Hydroizolacia stien suterenu

Ahojte Možem poprosiť o radu aký hydroizolačný materiál použiť? Mám základový múr z tehál a na nom je ďalšia vrstva tehál ako "izolácia". Zemina je v priamo styku s vonkajšou tehlou a tlačí sa mi tam voda cez steny do suterénu. Môj plán je: 1. Odkopať 2. Natiahnuť na vonkajšiu tehlu cementové lepidlo a zarovnať povrch ( vyhladiť ),to by slúžilo ako podkladová vrstva pre hydroizolaciu 3.Vrstva hydroizolácie 4.Mopovka, geotextília a drenáž 5.Makadam Zaujíma ma hlavne akú aký hydroizolačný materiál použiť. Je ich niekoľko druhov a človek sa nevie rozhodnúť čo aplikovať ( kúpiť ). Budem si to robiť svojpomocne,takže asfaltové pasy sú von z hry. V praxi sa používajú hydroizolácie bitúmenové a cementové a ešte aby nebolo málo tak 1 zložkové alebo 2 zložkové! len čo je teraz lepšie??? taktiež cenový rozptil je velký od 25€ za vrece až po 100€ za vedro. Ja tam mám,predpokladám že je to, tlakovú vodu.Voda sa tlačí stale i keď neprší. Ak zaprší tlačí jej ju podstatne viac. Ako sa vraví " babo raď " Ďakuejm za postrehy
Odpovedať
Profilova fotka
ako písať radu , tak radšej skúste pozrieť nejakú literatúru. Na tekutú izoláciu alebo maltu zabudnite, ako amatéer nemáte záruku, ak izolácia nepôjde pod múry a podlahe a navytvorí vaňu, tiež zbytočná práca. Ešte najviac vyhovuje Vašim potrebám zvnútra nalepiť asfaltové pásy a primurovať.
Odpovedať
Vykop ale 3m od domu jamu pod úroveň podlahy pivnice a čakaj či sa v nej objaví voda, ktorá vystupuje nad úroveň podlahy suterénu. Ak áno, tak zabudni na to, že sa zbavíš vody, musel by si urobiť vodotesnú vaňu ako píše kolega vyššie, inak ti voda bude tlačiť hore cez podlahu a to nedokážeš. Ak tam nie je tlaková voda, tak je to riešiteľné, ale to chce špeciálny výkres min. charakteristického detailu. Na nopovú fóliu rýchle zabudni, to nie je hydroizolácia a naviac ti vodu ku stavbe (do dutín pod ňou) privádza. Každým výkopom a zásypom okolo domu, vodu k domu privádzaš, lebo do zásypu voda viacej vsakuje ako do pôvodnej zeminy a vytvára tým prechodnú hladinu podzemnej vody s tlakovým účinkom.
Odpovedať
Ďakujem za postrehy,len ja mám kam odviesť vodu z drenáže,teda mám možnosť vodu ťahať na nižšie miesto ako sa mi nachádza stavba a podlaha v nej.To by malo výrazne zlepšiť moju situáciu.Beriem že sa vody na 100%nezbavím,len ak silno zaprší tak mám v suteréne bazén. Hydroizolaciu riešim aby som vodu dostal preč od múrov a mopovka je len ochrana proti poškodeniu ak sa nasype makadam.Dufam a verím ,že drenáž zafunguje.Určite to bude stále lepšie ako je to teraz. Nejaký typ na tú hydroizolaciu?...už som pozeral asi 10 značiek a neviem sa rozhodnúť ani či bitumenovú alebo cementovú... hmm..
Odpovedať
@jan45 myslim si,že výrobcovia majú postupy realizácia tekutejn alebo stierkovej hydroizolácie dobre zdokumentované.Ak sa dodrží technologický postup preč by nemala správne fungovať ak by bola robená i svojpomocne?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od powerfull:

