Môžem pridať starý betón do základov nového domu?

Profilova fotka
Zdravim.Viete mi prosim Vas niekto povedat ci mozem do betonovich zakladou na RD pridat pri zalievani stare kusi betonu?jedna sa o pevne kusi uz hotovich zelezo betovich prekladou....dakujem vopred za radu...
Odpovedať
my sme tak davali do zakladov na murovany plot. a stare kusy betonu ale rozbite budeme davat aj pod zakladovu dosku ono by to malo naviazat s tym betonom. a mozno bude fajn opytat sa i statika ci s tym suhlasim.. niektori suhlasia davat kamene do zakladov ini zas nie.
Odpovedať
Profilova fotka
jasne, že môžete :-) Ušetríte tak aspoň nejaký betón ;-)
Odpovedať
My mame velku kopu stareho betonu po starych zburanych zakladoch pod chatou...do pasov nam to dozor neodporučil dat..budeme to davat až pod deku
Odpovedať
my sme tiez mali koap kamena a stareho betonu po starom dome.. chcel som,ze do zakladov budeme davat len tie kamene, ale vsetci skusenejsi sa tvarili, ze aj ten stary betonej bez problemov... to boli take betonove kusy ako balvany, tak ze akurat sa tam zmestili.ael samozrejme treba zvazit, ake mas podlozie a aky dom stavias. My staviame bungalov na pevnom podlozi.
Odpovedať
Profilova fotka
no radčej by som to nerobil,ušetríš par eur,ale v dvosledku času to može mať následky,tak prečo to mu nepredísť keď tu možnosť máš.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokial sa to myslí ako plnivo(kameň) tak ano,môže sa pridávať ale opatrne, aby neprevažoval nad betónom ktorý je základný. Toto mám od stavbára, ktorý robil ako stavebný dozor po stavbách po celom slovensku a tie stavby stále stoja.
Odpovedať
ľudia tam nahádžu kadečo len aby ušetrili...ak chceš mať kvalitné základy na ktorých stojí celý dom tak tam nedávaj nič iba železo a betón!
Odpovedať
Profilova fotka
Ako statik môžem povedať, že základy v bežných RD sú nenáročné stavby, kde sú základy naozaj predimenzované, skôr ich rozmery sú zohladnené kvôli nezámrznej hĺbke čím hlbší základ, tým exponencionálne vyššia odolnosť základovej pôdy, čím širší, lineárne vyššia odolnosť. Samozrejme do nosných prvkov ako preklady nie, do základov v pohode, ale kusy menšieho objemu. Pevnosť betónu je závislá od kvalitnej receptúry a ideálneho zastúpenia všetkých frakcií kameniva ako plniva, samozrejme cementový tmel čoby pojivo musí dokonale obaliť kamenivo. Pásy prenášajú zväčša len tlakové napätia, sotva tam dochádza k nerovnomernému sadaniu a tým aj ohybovému a šmykovému namáhaniu.
Odpovedať
Boze, ja ako technolog betonu len krutim hlavou... No hlavne, ze ste usetrili...
Odpovedať
Profilova fotka
mne sa skor zastavuje hlava nad gramatikou prispievatela :D beton uz kaslat v tom pripade :D
Odpovedať
kludne to tam daj, ked ti raz padne dom na hlavu potom zistis kolko si usetril na zakladoch....
Odpovedať
moji rodičia dávali starý betón len do betónových plôch okolo domu...do základu na parkovacie miesto pod auto a podobne...Do základov domu neviem, ale keď už, tak s mierou, hoci ja osobne by som to tam nedávala...:-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Betonove kusy samozrejme davat mozes len ho davaj do vykopu az po vyliati betonu pretoze musi byt obaleny cerstvym betonom.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?