Rady pri stavaní základov

Zdravim Vas vsetkych. Pravidelne citam toto forum, som velky fanusik. Sme vo faze, ked sme sa dockali projektu. Je hotovy. Teraz zaciname s povoleniami a tak chcem co najviac zacat zistovat o stavbe samotnej. Tato tema je na zaklady. Budeme stavat v relativnej rovine, poda piesocnata. Projekt mame vypracovany pre Stavebne povolenie a nic viac. Nechavame si este dodatocne dopracovat Vykaz-vymer a armaturu zeleza. Zaklady su navrhnute 140cm. Ide o dvojposchodovy dom. Ako by ste urobili skladbu zakladov? Podmienka je, aby cast bola vymurovana a potom tahana z DT 40cm, aby sa dali zateplit. Kolko kopat od stiahnutia ornice do Zeme, kolko betonovat a od kolkych centimetrov davat DT? Co rozhoduje, ako vysoko ma byt od "hliny" ma byt doska polozena? Dalsia vec je taka, ze pri dome je hned aj terasa a rata sa s pristreskom pre auto. Ako mam urobit zakladovu dosku? Spojit priamo terasu a aj miesto na parkovanie pre auta, alebo urobit len platnu pod dom a zbytok domurovat? V pripade, ze by sa betonovala terasa a pristresok samostatne, ako napojit terasu a tento pristresok na zateplenie zakladovych pasov? Dajme tomu, ze by som urobil len platnu pod dom, potom zateplil pasy EPS+nopova, ako sa dodatocne napaja terasa a tento pristresok pre auta? Je to vela otazok. Budem staviat za pomoci "starych" majstrov, preto chcem mat vsetko nastudovane od "pokrocilych" stavitelov, aby som im vedel argumentovat a nielen pocuvat. Vsetkym dakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
Veľa otázok ,nemám moc času.Na projekte je dom utopený.Určite stavbu treba dvihnúť nad okolitý terén min na dva schody tj 30cm.Dt -čka tam nemáte nakreslené ,nieje dôvod ich dávať.
Odpovedať
Dobrý den. Základy stačí vylít a bednící tvárnice použít jako distanci, viz obrázek ( mio23 ). Výškové osazení se posoudí podle místních podmínek. My jsme synův barák na jedné straně zakopali pod původní terén. Ono jde stejně jenom o ochranu před vodou z přívalového deště. Barák samostatně, terasu samostatně a garážové stání také. Vyřešíte pouze tepelný most u dveří na terasu. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
projekt je vyumelkovaný, tie výstupky a zádveria len zhoršujú parametre. Základy treba posúdiť podľa konkrétnych podmienok, ale ak tam nie je dôvod neúnosná zemina, tak sú predimenzované, a dosť.
Odpovedať
@antonmesaros Ved to je to divne, ze vsade v projekte v spravach su DT spominane, ale nie su nakreslene na reze. Mam pocit, ze architekt to nejak zle vypocital, pretoze v spravach su napisane 40cm DT a potom ked je nakresleny podorys zakladov, tak tam su 30cm zakreslene, tak neviem. Pisal som mu, cakam co povie. chcem davat DT z dovodu zateplenia DT. Nechcem zateplovat az od Zeme, prave preto sa pytam, kolko by bolo dobre vyliat zaklady a potom zacat s DT, aby sa dali zateplit. @jan45 To, ze je projekt taky, ako je, je trosku nasa chyba. Viem, ze niekedy menej je viac, nam vsak trosku zalezalo natom, aby ten dom nebol "len obdlznik", tak tam mame vystupky. Je to len a len nasa chyba z designoveho hladiska. Aj mne sa zdaju predimenzovane, ale tak nech to drzi :)
Odpovedať
Profilova fotka
@smolkosk ideálne tak aby sa styrodur čo najmenej rezal .tabule styroduru majú rozmer 120x60 cm.Archytekt nieje projektant.Archytekt len navrhuje,ale projektant rieši detaily.To čo napíše archytekt je nepodstatné.
