Počet zvodov na RD

Ahojte, stačia mi dva zvody na bleskozvod k zemniacej pasovine? Ide o dom s rozmerom 8*10m s prizemím a podkrovím. Strecha je sedlová. A ešte by ma zaujímalo, či má ísť v zemi k základom gulatina alebo pasovina?
Odpovedať
Je najlepšie zveriť to profíkom no ak treba ušetriť - pozrieť niekam (normy) alebo napríklad tu (staré): https://www.kniska.eu/software/swdown... Do zeme podľa mňa pásovina, aj s ohľadom na pevnosť a životnosť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ferani:

Ahojte, stačia mi dva zvody na bleskozvod k zemni…
@ferani dva zvody urcite nestacia 8x10 je 80m. Zvod minimalne kazdych 15m takze minimalne 5 zvodov (ak ide o LPS III). Ale toto pocita projektant. Podla coho chcete ten bleskozvod robit ked sa toto pytate. Su tam aj dalsie podmienky. Bleskozvod nie je len o pocte zvodov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@ferani dva zvody urcite nestacia 8x10 je 80m. Zv…
Čo to? "> @neutrino" "> dva zvody urcite nestacia 8x10 je 80m. Zvod minimalne kazdych 15m takze minimalne 5 zvodov (ak ide o LPS III)" To ako rátaš? Plochu?
Odpovedať

@ferani toto by malo byť v projekte určite, lebo bez toho nedávajú stavebné povolenie. Treba tam pohľadať. Ale ako bolo písané, má byť zvod každých tých 15m. Čiže môj laicky názor je že dať do každého rohu, čiže budú 4. Nie je to taká veľká položka tých pár metrov drôtu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@ferani toto by malo byť v projekte určite, lebo …
@marsdm Jasné, že dávajú.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@kejsix By som musel mať 10 zvodov podľa tej matematiky....
Odpovedať
A k tej druhej časti mojej otázky. Keď pôjdem od základov zeminou, mám tam dať guľatinu alebo pasovinu?
Odpovedať

A k tej druhej časti mojej otázky. Keď pôjdem od …
@ferani dle projektu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raziel628:

@ferani dle projektu.
@raziel628 Asi nemá projekt, preto sa pýta. @ferani Pásovina do zeme, od nej 10tku guľatinu na tie 4 zvody. Ale je tam toho viac, napríklad vytiahnuť aj pre HOP/HUP a predpokladám, že elektromer budeš mať tiež prepojený pásovinou spod tých základov. Tiež budeš potrebovať svorky, špeciálnu pásku (alebo gumoasfalt) atď...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@raziel628 Asi nemá projekt, preto sa pýta. @fe…
@frantisekca to všetko mám hotové presne ako píšeš, len som zaváhal s tou gulatinou lebo časť trasy (nad zakladovym pásom) ide v zemi
Odpovedať

@frantisekca to všetko mám hotové presne ako píše…
@ferani Daj si izolovanu gulatinu priemer 10, nemusis riesit antikoroznu upravu, pri prestupe gulatiny z betonu do pôdy, https://www.elektro-siete.sk/gulatina... , mne by stacili podla normy 4 zvody, v projekte mam 7, keby boli 4. niektore vychadzali prave do miesta, kde su okna. Krabice zo skusobnymi svorkami mozes mat aj v zemi, ja mam 3ks v chodniku. manzelke sa nepacili kryty tych krabic na fasade. https://www.eurovolt.sk/index.php?pag... Vsetko je to dobre riesit vo faze kopania zakladov, vyved si radsej viac zvodov, nemusis vo finale pouzit vsetky.
Odpovedať

@raziel628 Asi nemá projekt, preto sa pýta. @fe…
@frantisekca to mi je jasne jenom ze bez projektu asi nedostane revizi. Bez revize je to pro pojistovnu temer jako by bleskosvod nebyl. Pokud se nepletu jestli ho bude potrebovat pri kolaudaci nebo ne je otazka jak vyslo riziko pro bleskosvod v projektu pro stavebni rizeni...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marelektro:

