Plytke základy? 60cm

Zdravim mam otázku hádam to nikoho nepoburi : základy podľa projektu mam 80cm do zeme. No projektant čo mi je zároveň aj stavebnym dozorom určil, že vykop bude dostatočný do hlbky 60cm a to z dovodu ,že sa bude ešte upravovat terén a zvyšovať jeho výška o 40cm nad základovymi pásmi. No už po prvom výkope sa objavila voda v základovej škare ktoru trebalo odčerpavat čerpadlom, zistilo sa ,že je to skor ilovita poda a aj napriek tomu projektant nenavrhol hlbši vykop. urobil sa vykop 60 cm niekde 65 +- . Dalo sa tam aj štrkove ložko, čo som sa dozvedel, že do ilu až tak vhodné nieje , tym padom po pridani štrku ma vyška betonu v základoch od 53 po 63cm záleži kde pretože pozemok ma neake male prevyšenie. ďalši krok bude na tie základove pásy, namiesto debniacich tvarnic monoliticky mur vo vyške 80cm. čiže základy v zemi 53-63cm a monoliticky mur 80cm , nad neho pojde platňa 20cm.. vysledok cca 150cm.. Otázka znie, myslíte si ,že ak sa ten monoliticky mur dorovna neakych +50cm nad úroveň základovych pásov (prisypu hlinov alebo štrkodrvinou proste vyška +50cm) budu základy v "bezpeči,, ? v nezamrzavej hlbke? da sa to takto počítať ? je dovod na neaké obavy? ¨Je to smutné ,že platim stavebný dozor projektanta atď a musím sa pýtať po forach no moja skusenosť je taka, že všetko čo som sa zatial dozvedel najužitočnejšie je tu na modrej streche a preto sa na to spolieham aj teraz, hádam to nikoho nepoburi. aky je váš nazor na toto celé ? Lebo niekedy som už z toho v koncoch a už som mal aj taku chvílu ,že to cele zahrabem a nič nestavam 😄 .. ďakujem všetkým !
Odpovedať
Aby som doplnil všetko, vyška betonu po rastly terén je 53-63cm , šírka výkopu 55cm resp šírka betonu, a po celom obvode bola uložena armatúra ,železné koše.. Prv boli naplánovane iba Lka na rohy domu, no keď sa objavila voda vo výkope doplnilo sa želežo po celom obvode domu. železne koše 50x45cm . Myslíte si ,že tie železné koše pomožu aj zo statického hladiska ,keďže to bola ilovitejšia poda a voda vo vykope? Zaručia tie železné koše , že ak bude dom sadať bude sadat rovnomernejšie? Proste či aspoň vdaka tym ,železnym košom , možem trocha kludnejšie spávať
Odpovedať
@lukyhe No mal by vediet co robi, ale mne sa taky postup rozhodne nezda. Zrejme to bude bungalov tak necaka velku hmotnost vs plocha. My mame tiez ilovitu, ale poschodovy, a zaklady sli poriadbe hlboko. Nahrabana zemina nad teram nema ziadnu hutnost a je jedno ze tam drbnete aj meter. Ide o hutnost a stalost podlozia, v nornalnej hlbke v zavislosti na podlozi je stala hustota, a teda tlakove zarazenie znesie vyssie. Hlbsi a poctivy zaklad ma vzdy viac vyhod ako rizik.
Odpovedať
@janopopovec ten termín "hutnost nahrabanej zeminy" si niekde vyčítal, alebo si ho sám vymyslel? @lukyhe základy budeš mať v nezamrznej hĺbke, to je ok, máš ich posilnené môžeš kľudne spať aj keď spôsob realizácie mi nepríde najefektívnejší.
Odpovedať
@slavoslav ako keby pri zakladoch slo len o nezamrzavu hlbku, ved ani typ terenu nepisal, ani druh stavby.
Odpovedať
@Jano A Soňa terén je viac menej rovina na 10 metroch prevyšenie do 10 cm. druh stavby , klasicky prizemny dom typu bungalov .
Odpovedať
@lukyhe nestresuj mam to presne tak isto, lebo sme vyrovnavali pozemok cca 0,5m zakladova skara 30x30cm na to 2 rady DT 25cm a u totym momentu som bol v nezamrznej hlbke 🙂 , na to platna 12cm a to mam plochu 12,5 x 17 m s jednou nosnou stenou v strede o dlzke 17m a dom stoji a stoji a stoji a dnu na pocudovanie nic nepraska ani strop, hoc ani sietky nemam na vnut. omietkach / lebo ziadne nemam / mam SDK a ten by praskol v spojoch urcite skor ako omietka !!! ale zas nemam absolutne ziadny mokry proces, mozno je to tym, jedine zakl. a platna bola liaty beton a potom veniec a viac som nic s vodou nepouzival, vsetko na lepiacu penu, jak mury tak SDK este ani poter nemam iba na EPS 100S OSB dosky a na tom plavacku a niekde dlazbu aj to lepenu s mamutom / pardon sparovacka mokry proces 🙂 /
Odpovedať
@kavar hm vykop máš 0.5 hlboky? alebo vykop je 30x30cm ?
