Prosim o radu
Mame obytnu izbu v pivnici v rd zo 70 rokov klasicka izba s dlhym tenkym oknom. Izba je priblizne meter nieco v zemi a meter nad zemou cize nizky strop. Pivnica je sucha, ziadny zatuchnuty pach ani plesne na stenach ale pocas velkych horucav nam tam kondenzuje na keramickej podlahe voda nakolko podlaha pivnice nema izolaciu. Izbu pouzivame v lete na spanie nakolko je tam prijemny chladok a pre navstevy.
Rozmyslal som ze by som problem vyriesil tym:
ze by som natrel keramicku podlahu tekutou lepenkou a na to dal podlozku a polozil vinylovu podlahu na click system tym padom by bola podlaha ´tepla´ na dotyk a voda by nemala az tak kondenzovat.
Alebo by som na podlahu polozil parozabranu ako sa dava na strechy, na to podlozku a na to vynil.
Alebo by trebalo dat aj tekutu lepenku + parozabranu??
Taktiez sa bojim ze ak na studenu podlahu polozim vinyl aby mi neplesnela podlaha pod vinylom. Kvoli financiam si rozbijat betonovu podlahu a dat tam hruby polysteren a robit potery na novo dovolit nemozem.
Prosim o radu co robit a ako minimalizovat to rosenie nakolko nechcem zrobit horsie ako je to momentalne.
V lete je tam v kuse otvorene okno a vykurovat miestnost radiatorom odmietam.
Nevetrat v lete cez den (teply vzduch ma v sebe viac vlhkosti, ktora potom kondenzuje na studenej podlahe). Vetrat iba cez noc. Ja mam podobny problem v dobre zaizolovanej pivnici pod zemou (nulte podlazie v dome vo svahu), kde je stabilne 18 stupnov aj v lete. Mam tam vetrak, ale vetram iba cez noc. Ak sa vlhkost v lete priblizuje k 65-70% zapnem na par hodin odvlhcovac a potom mam pokoj na par dni.
To som sám zvedavý čo ti na to poradia, veľa starších domov má takto riešené priestory čiastočne pod urovnou zeme.
Vlhkosť si asi nemeral, ani teplotu podlahy či stiren kontaktným teplomerom. Kondenzvaná vlhkosť može pochádzať ako z podlahy, tak zo stien kedže ak nie je nič izolované. Samotná lepenka či parozábrana stačit nemusí, pri studenej podlahe sa može zrázať vlhkosť na po uprave. Navyše ak by si podlahu aj čiastočne zateplil, zemná vhlkosť sa može hromadiť pod nepriepustnou vrstvou a v zvýšenej miere prechádzať s popod podlahy do stien a problém ba sa len zhoršie.
Uvidíme čo poradia. Ak to chceš mať ako tam dobre tak s podlahou riešiť aj injektáž stien, výsledok nemusí byť ani v tomto prípade trváci, aj pri kvalitne prevedených prácach.
Potom zváziť vetranie, možno jednou stenovou rekuperačnou jednotkou, vlkosť by sa mohla tratiť aj bez uprav.
Podla mojho laickeho nazoru tu nejde o vzlinajucu/prestupujucu vlhkost ale o kondenz . Takze ziadna injektaz ani hydroizolacie to nevyriesia.
Je potrebne znizit rozdiel povrchovej teploty podlahy a vzduchu, pripadne vlhkost vzduchu. Cize ako pisal pier, nevetrat cez den ked je teplo ale v noci alebo odvlhcovat vzduch. Trvalejsim riesenim by bolo zateplenie podlahy - povrch by nebol tak ochladzovany pivnicou a nedochadzalo by ku kondenzu. Mohlo by stacilo tepelne odizolovat strop v pivnici napr. nalepenim styrodurovej platne na strop...
@janopopovec rekuperacia neriesi primarne vlhkost. teda neznizuje relativnu vlhkost vzduchu.
@martin118 problem je teply vzduch a studena podlaha. teda ako bolo pisane nevetrat v lete aby sa tam nedostal teply vzduch (ktory obsahuje navyse vyssiu vlhkost)
Podlahu nezohrejes tym ze tam das na pocit teplu vrstvu.
Takze asi by som skusil najprv odvlhcovac. Ale aj tak vlhkost neznizis pod 20% a stale ked je velky rozdiel teplot tak to moze kondenzovat.
Zo zeme to asi nepojde (moj typ).
Napadlo mi nalepit na zem 3cm styroduru na to plavacku alebo OSB a plavacku (podla potreby). Ale to ti podlahu tiez nezohreje, iba izoluje. len to mozno nemusi byt take hrozne. Nie som si isty tym, ze je to dobre riesenie.
Steny su na tom ako?
zmeraj si v lete, aku teplotu ma ta podlaha. Podla mna to bude len skondenzovana vzdusna vlhkost, nie ine. Kym bzde mat podlahe teplotu pod rosnym bodom, bude sa to tam zrazat.... Keby si tam mal drevo, bolo by vlhke, na keramike sa to len usadi a caka, kym sa (ne)odpari do vzduchu. Tvoja uvaha o tom, ze by ti to plesnelo pod akoukolvek krytinou ktoru tam dodatocne das moze byt spravna
@martin118 Pomôžu len radikálne opatrenia. Ja by som dal na podlahu aspoň 5 cm XPS a na to 5 cm betónový poter. Tým by sa teplota povrchu podlahy zvýšila, lebo by sa podlaha menej ochladzovala odspodu. Ak máš ale nízky strop, tak si tým znížiš výšku miestnosti o 10 cm a to asi nechceš.
