Máme zaizolovať základovú dosku už pri stavbe?

Profilova fotka
Ahojte, ideme robiť základovú dosku a rozmýšľam, či je lepšie zaizolovať základovú dosku XPSkom z bokov už pri stavbe alebo až keď sa bude izolovať dom. je to výhoda, že XPS sa použije rovno ako šalovacie dosky. ale zase sa bojím, aby mi to v zime neodpadlo, ak tam bude mrznúť voda. no a jasne, zvyšuje to náklady na dosku. ďakujem
Odpovedať
voda tam bude mrznut po cely zivot. Aj ked tam budete byvat. Jedine, ze by ste kurili ako divi a nijak neizolovali, potom sa mozte tesit z tepleho soklu a zakladov, tam potom mozno voda nezamrzne. Takze v com je problem? XPS je okrem tvrdosti zname prave svojou vodeodolnostou, teda nenasiakavostou. A preco ma odpadnut? Nebude nalepeny a zahrnuty zemou? Jedno aj druhe predsa je aj do zimy. Ziadna izolacia sa do zakladov nedava, aby odolavala teplu (aspon zvonka nie), ale prave zime. Ci? Takze postup prac si zvolte ako vam bude jednoduchsie, ale myslim, ze dobrym trendom je, ze ked robite zakladove pasy, tak rovno s polystyrenom.
Odpovedať
Tiez som to chcel tak urobit, ale kedze tam ma ist este aj nopova folia, okrem toho cast zakladov ma byt aj zaizolovana ipou, k tomu este drenaz.., tak som sa rozhodol, ze cast zakladov, ktora ma byt zaizolovana (robil som ju z dvoch radov DT, pod tym su pasy 500x500), bude zaizolovana az ked budu stat obvodove steny, nakolko ipou ma byt urobena izolacia az 30cm nad teren.
Odpovedať
Profilova fotka
skoro som napísal "pekná blbosť", ale zdržal som sa. Robiť zvislú izoláciu proti vode na základové pásy je zbytočné, hlavne nefunkčné. To ich budete izolovať aj z druhej strany a zospodu?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je na to priestor izolovať stačí aj neskôr. Netreba XPS ale aj podstatne lacnejšie EPS. Vlhkosť nevadí ani základom ani izolácii. Použitie nopovej fólie je len kozmetická záležitosť. Ak sa bude robiť aj drenáž aj tak bude v geotextílii ktorá bude chrániť izoláciu.
Odpovedať
Profilova fotka
takze izolovat hned alebo to nechat dat spravit az s izolaciou domu? :-(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Co teda pouzit pri izolacii DT, ktore budu obsypane dookola? Treba XPS, alebo staci EPS a chraneny Nopovou foliou? Ak niekto vie, nech poradi. Uz coskoro to budem kupovat. Dakujem.
Odpovedať
ja som zateplil s 10cm zelenym EPS , ktory je lisovany kazda tabula extra aby sa neporusili rezom gulicky a chemicky osetreny aby bol vodeodolny viac ako standardny EPS. Videl som vyrobnu linku. Do zakladov postacuje bohato aj tato kvalita. Dal som aj nopovku , aby sa mechanicky neposkodzoval ten EPS pri zasype.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?