Odpovedať
@antonmesaros Dakujem opat za radu. Takze to mi vychadza, ze dam dva rady DT, ktore maju vysku spolu 50cm a vlastne zateplim aj s dekou, ktora bude mat 15cm a nato nadviazem domove zateplenie. Ide o to, ze mi to nejak proste nesedi, lebo v projekte to vyzera, ze su zaklady cele zaliate a pritom by tam mali byt DT a zase pise v sprievodnej sprave, ze tam budu pouzite DT 40 a ked sa pozriem na vykres zakladov /vid fotku/, tak to vyzera, ze su na zakladovych pasov navrhnute iba DT30 a tie maju byt ulozene na kraji zakladovych pasov a nie na strede. Viem, ze je to architekt a nie projektant, ale tak projekt ma byt vyhotoveny aj s profesiami a takto veci by nemali byt takto zle zakreslene, ci? Nechcem ho obvinovat skor, ako to budem mat potvrdene.
Odpovedať
@zeld Nehovorim, ze sa nedaju zateplit uz zaklady. Rozmyslal som nad zateplovacim systemom TERMO, ale to by bolo dost drahe. Preto hovorim, ze by som chcel zjednodusit toto zateplenie a proste lepit zateplovaci polystyren az na DT. Samozrejme sa hrubka pridat moze, ziadny problem. Dam tam asi 15cm, lenze otazka je, ako potom napojit jednotlive casti. Teda terasu a ten pristresok na auta. Co mam do dosky navrtat roxory a medzi terasou a zakladmi bude 15cm polystyren, ked vlastne aj na terase je stlp, ktory je oporny pre balkon a co ked ten bude "sadat" inak, ako zakladova doska./vid foto vyssie/ Schody mozno nebudu, ale dom bude urcite vyvyseny, pretoze parcela je sice v rovine, ale ostatne nie. Tie su do kopaca, su to polia a zrovna ku mne bude stekat voda, cize to zdvihnem hore a potom pripadne zaveziem makadamom, aby schodiky neboli. Overujme si tieto navrhy tu. Ved predsa len statiku a profesie, pripojky vypracovali ini a nie projektant. Ten iba navrhol dom, takze kde inde si to mozem overit? U ineho statika, ci s tym bude suhlasit?
Odpovedať
@smolkosk Mne sa zdajú tie základy predimenzované. Neviem v akej teplotnej oblasti staviate, ale ja by som dal zákl. škáru na úroveň -1,2 m. Tu vychádza výška pásu 1m a z toho, by som 0,5 m vylial betónom a 0,5m - 2xDT. To čo si vy myslíte, že je v pôdoryse základov nakreslené DT30 na páse, tak to je obrys obvodového múru. Aj to rozšírenie pásu pod obv. múrom o 300 mm je zbytočne prehnané. Sokel by som zateplil min. 100 mm XPS od úrovne začiatku DT až po 300 mm nad úroveň okapového chodníka.