Potom už len úplne radikálne - odstrániť podlahu, trochu prehĺbiť spodok, vyliať jednu vrstvu betónu, potom izoláciu a poter.
Ak tam dáš len nejakú 5 mm izoláciu pod laminát, tak ti bude vlhnúť laminát. Ak tam dáš vinyl, môže ti vlhnúť pod vinylom.
A na stenách sa netvorí kondenz?
Velmi pekne dakujem za rady.
Dobre tak na zaciatok v lete pocas horucav cez den vetrat nebudem.
Nie na stenach sa netvori kondenz len na podlahe v lete aj to len pocas horucav, pocas roka je izba sucha.
Manzelka chce vymenit podlahu nakolko je uz nemoderna a je hlavne na dotyk studena a chcela by tam dat nejaku lacnu laminatovu podlahu ale nakolko ja sa bojim pucania podlahy v lete tak radsej by som isiel do vinylu na click zamok.
Ako postupovat mam tu keramicku podlahu niecim natriet alebo polozit parozabranu pred tym nez na to dam podlozku a laminat resp. vinyl. Pomohlo by ak by som polozil 1-3 cm styroduru a na to podlozku a laminat.
Strop je nizky len 205cm.
Ten dom pouzivame ako chatu cez vikend cize ziadne drahe a drasticke zasahy do podlahy robit nechcem.
Prosim kto ma s tym realne skusenosti ako ste postupovali pri vymene podlahy. Mozem vobec vymenit keramiku za laminat resp. vinyl bez toho aby som riskoval plesne pod krytinou a pod.
@igor256 Ale rekuperácia skutočne znižuje vlhkosť, dokonca je velmi žiadúca a žiadaná pri rekonštrukciách starých budov či sedliaskych domov čo majú chronický problém s vysokou vhlkosťou či tvorbou plesní. Doma mám centrálnu tak viem, stačí že beží na I st. a vlhko 25% ked ide na II tak 20% / menej mi už neukáže čidlo/. Asi by to bolo drahé riešenie.
Nevertrať či vetrať večer a pod. neviem, ked to chce užívať či nevetrať taký nízky priestor bude konfrontné.
Nehovorím že radí zle, ak mu dovoluje stavebná výška trocha ubrať tak jednoznačne hydrofobna vrstva a zateplenie, vpravepodobne sa ozaj jedná len o kondenzát vzdušnej vlkhosti, no ako to býva prri tých starých betonoch a určite aj zemná.
Uvažujme chvílu že ju urobí vode nepriepustnou s izoláciou, nemyslíte že problém sa vyhrotí na stenách??
Nepíš ako je riešená stena vs. zem, ale asi rozsiahle výkopové práce typu izolácie sokla a pod robiť nebude.
Ja by som skúsil intenzívne vetrať poprípade nejaký aktívny odtah na skúšku ako sa bude správať vlhkosť a podľa toho by som rozhodol.
Ked tam dá laminát či nebodaj drevo bude všetko tuchnúť!! Svokor má pivnicu a viem že dosiahnuť aby tam nepresakoval voda je prakticky bez rozsiahlych prác nemožné, skoro vždy otvorené okienko, ked prší hned sa tlačí voda... boj s vodou je niekedy ťažký.
V novom dome sme uvažovali ešte podpivničiť, jednak by to stálo, a a ked to narátal tie izolačné a hydrofobne vrstvy sa mi hlava zatočila...
Taká pivnica v zemi je jak bazén bez vody , ked to raz neurobíte poriadne, nebude tam mať . suchučko.
Jeden susedko čo stavia pod lesom novostavbu s čiastočným podpivničením, dole má momentálne bazén plný vody.....
Takto ta miestnost v pivnici nie je ziadna klasicka pivnica ako v starych domoch kde ludia uskladnuju zeleninu alebo haraburdy.
Ta izba bola od zaciatku stavana ako ´letna kuchyna´ a na to sa aj vyuzivala. Po odstraneni sporaku je z toho spalna. Dom je vo svahu preto su tam pivnice. Tym ze je vo shahu ma to vyhodu ze nie je tam spodna voda a odkedy ten dom stoji tam nebola ani kvapka vody. Pod murmi je lepenka ale pod podlahou asi nic a okolo domu je nopovka az po zaklady. Ako som pisal vyssie miestnost je 1 m nad urovnou zeme a vyska je 205 cm.
Asi to risknem.
Nakolko sa tam tvori kondenz len pocas leta tak polozim na keramicku podlahu parozabranu ako sa dava pod strechu, nato podlozku a vynil resp. vinylovu podlahu s filcom zo spodu pretoze co som pozeral ceny tak vynil na click je velmi drahy tak skocim do diega kde na ich stranke maju pekne vynilove podlahy v kotucoch.
Tym padom by vynil mal byt odizolovany od studenej podlahy a teplejsi na dotyk a dufam ze aj menej bude kondenzovat horuci vzduch v lete. Nemalo by tam nic plesniviet pod vynilom vsak?