Prasknutá platňa v pivnici a voda

Profilova fotka
Ahojte priatelia, mam taky problem. Ako sa zacal topit sneh tak mi v pivnici vydulo platnu + praskla. Prikladám fotky a sposob riesenia drenaze - modrou a cervenou praskliny. Modra drenaz odvadza vodu do sachty, ktora je 10m od domu ale uz je tak plna ze ani kalove cerpadla nestihaju vodu vytahovat, cize mam podozrenie ze sa voda tlaci pod platnu. Dom mam vo svahu, cize zrejme ide o povrchovu vodu, ktora sa tlaci pod dom nakolko nieje este cely oddrenazovany - hruba stavba. Viete mi poradit ako to odstranit, resp co robit aby som tomu zamedzil do buducna ?
Odpovedať
1
2
@mato666222 jednoducho, musíš zabrániť natekaniu vody pod dom, neľahká úloha. Aj keď budeš chytať povrchovú vodu pred domom (zo svahu) aj tak môže mať voda svoje pramene pod zemou, čiže na duhej strane a po bokoch musíš zabezpečiť aby sa pod domom nehromadila a dostatočne odtekala. Už sme jeden taký dom na svahu riešili, no budeš mať čo robiť, voda sa nedá oklamať, vždy prekvapí :-) Ale nie je to neriešiteľné, len to stojí veľa peňazí.
Odpovedať
Profilova fotka
@mato666222 Môžem vedieť aká je tam použitá hydroizolácia fóliu by nemala takýto pohyb betónu poškodiť pri asfaltových pásoch nie som si istý možno ak by boli v dvoch vrstvách čo skoro nikto nerobí.
Odpovedať
@mato666222 Videl som v polke kopca dom so suterénom kde vydulo deku a valila voda dnu. Železobetónová doska a nevydržala tlak vody. A nebola to novostavba ale pár rokov postavený dom.
Odpovedať
@mato666222 poznam podobnu situaciu v dvoch domoch co stoja vedla seba, v prvom dome vydulo na jar podlahu pivnice a ako havarijne riesenie sa dali do pivnice stojky anaozaj to po par tyzdnoch do povodneho stavu, zial nejake ine riesenie je zatial v nedohladne, po tychto skusenostiach sa projekt druheho domu upravil tak, ze sa dala pod platnu hrubsia vrstva makadamu, z pod dosky sa vytiahlo asi 10-15 drenaznych rur d100 kolmo hore az po uroven terenu, okrem toho sa urobila z vonkajsej strany sachta z KG rury d300 kde je cerpadlo s plavakom a zatial to funguje.
Odpovedať
Profilova fotka
hydroizolacia je len na zadnej stene (D3) do SKLAD - vid projekt hore. Davali tam 2x lepenku, na tu 8cm styrodur (nechapem preco, kedze je to pod dekou a zahrabane hlinou. a na to este nopovku. Aspon co som videl fotky. Spodnu deku nahadzali makadamu, na to dali karirohoze a zaliali betonom 15cm. Najhorsie co je, ze uz sa k tej zadnej stene nedostanem. Teda nemam ako. Jedine ze by som podkopal cely dom. :-( Co myslite, pomohlo by tu podlahu vyzbijat a spravit noanovo s dajakym fatrafolom alebo dajako tak? Co sa tyka odvodnenia pozemku. Vie mi niekto poradit ako na to ? Cital som vela for, vela prispevkou a kazdy je iny. Niekto radi ku zakladom drenaz. Niekto dalej od domu. Ech som z toho zufaly, od jesene do dnesneho dna len same problemy koli vode. A fakt neviem co s tym. :-( Dakujem za akukolvek radu. PS: ak je tu niekto sikovny co sa vyzna a zilinsky kraj, kludne zaplatim za pracu a co bude treba aby som tieto problemy s vodou odstranil. Dakujem
Odpovedať
@mato666222 Tak tu je kazda rada draha a kazde riesenie este drahsie :-| Ludovo povedane je to v peknej riti. Ja by som to skusil riesit so statikom alebo architektom ci sa da urobit podlaha nanovo alebo zaizolovat a urobit dalsiu vrstvu podlahy.
Odpovedať
@mato666222 Mne sa to nezdá, že to je od vody, skôr by som sa prikláňal, že to bolo vyduté mrazom. Však taký tlak vody by sa určite prejavil gejzírom v pivnici.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 Ono ta voda presakovala, nie gejzirom ale bolo tam asi 4cm. Vid foto, vsetko mokre. Mrazy praveze nespravili nic, mam to zabezpecene, teraz je uz 2 tyzdne okolo nuly a ako sa zacalo vsetko topit + do toho prsat tak drenaz co je za stenou nestihala odvadzat vodu do zumpy. Ta sa naplnila - cerpadlo nestihalo vyberat a tlak vody sa vravil cez drenaz spat pod dom. Mylsim, ze to bude skor tym. Rozmyslal som este nad domom vybagrovat ryhu cca pol metra pod zaklady, tam osadit 2-3 drenazne rury - 50cm nad sebou a to odviezt mimo domu. Mozno by sa mi tu povrchovo/spodnu vodu podarilo odrazit. Co vy na to ?
