Samonosná základová doska na kamenive - nie na XPS ani na Penoskle

Profilova fotka
Zdravím Vás. Rozhodol som stavať na samonosnej základovej doske dom rozmer 7,5x19m. Porobeton, monolit strop, tesarsky krov 35°. Máte niekto s takýmto zakladaním skúsenosti? Rád by som ich s vami pozdielal.. Konkrétne ma zaujíma nasledovné? 1. Ako ste hutnili 2. Aké kamenivo ste použili-frakcie. 3. Ako ste riešili bleskozvod - nerez mimo dosky, alebo FeZn v doske? 4. Ako vám statik navrhol hrúbku dosku a riešenie výstuže (mne už na tom pracuje) 5. Ako ste riešili hydroizolácie 6. Ako ste riešili tepelnú izoláciu? Môj návrh je na fotke s tým, že pod poter pôjde 18-20cm XPS. XPS pod dosku sa obávam dávať.. Vychádzal som z tohoto riešenia: https://www.asb.sk/stavebnictvo/zakla... Vopred ďakujem. M.
Odpovedať
V tomto prípade nevidím zmysel tvojho riešenia. Postáv doma na vani z xps a mas to aj postavené aj zateplené. My sme to tak máme a nemenil by som
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko dôvodom je, že nechcem dom na xps ani penosklo.. Xps neverím a penosklo je drahé.. A pardon. Pod poter nepôjde xps ale podlahové Eps..
Odpovedať
@majgy zbytocne rozmyslas nad vymyslenim. V tvojom pripade sa koncentruj nato ze chces byvat a ze zivot je prilis kratky na spekulacie. Mysli nato ze niekto sa ti musi pod to podpisat a som zvedavy kto ? Skus rozmyslat ked das podlahove eps pod poter tak vlastne vytvoris odrazovu vrstvu a dom sa ti bude prehrievat pokial budes mat usporny dom. SKor by som rozmyslal nad tym ako urobit dom aby sa mi v lete neprehrieval pricom nemat zaluzie ani chladenie, resp. klimu. Usporne domy maju zimu vyriesenu ale leto je problem
Odpovedať
Profilova fotka
Tak dík za odpoveď. :) Keď podlahové EPS pod poter nedám, tak pod ním bude iba základová doska a teda omnoho väčšia akumulačná vrstva ktorá bude v zime odoberať teplo z podlahového kúrenia. Či? Nedať nič pod poter je myšlienka by som povedal že revolučná v našich končinách. :) Dom bude NED.Niečo tam dať treba. Otázka v akej vrstve.. Pod statiku bude podpísaný statik. Chladenie nie je v plane, žalúzie áno, keďže okná sú na juh..
Odpovedať
@majgy Mňa by zaujímalo prečo nechceš základové pásy? Nebolo by to lacnejšie ako to čo chceš? A podľa mňa vytvoriť základ z makadamu to je ideálne sťahovanie vody z okolia
Odpovedať
@majgy máš tam nejaké chyby v nákrese a chýbajú nejaké časti, ale je to možné tak urobiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@jumt Kvôli obave zo slabej únosnosti pôdy.. Ľuďom v okolí sa výkopy zavalovali, takže buď totto, alebo debnenie do pásov.. A to vyjde narovnako.. Makadam bude len 60cm pod povrchom a dom bude obohnaný plotom s hlbším základom, takže stekať od susedov by tam nič nemalo. Naviac budem robiť aj drenáž, takže voda od makadamu bude odvedená.. Tak ako tak, mám dve možnosti. Tento týždeň budem robiť terénne úpravy a definitívne sa rozhodnem...
Odpovedať
Profilova fotka
@pukpuk Čo konkrétne tam chýba? Okrem fólií,hydroizólacie, geomreže, EPS pod poteromm a poteru? Ďakujem. M.
Odpovedať
Profilova fotka
..
