( Moznost je drevena terasa - hranoly na podlozenie a potom dosky na to do vysky ako treba, ale nechcem natierat, takze asi rovno pristresok, alebo zamkova dlazba - je aj 8micka (potrebujem ale 12cm) a najdrahsia moznost rektifikacne terce a na ne dlazba. to sa mi paci, ale na to nemam teraz :( Tak poradte ako este zdvihnut terasu na uroven podlahy v dome?
Odpovedať
Profilova fotka
My to máme navrhnuté takto. V skutočnosti ideme betónom až na kótu ako je makadam pod základom (makadam tam nebude), základ dáme výšky 55 cm a pridáme jedno DT. Dosky máme v inej úrovni, takže terasu budeme robiť niekedy inokedy, ale mám takú otázočku, či máme základ terasy urobiť v celku (spolu so základmi ostatnými) alebo má byť oddilatovaný. Ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
zdravím treba daj aj nejaku izolaciu medzi zaklady terasy a styrodur ktorý je uz navrtany na zakladovej doske domu ? alebo nopovu foliu si vsimam ... dakujem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?