Kvalita betonu z betonarky

Zdravim strechaci, mam taky dotaz. kontrolovali ste niekto kvalitu betonu dodaneho z betonarky na stavbu? Z praxe co viem na velkych stavbach nakupnych centier v BA sa z kazdeho domiesavaca odobera vzorka pri betonazi, kvalitu kontroluje zastupca investora priamo na stavbe. Robili ste niekto nieco podobne pri svojej stavbe? Pripadne ste testovali kvalitu betonu Schmidtovym kladivkom? Ide o to zaciatkom novembra som zalieval platnu cca 7 C betonom B20. Nasledne bolo cca 10 dni teplo kedy teplota neklesla v noci pod 5C a cez den bolo do 15-17C. Po dvoch tyzdnoch zhruba prisli prve mrazy ale predtym som celu zakladovu platnu napenetroval asfaltovym naterom. Dnes som bol pozriet na pozemku a na jednom mieste (plocha par m2) som nasiel jamky po vylupnutych kusoch betonu do hlbky zhruba do 1 cm. Na inom mieste som skusal rypat do betonu a po chvili sa v betone dala urobit motyckou ryha. A teraz dotaz. Je to nekvalitny beton alebo skratka to premrzlo? Ako dalej postupovat je potrebne urobit nejaku napravu alebo mozno bezproblemov murovat tehlou? Ide o beton v zakladovej platni, v zakladovych pasoch a ani beton v DT take vlastnosti beton nepreukazoval (samozrejme tam som betonoval v auguste a septembri. Dakujem za kazdu odbornu radu ci skusenosti.
Odpovedať
@jan45 @antonmesaros Pani neviete poradit? Rad by som poznal Vas nazor. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Toto vyzerá na veľmi riedky betón pri betonáži.Pochybujem ,že by si niektorá, betonárka ,dovolila ,urobiť zlý nekvalitný betón ,aj keď chyba sa nikdy nedá vylúčiť. Najpravdepodobnejšie bude to ,že partia ktorá betónvala platňu si dala zriediť betón, tak aby sa im ľahšie zrovnával.Tento údaj čiže požiadavka na redší betón ,sa zaznamenáva do protokolu ,ktorý dáva podpisovať vodič domiechavača tomu ,kto betón preberá, alebo dáva zriediť.Tieto údaje by ste mali mať vy aj betonárka.Stačí do nich pozrieť.
Odpovedať
V papieroch mam len kolko betonu, akeho a pod. Nic ine. Otazka je co teraz? Je ten beton pouzitelny v platni alebo znova betonovat ci co? Vdaka za reakciu.
Odpovedať
@mesarosanton no este doplnim ze betonovali sme si sami ja svokor a svagor a v podstate tak ako ho pustili tak tiekol nikto nic pumparovi nekazal, a ani sa nezdal nejako riedky. Ja zacinam mat pocit ze namiesto cementu tam bola asi muka.
Odpovedať
Profilova fotka
vzorky odoberá a uchováva betonárka, ale dokazovať kvalitu je problematické. neriešme, kto urobil chybu, plochu treba vyspraviť cem. maltou alebo lepidlom, položiť pásy a murovať. Na pevnosť stavby to vplyv nemá.
Odpovedať
@jan45 aj ked budem davat izolaciu a potery? Ale hlavne ide o to ci to nebude mat vplyv na pevnost platne. A teraz nechcem ani pomysliet ze by takyto fajnovy beton som mal vo vencoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless pevnosť betónu je vysoko nad potrebou, tam ide o lokálne chyby, prevdepodobne bol priebeh teplôt iný ak píšete, možno iná príčina.
Odpovedať
@jan45 Takze dnes som pozeral dodacie listy zrejme to cele mohlo byt sposobene pridanim vody. do 15 m3 betonu pridali podla dodacieho listu 400 l vody. @mesarosanton Ste dobry....pocas betonaze panko pri pumpe neviem za keho dovodu pridal 400 l vody do 15 m3 betonu. Takze co teraz?
Odpovedať
@niless To by som chcel vidiet ako maju evidenciu kolko chlapik nalial vody v domiesavaci do betonu, to tam robia inventuru a maju na hadici pietokove merace?
Odpovedať
@niless vôbec sa nad tym nepozastavuj, chapem ze si len na zaciatku a uz su problemy a to este len budu problemy, toto je nic, u nas na ulici bola komplet cela platna takto dovrzana a kedze bol piatok, majstri sli domov na vikend a vonku cez 35C, to si mal vidiet tie praskliny, nemal to ani kto poliat lebo majstri vikendovali... skoda ze som to nepofotil... nuz a dom stoji, investor spokojne byva uz 4rok a nic sa nedeje...