Odpovedať
Profilova fotka
Celkom by ma zaujímal aj názor @jan45 . Ďakujem. M.
Odpovedať
@majgy čo chýba, si napísal :-) , ale zvisle xps okolo dosky potiahnuť až dole k vodorovnému xps (aby tvorili "L") a eps po obvode dosky vyhodiť.
Odpovedať
@majgy doska je fajn pokial je dom na rovine. Tiez som to takto zamyslal. Treba najst sikovneho statika aby nenavrhol protitankovy kryt 🙂. Potom je to ekonomicky nezmysel. Tepelnu izolaciu by som riesil pod doskou XPS. Tu uvadzam priklad podla mna idealnych zakladov. http://raciodom.blogspot.com/p/idealn... Podla mna hrubka betonu do 20 cm. Oslov @alinka333 kto im to navrhol. Maju to fajn.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dominik_boksansky mám obavy, ža autor proektu o tepeplnej technike moc nevie. Ak ten štrk pod foliou pokladá za tepelnú izoláciu, tak tam mohol rovno nasypať štrk z najbližšieho lomu a ušetriť pár tisíc€. @majgy dobrá skladba ale niektoré detaily sú nefunkčné (XPS pod chodníkom), izolácia teplo nepridáva, len bráni úniku
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Ďakujem. To by malo byť zateplenie pomocou tzv. izolačného krídla.. Chcel som sa pomocou tohoto vyhnúť zakladaniu na EPS alebo Penoskle.. Info som čerpal tu: https://forum.tzb-info.cz/125793-zate... Takže myslíte, že zvislé EPS/XPS na zateplenie dosky je dostačujúce? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@majgy EPS pod podlahou a na stenách je zárukov zníženia tepelných strát, tie prídavky sú len kozmetické doplnky, efekt nemajú primeraný cene.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Super vďaka. Tak som to trochu upravil.. snad to tak bude ok.. Dal som tam aj drenáž pre každý prípad, ale čítal som v inej diskusii, že ju moc neuznávate. :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@majgy Ahoj, ako si to nakoniec vyriešil, prípadne čo navrhol projektant?
Odpovedať
Profilova fotka
@ganomosny Ahoj. Nakoniec som urobil normálne základy. Dal som si síce spraviť statiku aj na takéto riešenie, ale prišlo mi to také.. Veľmi náročné na svojpomocnú výstavbu.. 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@majgy drenáž kreslím aj ja, ale treba vedieť, či ju je kam vyústiť, studňa nie je riešenie
Odpovedať
Profilova fotka
@majgy Ďakujem 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Samozrejme. S tým som počítal.. Tieto dažde mi ukázali, že to celkom má zmysel. 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@majgy unika mi zmysel tohoto riesenia, akurat kombinuje nevyhody zakladovych pasov a zakladovej dosky.
Odpovedať
Tu na rovine na Zitnom ostrove vzdy vsetko vsiakne a som za to velmi rad. Keby som aj celu strechu pustil na travnik, tak tam voda stat nikdy nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ako píšem, robil som klasické pásy s drenážou.. Nad týmto som len špekuloval..
Odpovedať
Profilova fotka
@majgy aha, ja som prehliadol datum prveho prispevku :) a myslel som, ze je to aktualna diskusia.
Odpovedať
Profilova fotka
@majgy škoda, že som davnejšie nevidel Váš prispevok. Nedávno sme realizovali podobnu geodosku má to viacero výhod. Na zrovnanú zeminu išla geotextilia a geomreža. Potom 20cm násypu frakcie 32/63 potom 20cm 0/63 a všetko sa hutnilo 500kg vib. doskou. Ďalej hydroizolácia pod dosku fatrafolom spolu s geotex. a na to už len výstuž a zálievka v hrúbke 25cm. Tepelná izolácia XPS išla horizontálne pod dosku ( zarovno s hornou hranou násypu)1m do vnútra dosky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?