Ahojte priatelia, mam taky problem. Ako sa zacal topit sneh tak mi v pivnici vydulo platnu + praskla. Prikladám fotky a sposob riesenia drenaze - modrou a cervenou praskliny. Modra drenaz odvadza vodu do sachty, ktora je 10m od domu ale uz je tak plna ze ani kalove cerpadla nestihaju vodu vytahovat, cize mam podozrenie ze sa voda tlaci pod platnu.
Dom mam vo svahu, cize zrejme ide o povrchovu vodu, ktora sa tlaci pod dom nakolko nieje este cely oddrenazovany - hruba stavba. Viete mi poradit ako to odstranit, resp co robit aby som tomu zamedzil do buducna ?
@roboza A preto mozno tajne dufam, ze si tuto temu pozrie niekto fundovany. Samozrejme to idem riesit so stavebnym dozorom. Uvidime co z toho. Budem informovat.
@mato666222 ahoj, tiez som staval v ile a tiez na kopci. Mal som tam geodeta a aj ludi, co sa v tom trosku vyznali a poradili mi nieco co zatial funguje. Dufam, ze bude fungovat aj nadalej.:-) v nasej oblasti je povrchova spodna voda cize v hlbke cca 80cm az 1m je uz voda.
Okolo celeho domu vo vzdialenosti asi 3 m som do hlbky cca 1.8 az 2m (zaklad domu bol v hlbke 1.2m) vykopal jarok kde som ulozil drenaz, ktoru som zviedol do najnizsieho bodu pozemku kde som si osadil nadrz. Tento vykop v tvojom pripade musis robit do hlbky ktora bude pod pivnicou, Pokojne mozes davat aj viac drenaznych vrstiet. Pocas celeho roka je pocut ako voda kvapka a steka do nadrze. V tomto case musim vodu odcerpavat cerpadlom do dazdovej kanalizacie. No pocas zavlahovej sezony tuto vodu pouzivam na zavlahu travnika a okolia.
Tymto sposobom sa mi voda nedostava pod stavbu.
Ale okrem tejto drenaze (3m od domu), som spravil samozrejme aj drenaz okolo zakladu a tu som tiez zviedol do tejto nadrze. Je to sice vela penazi a rozkopany cely pozemok no u mna to zatial funguje.
Drenaz ale treba spravit naozaj poctivo aby fungovala, cize nesetrit na strku ani na geotextii.
Vsetko som si robil sam (okrem vypokov) a musim povedat ze strk a rury a geotextilia a nadrz ma stali do cca 5000e. Hold ina moznost nebola. Sused spravil len drenaz okolo zakladu a voda mu prerazila az do pivnice. Drenaz okolo domu by mala sluzit len na odtok povrchovej vody pri dazdi, Problem spodnej vody treba riesit skor.
Aspon takto to funguje u nas, nehovorim, ze to je najlepsi sposob
@mato666222 Teraz som si spomenul na jedneho kamarata od ktoreho beriem vino. Preto staval dalsiu pivnicu a tiez sa mu zacala jedneho casu tlacit voda v jednom mieste. Urobil to ze Vykopal ¨studnu¨ ako hlboku ti teraz nepoviem ale budem snim v pondelok. Tam ma plavak v pripade nebezpecneho zvysenia hladiny mu precerpa vodu von. Odvtedy ma pokoj a vodu aj do zahrady.
Ber to len ako dalsie mozne riesenie ci ¨napad¨ pre znizenie tlaku vody zospodu. Takto by si tam sice vodu stale mal ale kontrolovane. Relativne lacne poriesene.
@mato666222
Ten variant z mrazom je velmi nepravdepodobny. Takto sa to chova a vyzera pri tlakovej podzemnej vode.
Robil sa na mieste stavby hydrogeologicky prieskum? alebo niekde blizko? Z prieskumu je jasne kde je narazena hladina podzemnej vody a kde ustalena.. Ak je napata - tlakova tak v stlpci vystupi vyssie ako je narazena. bolo by vidno aj skladbu vrstiev co je tiez ukazatel pre tento problem. Drenaz tam byt moze, a moze byt v poriadku, ale ked voda z topiaceho sa snehu doplni podzemnu vodu tej stupne hladina. Kludne az nad uroven vasej drenaze .. vtedy je drenaz zaplavena pod hladinou podzemnej vody a nefunguje, alebo nestiha. Pocas zaplav v Prahe pred X-rokmi takto prasklali dosky v podzemny garazach na novych barakoch od zvysenych tlakov podzemnej vody.
alternativy:
-uz spominana nova drenaz, ALE napocitana tak aby stihala odvadzat tu tlakovu vodu
- spominane precerpavanie - tu je riziko kazivost, obmedzena zivotnost, zavislo na eli, pokazi sa vtedy ked to najmenej cakate.
-zlomena doska von, nova hydroizolacia, nova doska napocitana na vztlak.
Chcelo by to projektanta co uz tento problem riesil, mat geologiu, poznat okolie - ci je mozne to niekam drenovat v dostatocnej kapacite atd atd..
Aj hydroizolacie na tlakovu vodu su trochu ine ako klasicke proti zemnej vlhkosti, takze oprava dosky a hydroizolacie pod doskou nemusi vyriesit problem zatekania v kritickom obdoby, ak nieje nato usposobena aj ostatna hydroizolacia zvisla a vodorovna a styky.
@roboza posielam fotku, aby ste verili, ze je to naozaj mozne, pivnica pod skladom, podorys 4x6m, armovana doska hruba 15cm praskla pred par rokmi po dlsom obdobi dazdov
@viktor811 nie, poter bol urobeny bez prasklin. Ked to urobilo prvykrat, tak sa podlaha natrela dvojzlozkovou izolaciou, praskliny vznikli az pri dalsom nadvihnuti platne. Nebolo jednoduche to vyriesit, ale podarilo sa.
@sidewinder Ahoj, bolo to teda sposobene podmrznutim. Nakolko na orave zamrzla zemina do 1,2m. Co sa vsetci stavebnici cuduju. No je to tak. Nakolko mam pivnicu este odhalenu - nezasypane. Tak predok dvihlo a voda co je pod platnou zamrzla. Teraz cakam kym sa to ustali a sadne. Len rozmyslam cim zalepit tu prasklinu. Staci obycajnym cementom, alebo pouzit radsej niejaky specialny pripravok ? Dik za radu :-)
@mato666222 aha.. to, ze je to este odhalene to je podstatne info, potom moze byt to premrznutie. Kedze je to pivnica asi by som sa na tu prasklinu uplne vykaslal. Ak to predsa chcete riesit tak este aspon rok az dva pockajte a sledujte ci bude pracovat alebo nie. Ak nebude, tak vycistit a pouzit zalievkovu maltu. Vyraba to sika sikagrout alebo schomburg inducret vk-30. Alebo nieco podobne, je to velmi jemne dobre zatecie a su rozpinave.
Preco by som sa nato vykaslal: - tej zalievky tam bude tenky pasik a uz len pri beznom pouzivani alebo len milimetrovom pohybe dosky ta zalievka odpraskne. Skor by som nato natiahol nejako povlakovu krytinu (pvc napriklad) ktorej bude uplne jedno co sa bude s doskou diat, nebude jej vadit vlhkost a ani pohyby dosky.