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 Architekt mi tak "pokakal projekt" ze sme sa dohadali a vratil mi zan peniaze. Nie len toto podcenil, nenavrhol spravne stropy atd. Stavba sa mi koli nemu neskutocne predrazila. Takze pozor na ARCHNO.SK :( Viem ze to bude drahe, ale nechcem to nechat tak. Radsej obetujem cas a peniaze do vyriesenia porblemu. Najhorsie je to, ze neviem kto by mi vedel najlepsie poradit. Nepoznam nikoho :-( Stati pri stavbe ani nebol, stavbyveduci povedal ze netreba tak sme ani neriesili.
Odpovedať
@mato666222 Treba urobiť aj povrchové odvodnenie, plochu za domom vyložiť zámkovou dlažbou a vyspádovať od domu do rigolu.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 Samozrejme myslim aj na to. Momentalne som ale v stadiu hrubej stavby. Nemam v dome v podstate este ani okna. Asi zacnem riesit tu pivnicu a odvodnenie pozemku, neskor ked sa upravi pozemok tak samozrejme aj povrchova voda. zatial vykopem len rygol, ktory odvedie vodu zo svahu od domu. Najhorsie ze neviem ako s tou spodnou co steka cez ornicu na ilovite podlozie.
Odpovedať
Podľa mňa ta drenáž už bude zanesená zemou malo kto to spravi dokladne aby sa zem nedostala cez štrk k drenážke. My sme mali podobný problém v pivnici a tak sme v strede spravili vsakovaciu jamu hlbokú asi 0,5m a odtiaľ ide rúra pred dom už je to takto 15r a pivnica je suchá
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jumt Vies mi prosim Ta poslat nakres ako si myslel tu vsakovaciu jamu v pivnici ? Nemam o tom ani paru a velmi by mi to pomohlo. :-) dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@mato666222 ak NEMAS na pozemku vysoku spodnu vodu, zavolaj poriadny bager vykop jamu az na strkove podlozie nieco povedzme 3x 3 metre a do hlbky ASPON meter pod podlahu pivnice, zved tam vsetky drenaze co ti idu teraz nezmyselne do zumpy, zasyp 2 tatrami strku cez strk daj geotextiliu na to zem a malo by to byt ok. Problem bude ak mas spodnu vodu vo vyske podlahy pivnice alebo tesne okolo tejto hlbky...
Odpovedať
@mato666222 Tak to je smutne. Ale stale si myslim ze sa mal na to pozriet fyzicky niekto fundovany kto vie pouzit hlavu a kalkulacku.
Odpovedať
@mato666222 dalsou vrstvou hydroizolacie a pripadne dalsim poterom nevyriesite primarny problem, vy potrebujete znizit tlak spodnej vody na podlahu pivnice. Nebolo by na skodu skontrolovat celu stavbu, ci to cele nesposobilo sadanie stavby, pricom podlaha kvoli ploche nesadla, ale reagovala na tlak prasknutim. Podlaha sa da zaizolovat viacerymi sposobmi, nezabudat, ze teraz uz bojujete proti negativnemu tlaku vody a izolaciu budete musiet robit z vnutornej strany. Na trhu je viacero firiem, ktore ponuka kvalitne systemove riesenia. Nielen material, ale aj kompletnu realizaciu robi napr. Atro, ja mam dobru skusenost napr. s izolaciami od firmy Kema, tu je prehlad dalsich: https://www.asb.sk/stavebnictvo/stave... Ako prve musite vyriesit silnejsie cerpadlo, aby sa vam tam nehromadila voda. Ta ryha nad domom nie je zly napad, mam nieco podobne 4 metre nad domom, hlboke vyse 2 m, bagrista to kopal 20kou lyzicou, hned som tam z obidvoch stran vlozil geotextiliu, na spodok dve 100ky drenazne rury, cele zasypal hrubou frakciou makadamu, je to stiahnute do sachty vedla pivnice a tam to cerpadlo precerpava do dazdovej kanalizacie. Je to potrebne najma na jar, inak to cerpadlo pocas roka zopina minimalne.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo Presne nieco take uz mam spravene. Zial kopali sme 4,5m do hlbky a ziaden strk. 3 metre ilu a potom nieco hnusne smradlave cierne, nieco ako uhlie. Drobilo sa to no nevsakuje to vodu. Spodna voda, na to ze som na kopci je len ta co vsiahne na luke nad domom. Ked je sucho tak neni nicoho, Ked zaprsi, luka vsiakne vodu, ta sa cez kabaliky v ile dostava pod dom a pivnica ju brzdi. Pre mna dost nepochopitelne, ale je to tak.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser Obhliadol som celu stavbu, vsetko vyzera OK. Nemyslim, ze by stavba sadla, ale predsa sa spytam, akou formou sa to da skontrolovat ? Opticky - okom som to nezbadal. Dakujem za typ. urcite budem niektoru z tych firiem kontaktovat. V prvom rade potrebujem odklonit vodu. Este jedna otazocka na Vas, v tej ryhe, ktoru ste kopali 20tkou, ako ste merali sklon ? predsalen 2 metre v zemi je to dost obtiazne.