@jan45 myslim si,že výrobcovia majú postupy reali…
@powerfull pokud jste aspon trochu sikovny tak bych se asi pasu nebal (zvlast pokud je zaklad rovny), jenom to pri vetsi delce/hloubce chce dva lidi. Pokud pujdete do tekute hydroizolace tak bych sel do overenych vyrobcu Mapei, Sika, Schomburg, Schonox atd... Hlavne si projdete technicky list (aby jste nekoupil hydroizolaci koupelen) a drzte se presne postupu. Dal doporucuju promyslet jak udelat vodorovnou hydroizolaci u podlahy (pokud si to bude delat sam tak injektaz je asi nejjedodusi - opet je potreba dodrzovat technicky list (sam jsem ji delal a funguje).
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od powerfull:

@jan45 myslim si,že výrobcovia majú postupy reali…
@powerfull pri tekutej izolácii nemáte žiadnu možnosť kontroly hrúbky a teda ani pevnosti proti hydrostatickému tlaku. Niečo sa dá získať viacvrstvovou viacsmerovo natieranou izoláciou z rôznofarebných zmesí, ale aj tam stačí jeden križujúci bod na znehodnotenie celej práce. Stierková izolácia je práve hrúbkou bezpečnejšia,ale to už potom môžete použiť aj pásy. A rady "robil som to a funguje to" sú bez znalostí podmienok a neoverené.
Odpovedať
Profilova fotka
@powerfull pri tekutej izolacii je problem pri samodomo instalacii presne to co pisal @jan45. Dalsia vec je cena, ak zratas 2 zlozkovy MAPEI a prepocitas na m2 (nerataj ze ti vyjde spotreba podla TL, realita je 1/2) tak si na cene modifikovanej IPY aj s pokladkou. Chcelo by to fotky a rozmery, ale osobne by som to spravil ked uz 2 vrstvovym modifikovanym IPA (su aj samolepiace pasy) s natavenim. Drenaze a nopovka su vyhodene peniaze, ale to je bezny problem DIY stavebnikov = setria na projekte a potom vyhadzuju 100ky na material, ktory im jednak nepomoze a jednak je nanic. Posledna vec, aj ked urobi "nornu stenu" 100% a bude tam tlak podzemnej vody, ta sa objavi v spare medze podlahou a stenou a je tam kde bol... preto je v tomto pripade asi jednoduchsie urobit hydroizolaciu zvnutra s primurovkou a podrezanim. Ale to je na obhliadku a projekt...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@powerfull pri tekutej izolacii je problem pri sa…
@mgx @jan45 Na hrubo merané potrebujem cca 37,5m2 plochy ( ak sa to odkope,budem vedieť presne m2 ).Každopadné ak by som šiel do asfaltových pásov tak modifikovaný nie je tiež lacný. 7,5m2 (rola) ELASTODEK 40 standard stojí 64€ s dph na nete. Ak prirátam ešte presah pásu tak potrebujem 6 rolky to už je 384€ a to už velmi cenovo neodskočí od stierky hydroizolačná cementová SikaTop Seal 107 25kg kde mi aj so stratou treba 8 balení v cene 432€ ... takže ekonomická úspora nie je výrazná. Pracnosť je podľa mňa v prospech stierky aj keď treba na to dva dni ( pre dve vrstvy ) ,stačí však jeden človek. V prospech asfaltu je rokmi overaná technologia,rýchlosť pokládky a pevná 4mm hrúbka pásu,ale i tam treba precízne prevedenie aby to bolo plne funkčné a hlavne to ide na stenu a nie na vodorovnú plochu,takže to chce mať prax a cit kedže sa robí s plameňom ( ... aby to na ďalší deň nepadlo ) ... tak už ozaj teraz neviem do čoho isť ...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od powerfull:

@mgx @jan45 Na hrubo merané potrebujem cca 37,5m…
@powerfull tu je ťažko radiť, treba projekt, to znamená, poznať detaily, ale opakujem, ak nedokážete spojiť vodorovnú izoláciu podlahy so zvislou na stenách, tak urobte radšej šachtu a dajte čerpadlo s plavákom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@powerfull tu je ťažko radiť, treba projekt, to z…
@jan45 čerpadlo s plavákom mám už teraz a mal som stým niekoľko krát problemy ... skončilo to bazeném...
Odpovedať
Profilova fotka
@powerfull preto sa dávajú čerpadlá dve, to závisí od rizika a očakvanej škody.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?