Predimenzovane zaklady???

zdravim, nedavno som obdrzal moj projekt a tak realizujem nacenovanie stavby aby som vedel na com som a aby sme na jar mohli zacat kopat. Viacero ludi mi povedalo ze mi tam dali kopu zeleza do zeme. Poda je stredne tazka (hlinita) a napr zakladove pasy su navrhnute s armaturou 4 d14mm pri oboch povrchoch a strmene d8mm kazdych 200mm....nieje to moc??? kedze niekto zelezo nedava skoro ziadne pripadne tam daju len kamene...Pozemok je uplna rovina a co som si vsimol usedov co uz tam stavaju tak myslim ze nikto nedaval tolko zeleza do zeme....
Odpovedať
@tommy84 aj mas urobeny geologicky prieskum podlozia, ci podla coho su dimenzovane tie zaklady? Ak je to na zaklade toho prieskumu, veril by som skor tomu projektu nez tomu, ze "myslim si". Ak budes mat napriklad cast zakladov v inak unosnej pode nez zvysok, zelezu sa nevyhnes.
Odpovedať
@gashtaan praveze ja som iaden prieskum nerobil, nerobil ho ani projektant....jedine co viem ze poda je oznacena ako stredne tazka hlinita co som sa docital v papieroch ked nam robili skryvku humusoveho horizontu co sme potrebovali k vynatiu a prevodu na stavebny pozemok.
Odpovedať
Jednoduche riesenie. Chodte za projektantom nech zdovodni zelezo v zakladoch. este je dolezite vediet z coho budete stavat, kolko podlazi, aka strecha a krytina, z toho bude zrejme ake zatazenie bude prenasane do zakladov. Tiez by bolo zaujimave vediet ake hlboke a ake siroke zaklady navrhol projektant. Lebo ak mate bungalov a da Vam metrove zaklady so sirkou 60 cm + to zelezo co ste uviedli tak moj nazor je ze to moze byt predimenzovane ale to by sa preukazalo len po geologickom prieskume a statickom vypocte. Kazdopadne posielam zaujimave linky http://postavdom.webnode.sk/news/niec... http://www.stavebniny-rezac.cz/staveb... https://eluc.kr-olomoucky.cz/verejne/...
Odpovedať
Profilova fotka
viac by som veril susedovým základom.
Odpovedať
Profilova fotka
Tych viacero ludi co zhodnotilo, ze vela zeleza si to aj realne spocitali ??? Kolko nad tym projektom sedeli ty ludia? ako kvalitne ci ho nastudovali ako celok? ake maju profesie? Na slovenku je to taky folklor uz: "jooj to je vela zeleza", "joooj to je vela reziva" , "joooj ta mi sme pan inzinier nigdaj tak nerobili" a podobne.. treba tychto odbornikov brat s rezervou. zajst za projektantom, sadnut si a nechat si to vysvetlit.. niless: pri bungalovoch je casto nutne zabezpecit ovela tuhsie zaklady ako pri klasickom dvojpodlaznom dome. Klasicky dom je doslova krabica, ale bungalov je nizky na velkej ploche a priestorovo makky, a aby nereagoval na pripadne zmeny v podlozi treba tu tuhost zabezpezit v zakladoch. Lebo ak nie.. okamzite praskaju steny atd atd.. Ci davat alebo nedavat zelezo.. to je tiez vyvoj ako vsade inde.. ako dnes si nevieme predstavit auto bez klimatizacie, 300mm izolacie a podobne.. to iste sa deje v statike. Robia sa velke rozpony, velke otvorene priestory, zaklady su casto vyrazne bodovo zatazene a nato treba reagovat.. Kolko starsich domov je rozzpraskanych koli sadaniu zakladov? Keby to neprekladali kamenmi ale vystuzili poriadne ako tram tak by nemuseli potom plakat ze im praskaju steny.. A kolko tam mate toho zeleza? 500 az 1000e naviac za kvalitne a tuhe zaklady je smiesna cena ... Posledna vec.. vsetko co mate nad zemou viete opravit alebo vymenit, ale zaklady sa nedaju ked vsetko na nich stoji. Ten projektant je zato zodpovedny lebo ma tam peciatku, z tych mudrlantov za to nie je zodpovedny nikto.