Odpovedať
Profilova fotka
@niless vyspraviť (ale až pred kladením izolácie ) aj tak zďaleka nevyužijete zbytkovú pevnosť betónu. A o 30 rokov bude mať dvojnásobnú pevnosť (bez irónie) Pridanie vody sa meria vodomerom z nádrže na domiešavači, 400l/15m3 je 2,5%, vlhkosť betónu sa môže podľa použitia pohybovať medzi 5-10%, v zásade to pevnosť neovplyvní. Pri tenkých vyztužených konštrukciách sa musí použiť redšia zmes, preto sa pridáva viac cementu aby vytlačil vodu z objemu. Pevnosť tam dodáva štrk.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless vyspraviť (ale až pred kladením izolácie ) aj tak zďaleka nevyužijete zbytkovú pevnosť betónu. A o 30 rokov bude mať dvojnásobnú pevnosť (bez irónie) Pridanie vody sa meria vodomerom z nádrže na domiešavači, 400l/15m3 je 2,5%, vlhkosť betónu sa môže podľa použitia pohybovať medzi 5-10%, v zásade to pevnosť neovplyvní. Pri tenkých vyztužených konštrukciách sa musí použiť redšia zmes, preto sa pridáva viac cementu aby vytlačil vodu z objemu. Pevnosť tam dodáva štrk. tie fľaky nebyzerajú od riedkej zmesi, ale od lokálnej prímesy hliny alebo ílu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 Tak to som netusil ze sa zapisuju taeto udaje, co boli u mna miesacky tiekla z nich voda ze za sebou tahali mokru stopu, hadica olepena paskou a najviac vody minuli na umyvanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell sú rôzne betonárky a majú stroje rôznej kvality. Všeobecne, to, čo dovezú na RD je úplne jedno, nikde tam netreba betón vyššej kvality ako 15/20, (pokiaľ nie sú preklady 7,5m) Dôležitejšia je kvalita štrku a na tú sa nikto nesťažuje, pretože ju nevidí. Aj horšie betonárky si dávajú pozor a pri väčších dodávkach robia skúšobné vzorky. Takýto podkladný betón mal byť hr 8 cm, bet 15/20. Pri väčších rozmeroch miestností stačí na okrajoch zvýšiť hrúbku plynulým prechodom. Videl som plochy, hr. niekoľko cm, ktoré fungovali desiatky rokov.
Odpovedať
@niless my sme mali tiež problém s betónom, lebo nám popraskali celé základy. Firma, ktorá nám betónovala to reklamovala u betonárky. Ale samozrejme, že chybu nepripustili. Bolo to v piatok, na fajront, tak bohvie, ako a kde sa s betónom točili a v akom stave bol, keď ho "vyliali". Polievali sme poctivo, možno až prepoctivo. Mrkni do môjho albumu a niekde som mala k tomu aj diskusiu. Nakoniec nám to firma, ktorá základy robila /a aj dom na kľúč/ vyspravila a dala na vrch ešte 2 x izoláciu. Ale základová doska bola dopukaná ako od Picasa.
Odpovedať
@ajkava Tak pod drevostavbu to je uplne ina trieda ale u mojho murovaneho poschodaku su obavy trocha opodstatnejsie. @jan45 Ale som toho nazoru ze pod murivom je 75-80 cm prosteho betonu v zakladovej ryhe a na tom 50 cm betonu v DT s roxormi R10. Takze ak ten beton vykaze po merani Schmidtovym kladivkom pevnost aspon ako ma porfix tak nie je o com a co asi aj ma + roxory su doplnene o karisiete po celej ploche takze to nebude take kriticke hadam. x-) Ale cloveku dobre padne ak jeho nazor potvrdia aj iny resp. jeho obavy zrusia skusenejsi. Dakujem.
Odpovedať
@niless mám kamošku, stavárku, učí na stavebnej priemyslovke, Kamaráta, ktorý je študovaný stav. inžinier, stavia cesty, mosty.... s oboma som problém preberala. Dávali mi príklady z murových domov - kedysi takéto montované nestavali. Potvrdili mi, že je to viacmenej "kozmetická záležitosť". Hlavné sú vraj železá v základoch. Ale určite to radšej preberaj zo všetkých možných strán a overuj si. "Istota je gulomet". Prajem ti, aby to boli posledné problémy.
Odpovedať
@ajkava Dakujem. Urcite nebudu. Ale davam si viac zalezat na veciach ktore su klucove pri stavbe a nie je mozne ich nejako dodatocne opravovat resp. oprava nie je lacna. Chvalabohu som si uz presiel totalnou rekonstrukciou bytu aj buranie domu nebola zalezitost bez povsimnutia, takze aky taky trening uz mam.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak vas to velmi trápi pevnosť betónu, zozente si Schmidtove kladivko, (skuste betonárky, schopnejsie stavebné firmy, ktoré majú oddelenie kvality...) ocistite pár miest (treba dosiahnut stabilizovaný rovný povrch, kludne aj hlbšie od povrchu) a zmerajte si to - v návode nájdete postup. Tvrdost povrchu betónu je v priamej úmere k pevnosti betónu. Zo skusenosti nepredpokladam zavazny problem- vrch je mäkší lebo tam bola vytlačená voda...spodok bude pevnejší Nabuduce a moja rada pre vsekych, pri objednávaní betónu, trvajte na doruceni požadovanej konzistenci betónu. Betón sa dá vždy zriediť v domiešavači aj na stavbe, aj po začatí betónovania. Riedky betón obsahuje viacej vody ako je potrebné na zhydratovanie cementu alebo ako je schopné zhydratovať než sa voda odparí, odparením vzniknú menšie či väčšie dutinky, ktoré znižujú pevnosť. Majstri aj svojpomocní nadšenci si uľachčujú situáciu pridávaním vody, každá betonáž by mala byť správne naplánovaná - skontrolované debnenie, skontrolovaná výstuž a zamedzenie zmenu jej polohy, dostatok ľudí, vhodné počasie, ..... a PONORNÝ VIBRÁTOR, ktorý pomôže pri hustejšom betóne
Odpovedať
@wolfman Jasne vdaka. Keby som vedel ze panko z domiesavaca dolial vodu do betonu tak mu to dam odviest a priniest druhy. Ale tak to v stavebnictve chodi vsade sami majster ktory chce iba rychlo odrobit a zobrat peniaze. Na doske som to ako tak rozdychal ale keby mi toto spravil na vencoch tak ho zmlatim ked nie nieco horsie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?