Odpovedať
@mato666222 kedze je to stiahnute na obidve strany, tak sa to ukladalo nad domom vodorovne a so sklonom to bolo vedene z lavej a pravej strany domu do sachty, ktora ma dno pod dnom pivnice.
Odpovedať
Profilova fotka
@mato666222 tak este kopni dake 2 metre a mozno narazis aj na pramen. Ja som mal taketo nieco ked som kopal studnu tiez zhruba v hlbke od 3 metrov. Skratka musis sa dostat do podlozia ktore dokaze vsakovat vodu, alebo kde uz je spodne voda.... Chce to vsak bager s dostatocnym hlbkovym dosahom aspon 6 metrov a to da len vacsi stroj. V ziadnom pripade do vykopu nelez ze to prehlbis rucne lebo to moze byt posledne co by si v zivote urobil...
Odpovedať
@mato666222 v strede pivnice sme spravili dieru do tej sa osadil plastový 30l sud osadený v štrku a od polovice hore su navŕtané diery aby tam mohla voda natiekla v spodnej je časti je otvor na kanalizačnú ruru fi100mm a ta je vyspádovaná pred chalupu. Museli sme rozbiť cast podlahy ale tak tam nebola v betóne žiadna výstuž a betón už nebol najpevnejší. Keď je viacej vody natečie do suda lebo je to nižšie ako podlaha a rúrou odtečie preč. Už som to videl aj tak že tam dali čerpadlo a hadicu ak sa nedala voda vyviesť rúrou len neviem či to pomôže v íle lebo cez ten sa asi voda nedostane a zas asi pod platňou máš asi makadam
Odpovedať
@abobo íl un
Odpovedať
@abobo u nás má íl 15m a do podložia sa nedá ani dostať rovnako to môže mať on
Odpovedať
Profilova fotka
@jumt Asi aj mam. Vodu mam kde odviezt to nieje problem. prinajhorsom pustim na luku co je pod mojim domom. Len co potrebujem je rada ako spravne oddrenazovat aby som odrazil ten pramen co mam pod pivnicou.
Odpovedať
@jumt Všetko od tej studne v pivnici plesnivie. Prameň ti v žiadnom prípade nevytvorí tlak, aby to prelomilo vystuženú podlahu a nakoniec je to v brehu, voda by si našla cestu von. Znovu hovorím, je to mokrá zemina pod platňou a spôsobil to mráz. Na rok bude vec bez problému aj bez zbytočných nákladných úprav a projektov.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 Myslis, ze sa ten mraz prejavil az po dnoch co su uz plusove teploty ? Skor by som si myslel, ze to praskne ked zamrzne voda pod zakladom vtedy to dvihne a praskne. Lenze to prasklo len vcera, v case ked mi tlacilo vodu spat pod dom. Ak to bude mrazom, staci sanovat prasklinu niejakym cementovym mliekom a nechat lahnut pocas roka ?
Odpovedať
@mato666222 ked somvidel tuto temu tak ma trocha zmrazilo, tak isto staviam v kopci a mam pivnicu ale ja som stihol pred zimou aj potery aj dalzbu ulozit a mam akurat problem s vlhkostou v stenach v jednej miestnosti v ktorej sa nekuri. Zatial si myslim ze je to vsetka voda ktora bola v DT stenach, omietkach a poteroch...
Odpovedať
@mato666222 to čo tu robíš je, prepáč za výraz, varenie z vody. Bez nejakého odborného prieskumu (geologického, hydrologického a neviem ešte akého) nemôže predsa nikto súdny povedať čo je príčina a aké bude riešenie. Podľa mňa nieje šanca aby ti len tri metre širokú ŽB 150mm dosku zlomila voda pri prevýšení len dva metre, ale to je úplne zbytočný názor a tebe to nepomôže. Súhlasím s @17juraj17
Odpovedať
@mato666222 nie som statik ale nema to suvis s tym ze ti ta stena oproti nejak sadla? Nemas praskliny aj niekde ine po stenach, muroch?
Odpovedať
Profilova fotka
@scorp Praveze nikde inde nieje ziadna prasklina. Cisto len na spodnej doske. cca 3 milimetre siroka a 1,5cm hlboka a to hlavne v strede pivnice. Ku krajom ide uz len cca pol milimetra a 2 milimetre hlboka. Preto zacinam predpokladat, ze to bude asi sadnutim stavby.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?