Hydroizolacia oporneho muru...

Zdravim. Mam oporny mur, ktory je postaveny z debniacich tvarnic. Este pred polozenim nopovej folie a zasypanim zeminou by som ho rad zo strany svahu zaizoloval. Moja otazka znie cim ho zaizolovat? Z dovodu komplikovanho pokladania som IPU zavrhol a uprednostnujem tekutu hydroizolaciu, ale neviem sa rozhodnut. Gumoasflatovu hydroizolacia, tekuta guma, tekuta lepenka? Co je z toho najvhodnejsie respektive existuje nieco lepsie a cenovo pristupne? Je potrebne zvlast vytmelit aj skary medzi jednotlivymi tvarnicami? Dakujem za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
@septimor nevidim dovod OM zo zemnej strany izolovat. Pri OM a zvlast pri tych z DT je dolezite spravne vystuzenie a odvodnenie. V pate steny osadit jeden pozdlzne odvodnenie a potom priecne v sklone zo steny na vzdusnu stranu kazdy meter , min. priemer 50 mm. A zemnu stranu popri stene zasypat priepustnym materialom aby voda sla prec. Zebezpecit proti vode je dolezite hlavne vrchnu cast, aby voda nestala v tvarniciach. Bocne steny ci vzdusna alebo zemna strana steny budu mat len svoju prirozdenu vlkost betonu , resp. zeminy. Voda ktora sa hromadi na zemnej strane zvysuje tlak na stenu a ta dazdova zhora zase zatecie do spar, mrzne a trha. No a to vystuzenie je z 90% pripadoch urobene zle.
Odpovedať
Drenaz k pata muru planujem urobit...drenazna ruru bude umiestena v strkovom lozku, ktore bude s vonkajsej strany obalene geotextiliou...a drenazna rura bude ustiti do odvodnovacieho kanala...nejako mi unika zmysel priecneho odvodnenia aj to po pravde prvykrat pocujem :)...voda ktora sa dostane k nopovej folii zo svahu a na nej sa zadrzi, by mala mat tendenciu vplyvom gravitacie klesat k drenaznej rure, ktora ju odvedie...to priecne odvodnenie je na urychlenie tohto procesu? V podstate je ten Vas spominany sposob na to, aby som co najrychlejsie odviedol vodu zo zemnej strany, ktora sa tam nahromadi, skor ako stihne vsakovat do muru a tym padom nemusim riesit hydroizolaciu? Hmmm...takze spary medzi DT zo vzdusnej strany bude treba vytmelit...co som si vsimal tak 90 percent ludi to tak nema. A ako by malo byt spravene spravne vystuzenie v opornom mure? Mali by sa spolocne previazat priecne aj zvisle roxory?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?