Odpovedať
@sidewinder Ja suhlasim, zelezo je pre pokojny spanok ale minimalne by som sa spytal projektanta nech vysvetli. Lebo argument pre istotu u projektanta je pre mna znak ze ide zo zotrvacnosti. Ked aspon nieco nacmara na papier a ukaze investorovi ze tomu rozumie tak urcite investor kyvne rukov a tych 1000 e za zelezo v zakaldoch volajako predycha nech by bol akykolvek skrob.
Odpovedať
Poviem ti presný opak ako kolegovia. Ja mám v projekte v základových pásoch prostý betón. Projektant to tak navrhol, statik schválil a dozor povedal po mojich otázkach, že je to v poriadku, ale keď urobíme výkop, tak mu mám zavolať. Pásy z prostého betónu vraj treba previazať so ŽB doskou a to bude všetko. http://fast10.vsb.cz/perina/ps1/zakla...
Odpovedať
@roboza Ja som bol na tom tiez uplne rovnako. Tiez nemame ziadne zelezo v zakladovych pasoch. Statika som zavolal pri vykope, ten popozeral stare domy okolo (niektore maju cez 60 rokov), ci nie su popraskane, kukol do jamy, pozrel aku hlinu bager vybera a povedal, ze nic netreba menit.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless v pripade statikov sa treba bat toho naco zabudli a nie toho ci nieco nie je naviac pre "istotu" - lebo to nie je urcite (hovorim z vlastnej skusenosti). @roboza @danculd : bez konktretnych pripadov je to taka debata onicom.. ak si porovnavate zaklady treba si porovnant cely dom ako celok. Lebo nato ako zaklady vyzeraju, ake su siroke ako su vystuzene - to je len vysledok toho co na nich posobi z hornej stavby a hlavne AKO zatazenie na nich posobi..
Odpovedať
Profilova fotka
@tommy84 jasne ze to predimenzoval, ako moze urobit zaklady na mieru bez geologickeho prieskumu? predimenzovat stavbu vie kazdy curak nato ti netreba ani projektanta, aj tak dnesny projektanti malych stavieb sa skor hraju na architektov , konstrukcia ich nezaujima (moj nazor a skusenosti),
Odpovedať
Profilova fotka
Ja osobne si myslim,ze zelezo by v betone malo byt. Ja nemam do zakladov naprojektovany ani jeden roxor,no idem davat. Do deky mam davat siet s okami 200x200 a idem davat 8 150x150. Pri tych peniazoch co dom stoji,nikoho 500 euro nezabije. Ale presne kazdy koho poznam sa snazi usetrit na hrubej stavbe a zakladoch. Nechapem preco. Ale hlavne ze je na dvore nove auto na lizing a televizor v obyvacke na pol steny na splatky. Toto je dnesna logika sprostych ludi... Vsetci sa potrebuju predvadzat a ukazovat ze na to maju a pritom na to nemaju....
Odpovedať
@pipulkoo v pohode...pytal som sa preto lebo stavam na uplnej rovine, poda nieje piesocnata ale ani sama skala a jeden majster co som myslel ze je dobry povedal ze mi do zakladov idu vsade kde je nosna stena alebo obvodova roxory 4x d14 hore a to iste dole + strmene d8 kazdych 200mm....ked som to zratal bolo to pol kilometra d14 a nieco cez kilometer d8 co kazdemu ozaj prislo vela....LENZE aj majster sa utal a nakoniec to je tak ze tieto armatury su naprojektovane len pod velkymi otvormi v interiery a pod branou do garaze a vychode na terasu....
Odpovedať
Profilova fotka
@tommy84 uz ako bolo spomenute, ak nemas geog. prieskum tak vacsina ti to predimenzuje.., ale ak mas pochybnosti, a chces vediet kde je pravda, tak su dve moznosti.., bud tam to zelezo das alebo nie... v tom druhom pripade sa mozes dozvediet aj pravdu.. a to, ze tam to zelezo malo naozaj ist......
Odpovedať
@sidewinder @tommy84 snažil som sa povedať, že pri stavbe sú osoby ako projektant, statik, dozor, ktorých platím ja ako investor a mal by som im do určitej miery aj dôverovať. Ak im neverím, tak je lacnejšie si dať ich prácu skontrolovať iným statikom/dozorom, alebo ich rovno vymeniť ako tam pridávať železo podľa chuti. Nový posudok stojí 200-300€, alebo prípadne armovacie výkresy možno za 400€ ešte aj taký geologický prieskum by stál zrejme menej ako spomínané železo za 1000€.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?