@ferani Daj si izolovanu gulatinu priemer 10, ne…
@marelektro ale keby chcela do chodnika vsetkych 7 mozno by sa aj prestali pacit 🫢 nechapem co je na dom bazmeku dehnovskom take drahe...
Odpovedať

Čo to? "> @neutrino" "> dva zvody urcite nestaci…
@frantisekca aaaa prepracovanost :D no kazdopadne norma hovori o rovnomernom rozdeleni bleskoveho prudu (to splna), ale aj ze zvod by mal byt v kazdom vonkajsom rohu stavby pokial je to prakticky mozne... kazdopadne hadam suhlasis ze by to mal urcit projektant a nie forum na modrej streche :D to bude asi blby podklad pre reviziu
Odpovedať

@kejsix ale keď je tam výpočet, ktorý potvrdí že netreba bleskozvod. Či niekde toto vôbec nekontrolujú pri povolení?
Odpovedať
Profilova fotka

@ferani toto všetko máte v konštrukčnej dokumentácii. Ak ju nemáte, dajte si ju vypracovať. Budete ju potrebovať k východiskovej revízii.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@kejsix ale keď je tam výpočet, ktorý potvrdí že …
@marsdm pokiaľ to takto vyšlo v projekte pre stavebné povolenie, tak pri kolaudácii ten bleskozvod byť musí.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od merak:

@marsdm pokiaľ to takto vyšlo v projekte pre stav…
@merak Odkedy v projekte pre vydanie SP vyzaduju informacie o bleskozvode?
Odpovedať
Profilova fotka

@merak Odkedy v projekte pre vydanie SP vyzaduju …
@kejsix čo si pamätám tak odjakživa.
Odpovedať

@merak Tak to len potvrdzuje, ze kazdy SP si ide svoju vlastnu ligu.
Odpovedať
Profilova fotka

@merak Tak to len potvrdzuje, ze kazdy SP si ide …
@kejsix no v prvom rade to riešia ľudia - laici, ktorí o tom nemajú ani šajnu, len majú tabuľku, čo majú mať a čo majú vyžadovať.
Odpovedať

@merak áno, buď doloženie, že netreba bleskozvod alebo ak výpočtom vyšlo, že treba, tak žiadajú dokumentáciu k tomu.
Odpovedať

@merak Tak to len potvrdzuje, ze kazdy SP si ide …
@kejsix tak toto je pre mňa novinka. Všade na okolo chceli vždy aj vrámci projektu elektriky bleskozvod.
Odpovedať

@kejsix tak toto je pre mňa novinka. Všade na oko…
@marsdm U nas vyzaduju hlavne osadenie stavby (odstupy), napojenie sieti, pristupovu cestu a vonkajsi vzhlad stavby, vysku. Projekt elektriny ked som sa pytal ci treba, pani sa zasmiala, ze jej je jedno, kde budu zasuvky. Ze ju zaujima len vychodiskova revizia pri kolaudacii. O bleskozvode nebolo v projekte ani slovo, dom sa stavia.
Odpovedať

@marsdm U nas vyzaduju hlavne osadenie stavby (od…
@kejsix u mna bolo sucastou projektu komplet tzb, nejak nevidim dovod daco z projektu vyberat, predtym ako ho odnesiem na SU. A tiez nvm preco by som nieco ako bleskozvod mal nechciet mat v projekte... za vacsiu hlupost povazujem pozadovanie vyhlasenia o zhode ku vsetkemu od ytongu po bojler, stos zbytocnych papierov, ktore ma kazdy vyrobca zverejneny a SU ho ma zbytocne milionkrat...
Odpovedať

@marsdm U nas vyzaduju hlavne osadenie stavby (od…
@kejsix tak to je pre mňa novinka a taký neštandardný prístup. Keďže na to má byť revízia, tak chceli aj projekt. Čiže tu to úrady vyžadujú už pri povolení.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?