Odpoveď na príspevok od shadowmilan:
k tej pivnici ... a co je za murmy ? zem ? aky ma… @shadowmilan zdravím, jeden mur bude kompletne zahaleny, planuje sa zvisla hydroizolaciaOdpoveď na príspevok od dimi3zmv:
Ja by som volil metodu A, plus do hlbky rezu odko… @dimi3zmv zdravím, dakujem za odpoved, riesili ste aj podrezavanie? Rozmyslam ci ten xps nedat az po zaklad pre minimalizaciu tepelnych mostov. Davali ste na to aj nopovku?Odpoveď na príspevok od shadowmilan:
k tej pivnici ... a co je za murmy ? zem ? aky ma… @shadowmilan presne na tú stranu ktorá je celá v zemi sa z vonkajšej strany nedostane, tam odporúčajú navrtať otvory a natlakovať izolačnú hmotuOdpoveď na príspevok od duzu:
@shadowmilan presne na tú stranu ktorá je celá v … @duzu mate na mysli že sa tam nedostane motorova pila? Planuje sa odkopat zemina cize sa to spristupniOdpoveď na príspevok od vii_92:
@duzu mate na mysli že sa tam nedostane motorova … @vii_92 ale ako odkopeš tú stranu , ktorá je vzadu vo svahu v polovici domu, tam je základ len od daľšieho podlažia, tam môže izolovať len z vrchu , ale nie až po spodné podlažie , to by spadlo ako domček s karátOdpoveď na príspevok od duzu:
@vii_92 ale ako odkopeš tú stranu , ktorá je vzad… @duzu zaklad je este cca 30-50cm pod podlahou pivnice. Cize aj pod zadnou zakopanou stranou ak odkopem 2m tak sa dostanem na hladinu zakladoveho pasuOdpoveď na príspevok od vii_92:
@dimi3zmv zdravím, dakujem za odpoved, riesili st… @vii_92 nie, nopovka nie je hydroizolácia. Hydroizoláciu som dával asfaltové pláty a nataviť na napenetrovaný očistený povrch. Na to šlo XPS ako na obrázku a na oddelenie a ochranu polystyrénu som dával geotextiliu, šla by aj nopovka ale nebol dôvod. Konzultoval som to s projektantom.Odpoveď na príspevok od vii_92:
Ahojte, Viete mi niekto prosim povedat svoj nazo… @vii_92 Toto je náročný problém aj pre aut.ing. starého mazáka. Nerieš to cez diskusie. Treba vedieť ako vodopriepustná je zemina od terénu po spodok základov, ako hlboko je max. hladina spodnej vody, či nebude hroziť po odkopaní a zásype vytváranie prechodných hladín tlakovej vody, lebo si neviem predstaviť vytvorenie tlakovej hydroizolácie dodatočne. Hlavne zásypy po odkopaní realizuj najlepšie ílovitou zeminou alebo aspoň sprašovou - ktoré sú málo vodopriepustné. V žiadnom prípade nikde nepoužívaj nopovú fóliu, ktorá nie je hydroizoláciou, vytvára vzduchové medzery zapĺňané prakticky stojatou vodou. Vzhľadom na sklon terénu, by riešením mohlo byť oddrenážovanie okolo celého domu, no a ak by to už bolo odkopané tak to podrezávať čo najnižšie, vyčistiť z vonka murivo, omietkou zarovnať, izolovať kvalitnou fóliou napr. EPDM alebo aj PVC - pokiaľ ti ju bude mať kto kvalitne zvariť a následne s XPS zatepliť aspoň hr. 80mm - na zváženie je aj zateplovanie ako prvé a potom fólia. Ideálne by bolo vertikálnu fóliu zlepiť alebo - zvariť s fóliou vsunutou do podrezania a z vnútornej strany ju zase spojiť s tou čo chceš dať do podlahy. Potom budeš môcť mať v pivnici aj obývačku 🙂 Otázkou mi zostáva, že prečo takto dôkladne izolovať pivnicu, keď do pivnice často ukladáme aj ovocie, zeleninu a to zase potrebuje vlhkosť.....Odpoveď na príspevok od kntsz:
@vii_92 Toto je náročný problém aj pre aut.ing. … @kntsz vdaka za odpoved, projektant mi navrhol samotne podrezanie a izolaciu ako si spominal, spodnú vodu, skladbu pody atd projekt uz neriesil. Ide len o to ci sa mi oplati investovat extra 10k do podrezavania pri podlahe alebo si viem vyzit aj s variantou medzi tehlami. Planujem mat tam office a technicku miestnostOdpoveď na príspevok od dimi3zmv:
Neviem odkiaľ ste ale mne to robili chalani z TT … @dimi3zmv problem je ked treba rezat kamen, co je môj pripad, to prereze iba lano, ceny su okolo 400e/m2Odpoveď na príspevok od vii_92:
@dimi3zmv problem je ked treba rezat kamen, co je… @vii_92 prave preto som pisal ze by som si vybral metodu A, ta je nakreslena do tehál.