Kondenz (vlhko) za nopovou foliou

Po dokonceni dazdovej kanalizacie sme kanalizacne rury zasypali zeminou a hned na druhy den sa za nopovou foliou urobil na sokli mokry flak. Ked som dal ruku za foliu, tak som zistil, ze v danom mieste je folia cela mokra. Vyska nopovej folie je 50 cm, je otocena spravnym smerom (stuplikmi k stene), zaklad je zaizolovany 15 cm perimetrom. Nopova folia je zarovno spodku polystyrenu. Celkovo je perimeter 30 cm pod urovnou terenu (vyska zasypu). Moze to byt kondenz z vlhkej zeminy? Inak si to neviem vysvetlit. Zaujimave je, ze sa to objavilo len na tomto jednom mieste. Inak v stavbe sa uz vykuruje.
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna tade ide kondenz popri nopovke. Tiez som take mal a to na mieste kde zarucene ziadna rura nebola :)
Odpovedať
@majkoj Cize som sa nemylil, je to len kondenz z vlhkej pody. Cize ked poda preschne malo by to byt ok? Zaujimave je, ze je to len na tomto jednom mieste...
Odpovedať
Dnes som objavil ďalšie miesto, kde sa objavil kondenz. Vonku bolo 10 stupnov. Kde sa stala chyba? Je to len vlhkosť z pôdy, ktorá sa vyzrazala alebo nejaká chyba zateplenia??? Nerozumiem tomu :-( @majkoj @blacksr @jan45
Odpovedať
http://elektroosmoza.wz.cz/nopova-fol... kukni si to, ale zaujmave je to tu na tom videu https://www.youtube.com/watch?v=ifMva... vidiet ze nopovka je opacne otocena, na videu zvadza vodu do drenaze a neodvetrava priamo stenu,
Odpovedať
Profilova fotka
@sprite001 nop fólia je len mechanická ochrana izolácie, zlepšuje odvod stekajúcej vody po stene, ale v ničom nebráni vzlínajúcej vlhkosti. Začali ste kúriťstavba je čerstvá kondenz môže vzniknúť na hociktorom chladnejšom mieste.treba počkať na stabilizáciu prostredia. @ignacza to je pekná ukážka teoretika, v texte nie sú chyby (okrem spájania fólie), ale to ostatné je kresba študenta 2. ročníka ani nie stavbáriny ale architektúry. Pri prvom kúte alebo rohu by nevedel čo má kresliť, nehovorím o realizácii. treba si uvedomiť, že za nopovkou a perimetrom je základový betón, ale za ním je znovu zemina (štrk), ktorý nie je nijako chránený. Nedá sa to posudzovať len vtedy, keď to vidíte, sú situácie,ktoré nevidíte, ale voda sa tam dostala.
Odpovedať
@sprite001 EPS je studený na povrchu. Odparujúca sa voda zpoza nopovky tam kondenzuje. Taktiež môže ísť o skondenzovanú paru idúcu z interiéru alebo zo základovej platne. Teraz je smer toku pary z interiéru von, z teplého prostredia do studeného. Keby sa nopovka odklopila od steny, bude to lepšie odvetrané - vetrom, nie iba prirodzeným pohybom vzduchu v medzere, než stihne skondenzovať. Podľa mňa je to dočasný jav.
Odpovedať
@jan45 @blacksr dakujem za odpoved. Snad to casom zmizne.
Odpovedať
@jan45 montáž ako je na videu som ešte nevidel. Bežne musia byť zaizolovane steny základu a potom sa dáva eps a nop. Steny základu musia byť spojené z izoláciou dosky. Vtedy je to ok. Nie som teoretik, izolácie robím. A keď na to príde tak izolácia sa skladá z viac vrstiev. A toto malo kto dodrží a keď začne tiecť alebo vlhnut tak nariekaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@ignacza hore som to písal, ak to robíte, zamyslite sa, čo tie základy izoluje z opačnej strany, tam je tiež voda, alebo zospodu. Takže izolácia proti vode na stenách nemá žiadny účinok. Aj eps treba brať s rezervou pol metra pod terénom je z obidvoch strán základového pásu rovnaká teplota, zospodu vyššia,načo je tam tepelná izolácia. Ak je pod podlahou tepelná izolácia, čo tam ešte uniká?
Odpovedať
Pod dosku sa dáva zemna folia, záleží od projektu. Ak ju tam nemá smola. Mal by dať aspoň polystyrén aj pod dosku. Kto to tak má nech zdvihne ruku? Nie je to len o tom nagrcat betón a stiahnuť.robis výpočty tepelného prestupu? Ak áno tak vieš o čom píšem. Je toho plný web. To že panovi to rosí môže byť tým že to nemá prisypane a dochádza za fóliou k tvorbe kondenzu. Ak to zahadze zas sa to bude správať inak.
Odpovedať
izolácia na stenách vyznam má,a zvlašť ak je použite DT, Niekto tu dal obrázok ako má byť uchytená nopovka, ten to vystihol, tam je to vykreslené ako to má byť, je tam aj lišta ktorú asi nikto nedáva ), je to o peniazoch, cena dobre zaizolovanej chalupy alebo domu sa moze vysplhat aj na 40-50 eur za meter aj z materíalom, ak sa pouzije co sa pouzit ma, no pisem len o hydroizolacii zaklad a doska, a ak takuto sumu niekomu povies, tak ti povie mam lacnejsieho, ), o tomto to je, kludne mu to moze robiť ten zásyp, alebo v horšom prípade je problem pod doskou. Ak to zasype strkom ako by to mao byt a nie hlinou bude to robit to co ma, no hlinou to nie je boh vie co. A ako myslís pod podlahou? pod doskou je dolezita izolacia, trebars stratene tepelne debnenie, to je zakladna tepelna izolacia alebo obycajny polystyren ak su zemne pasy. Beton je perfekny tepelny vodč, tak že pol metra asi nie, na sk je predpis 1,2 m pod povrch teplota nad nulou, a pol metra no neviem, treba skusať, ale ono sa to strati zrejme, myslim ze je to tým zasypom, že tam nie je a zvonka taha chlad.