Odpovedať
@janopopovec vieš, pre toho kto postavil desiatky stavieb boli tie informácie postačujúce a nehovoriac o tom, že asi viac ako jednoduchú stavbu stavať nebude a to hravo obsiahneš jednym druhom založenia s drobnými obmenami, ak to nie je v zložitých základových pomeroch. Mňa skôr udivuje prístup dozora, ale sú to jeho rozhodnutia a musím akceptovať princíp, že k jednému cieľu sa vieš dostať po mnohých cestách 🙂
Odpovedať
@lukyhe ano presne tak v niektorych miestach iba 30cm a v niektorych 50cm a hlbka, jak som pisal zvazujuci sa pozemok ale sirka je fakt iba 30 cm, vsak nestaval som mrakodrap v New Yorku ani hotel Hilton v KE ale obyc. bungalov o rozlohe vyse 200 m2, statiku mi vyratal otec este s logaritmickym pravitkom! urcite lepsie ako moderny statik vygrcajuci vysledky 5x predimenzovane s PC
Odpovedať
@lukyhe Ja som sa tu naopak vždy stretol s bludmi a polopravdami,možno preto máš zmiešané pocity a neveríš ani projektantovi ktorý je aj dozorom čiže videl zakladacie pomery naživo a.nie od stola.Potom ti tu radia takí ako @Jano a Soňa niečo o hutnosti a máš z toho hlavu ako balón.
Odpovedať
@lukyhe zaklad jak pre bytovku. Hlbka je uplne v poriadku. Nerozumiem armature v zaklade naco tam je,ale tak snad to projektant videl a vie.
Odpovedať
@lukyhe ty sa pytas na bezpecnost zakladu ohladom nezamrznej hlbky. Tak ja neviem mas ich v hlbke cca 53-63cm + cca 50cm navazka a kalkulacka ti doma nic nepovedala, ked sa musis pytat ci je 103-113cm dostatocne na nepremrzanie?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ja osobne som aj napriek buducemu nasypu cca 30cm kopal zaklady na 90cm od terenu a sirka pasu je 60cm
Odpovedať
@dedkovsevedko @palo18 no práve čo som čital na nete, tak vraj ilovita poda sa všeobecne odporuča kopat ešte hlbšie ako bežne pody ked sa robi základ, aj preto mam v tom trocha guláš, čim sa teraz mam riadit. uvediem priklad neaka štrkova poda sa odporuča 80cm, potom neaky iny typ 100cm hlbka no a ilovita napr 120-140cm ... tak či to vobec bude dostatočné ak dam tú navažku 50cm ako to mam potom počitať 50-60cm je hlbka v ile to ma určitu vlastnost čo sa odporuča ten vykop a navažka ma asi zasa inu vlastnost zamrzania? v tomto mam teda zmatok riadny.A nechcem aby sa tomu niečo v buducnosti stalo.. @jozefsv myslíš, že armatura tam je zbytočne prehnaná ? ako som písal povodne mi tam projektant navrhol iba Lkove koše na rohy domu.. no ked sa objavila voda vo vykope a ,že ta poda je ilovita a asi je neaka spodna voda. tak povedal, že železo treba po celom obvode. Myslíš ,že vdaka tomu železu, je teraz istejšie ,že ak by sadal dom, tak bude sadať rovnomernejšie?
Odpovedať
@lukyhe ci povodny teren alebo navazka je takmer jedno,ved to zhutnis po vrstvach. Zamrzanie nehrozi. Co sa tyka ilu tak je nepriepustny,ked sa ti odnekial ukazala vo vykope voda tak jedine nejaka zilka,trebalo to skusit vytiahnut a sledovat odkial sa ukazuje,neexistuje ze vseobecne cez il preraza voda. Alebo tam naprslao a ostala tam pretoze cez il nevsiakne. Jedine ze v trochu vacsej hlbke nieje uz il. Preco sa tam projektant isti zelezom neviem. Podla mna blbost, ak si na kopci a mas il tak v nejakej hlbke sa vzdy nachadza miesto klzu kde by to cele smyklo pri velkom podmoceni, tu uz ti ziadne zelezo nepomoze. Il sa sprava tak ze ked nanho das vodu a rozmoci sa z casti tak je strasne makky,klzky ale len do urcitej hlbky,hlbsie by si nasiel il tvrdy ako skala. Mam dom v kopci na ile. Voda sa mi ukazala len v jednom hlbokom mieste a v tom smere asi nejaka zilka stale vyvierala aj pri garazi ktory mam v zemi. Po zasype ziaden problem. Ak mas obavy odvodni si to drenazou.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?