Odpovedať
@smolkosk v projekte vobec nie su riesene DT. Nie su v reze a ani v podoryse zakladov. Ak su DT spomenute niekde v sprave architekta, treba overit, ci ich spomina aj statik ale skor si myslim, ze to architekt len zabudol prepisat v sprave. Ak mas nezrovnalosti v projekte, ako prve je potrebne sa obratit na projektanta/architekta a objasnit si to. Ci robi projekt architekt alebo projektant, je uplne jedno, zle riesenia a chyba v projekte to neospravedlnuje, ten kde je na vykrese podpisany, je zodpovedny za projektovu dokumentaciu. Tu ma projekt velky chyby, a to sudim uz len s tychto pokladov, ktore si sem dal. Bud su zle kvality architekta (co dufam, ze nie), alebo bol projekt dost lacny a tak k nemu architekt/projektant aj pristupoval. Zaklady su siroke 600mm, takze nie su tak predimenzovane ako sa tu pise. Nevieme geologiu, tak sudit ci su predimenzovane je hlupost. Hlbka zakladov je 1250mm pod okolity teren v tomto reze. Neviem ako ide teren mimo rezu a aky dovod bol na tuto hlbku? Ak by bol pozemok v rovine a hlbka z dovodu nemrznutia by stacila menej 800-900mm na juhu slovenska. Ale je mozne ze do 1,100 m pod terenom boli hliny a od 1,100 pod terenom zacinal unosnejsi piesok a tak bolo vodne zalozit objekt hlbsie na unosnu zeminu. To len hladam moznosti, mozno IG-prieskum ani nebol urobeny. Tiez nechapem preco je zaklad rieseny, tak aby bolo murivo ulozene excentricky na zaklad, vhodnejsie by bolo na stred zakladu. Riesenie je, posunut zaklad na os muriva, pod murovo 2xDT =500mm a zostatok zakladu 540mm urobis z betonu. Cele to bude zatazene na os a efektivnejsie to bude pracovat. Upozornujem, ze ak urobis dom a nedordzis projekt (co by som urcite nedodrzal) a nastane neaky problem zodpovednost architekta je mimo. Cele je to na tebe. Odporucam zmenu projektu konzultovat s projektantom alebo statikom a nasledne ich odsuhlasenie si dat zapisat do stavebneho dennika. Ak by si dal projekt skontrolovat pripadne upravit inemu projektantovi alebo statikovi, tak to nie je problem. Samozrejme ak nastanu neake zmeny, tak za tie zmeny bude zodpovedny novy projektant nie ten povodny. Ale urcite ta to bude nieco stat. Este by som dodal, ze vsetky tvoje otazky mal riesit projekt. Tu je dokaz, ze do projektu sa oplati investovat. Nemal by si co dalej riesit a uz by si len staval. A v konecnom dosledku by ti to usetrilo niekolko nasobne viac penazi. Kazdopadne drzim palce pri stavbe domu.
Odpovedať
Profilova fotka
Drobné zmeny v projekte môže robiť aj stavebný dozor.Tiež vám odporúčam riešiť veci skôr s projektantom ako po stavebných fórach.Väčšinou prispievajú amatéri ktorý tomu nerozumejú a skôr vás domýlia ako pomôžu.Ja tiež nemôžem napísať ,že projekt je zlý keď neviem veľa vecí okolo toho.Niektoré veci ,,ako je ten styrodur sa dajú riešiť viacerými spôsobmi.Väčšinou sa v takýchto prípadom priamo na miestae dohodneme s projektantom ,alebo dozorom, že to urobíme tak ,alebo tak.Projekty sú živé tvory a často sa drobnosti menia za pochodu.Je to normálne .Ak máte pochybnosti mali by ste sa to v prvom rade spýtať projektanta.
Odpovedať
@gazza215 Presne na toto som cakal, ze mi niekto poradi, ako by to robil on, aby som to mohol prediskutovat s architektom. Velmi pekne Ti dakujem za prispevok. @spiderhst Aj Tebe pekne dakujem. Ja som na severe, od suseda mam info, ze Zem je dobra a piesocnata hned od zaciatku, takze to urcite napisem architektovi. Do projektu sme investovali 1200 EUR, myslim, ze vela ludi ma projekty za taketo peniaze. Chceme si este dat urobit Vykaz - vymer + vykaz armatury a zeleza. To bude dalsich 250 EUR, cize nebol to najlacnejsi projekt. Tiez som mal predstavu o tych zakladoch tak, ako hovoris ty. Budem musiet veru na architekta pritlacit. @antonmesaros Dakujem opat za radu. Kedze je to moj prvy dom, zatial zbieram len teoreticke veci o stavbe a ked napisem architektovi, ze to urobil zle, nepaci sa mi to a on mi povie, ze neviem citat projekt, tak sa budem citit velmi zahambene, prave preto som to chcel rozoberat tu, aby som vedel, co mali v projekt ostatni a co nie. Cize mi vychadza, ze ja tam mam toho velmi malo a vobec nie tak, ako je opisane v sprievodnej sprave, ci technickej sprave.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?