Odpovedať
@sprite001 Sorry ty to uz zasypane mas, )) no súhlasím s blacksr, zmizne to,
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 Jan nechcem byt ozaj mudry no postuduj toto, http://urobsisam.zoznam.sk/dom/zatepl... ale ak by clovek mal ist na 100% podla technologie tak by sa nedoplatil.
Odpovedať
To nieje kondenzát ,ale porucha.
Odpovedať
@wilant porucha coho?
Odpovedať
@sprite001 Ide o stav po predchádzajúcom daždi, myslím aj týždeň pred objavením mokrého fľaku? Ja by som hľadal príčinu v zatekaní vody z odskoku steny (bolo treba dať poriadny okapový nos) a odraze vody od zeme).
Odpovedať
@viktor811 dazd s tym nema nic spolocne. Tento stav nastal az ked som na sokel dal nopovu foliu a prihrnul zeminou. Pokial tam ta zem nebola, bolo vsetko OK. Stale som v tom, ze je to kondenz z vlhkej pody, kedze aj teraz je nopovka orosena zvonka aj z vnutra - samozrejme zas len na par miestach. Ked ju na par dni odhrnem, vsetko je ok. Momentalne ju mam cca. 30 cm nad urovnou terenu. Orezem ju az ked dokoncim okapovy chodnik. Okapovy nos som samozrejme pouzil - ma presah cca. 1 cm :-)
Odpovedať
@sprite001 Samozrejme to mohlo nastať len po pridaní nopovej fólie. Ako sa ti môže dostať vlhkosť z pôdy za fóliu a z múrov kondenz to určite nie, tam možno máš aj izoláciu. Ináč na lepidle vidieť aj maličkosti, tak to nemusí byť veľký nedostatok.
Odpovedať
@viktor811 dako ti nerozumiem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
okapový nos nie je konštrukcia pre nop fóliu, na to je ukončovacia lišta, ale tú som nevidel ani pri drahých stavbách
Odpovedať
@jan45 viem, ze nie je, on to myslel inak. Ja som tu nopovku pouzil cisto len ako separacnu vrstvu, nechcel som zasypat zaklebrovany polystyren priamo zemou.
Odpovedať
Profilova fotka
@sprite001 nepísal som Vám, len upozorňujem na možné nedostatky. Na sokel by som dal styrodur (perimeter) bez klébra a fólie
Odpovedať
@jan45 ani ja som nechcel dat kleber "pod zem", ale majsterko ho natiahol na celu jeho vysku. Pred omietkou resp. obkladom ho asi prerezem, aby nevzlinala pripadna vlhkost, ktora sa mi tam teraz na par miestach tvori.
Odpovedať
Profilova fotka
@sprite001 preto sa nerád vyjadrujem k hotovým veciam, nedajú sa zmeniť, neohrozia stavbu ale vnášajú nepokoj. Ale pred zhotovením sa nie je na čo pýtať.
Odpovedať
@sprite001 čo máš na druhej strane?? (za kondenzom ;-))? Kde máš spojenú kanalizáciu??
Odpovedať
@jan45 Ahoj.Chcem od teba radu.moze my premrzat beton v deteckach.Robili sme vchod do pivnice kde sme vykopali zaklad ktory sme zaliali betonom.nan sme nalepili ipu a na nu sme kladli detecka ktore sme zaliali betonom.Tie ktore sme chceli mat v zemi sme na ne nalepili styrodur 5cm a dali nopovku a zasypali hlinou.A vrch ktory chceme mat uz ako cokel domu sme este nicim nezateplili.A robili my omietky ktore som uz mala suche a teras pri tychto mrazoch my asi cez tie detecka presiel mraz do vnutra domu a mam cele omietky mokre az po vrch kde nemam este tie detecka zateplene.Je ot zvonku kde mam vchod do pivnice.Chcem tam dat aspon 7cm styrodur lebo to uzbudem mat ako cokel domu.Nemam to novostavbu je to rekonstrukcia domu ktory sme mali stale suchy.Tak neviem ci by my to mohol ten mraz taketo nieco spravit lebo tam nebyvame a ani sa my tam este nekuri a ani tam nikdy kurit nebudem lebo to je vchod z dvora do pivnice.Tak ak vies tak my porat co by bolo dobre podla teba spravit.a ako to opravit.Za odpoved ti dakujem.Lebo na tie detecka som potom uz lepila porfix a ten je suchy.Mam to len na tych deteckach ktore su zaliate betonom.
Odpovedať
@wilant idem zvonka: nopova folia, kleber, sietka, perimeter, dt, makadam :-) kanalizacia je na opacnej strane domu. My este nebyvame, dokonca aj voda je zastavena, len kurenie je pustene. Je to z pody. Po odkopani je vsetko suche, len vrchna cast pody je mokra - zakopaval som to na jesen...
Odpovedať
Profilova fotka
@petka456 je to čerstvé, je tam veľa vody, pivnica bude vždy vlhká.
Odpovedať
@sprite001 Ono na tom lepidle vidno, že to bolo zamočené vyššie a ide to dodola.
Odpovedať
Profilova fotka
@ignacza izolacia je vseobecny pojem a ked je niekde napisane ze nopova folia je izolacia tak urcite to nieje izolacia proti vode ale je to len separacna vrstva a to je tiez izolacia, izolovanie=separovanie
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?