Hydroizolacia klenbovej pivnice PVC foliou

Profilova fotka
Zdravim, MIESTO na svahovom pozemku, ktory je rozdeleny na dve casti dvor (nizsie) a zahrada (vyssie nieco cez 2 metre) pod ktorou je na jednej strane pivnica s klenbovitym stropom prepojena so "zahradnym domcekom" do ktoreho sa vchadza z dvora.Z tejto budky si planujem spravit svoju pracovnu/dielnu a z pivnice by som chcel mat nieco utulne na posedenie. PROBLEM Na kolko bola ale tato pivnica vyuzivana asi len na zeleninu tak tu vobec nie je riesene nic voci vlhkosti a po par dazdovych dnoch sa objavia mokre flaky na stenach a vzadu dokonca obcas aj ako z podlahy tlaci vodu dnu a ostava tam mokry roh. Plesne sice zatial nie su ale pohodlne tam tiez. PLAN Tak som sa rozhodol ze tu pivnicu zaizolujem a kedze som to chcel poriadne tak som to chcel vyriesit zvonku. Pozistoval som si info popytal sa dakych izolaterov a susedov na odporucania a zvolil som postup: 1 odkopat pivnicu az pod uroven podlahy 2. spravit spad zo zadu pivnice (z kopca) spad do dvoch trativodov okolo celej pivnice 3. na spodok dat geotextiliu potom osadit drenazne rury a zviest ich do trativodov 4. nad trativodmi dat zvisle rury ktore budu trcat az nad zem (2-3m) aby vetrali krizom spodok okolo pivnice 5. potom to cele prekyt geotextiliou + celu pivnicu kvoli nerovnostiam (steny vonkajsie su oblozene kamenom) 6. na to polozit cez celu pivnicu 1mm jazierkovu foliu zvarenu dokopy az pod uroven podlahy a este tu foliu prekryt nopovou aby nebola zem rovno na folii 7. nakoniec zasypat strkom dokola par desiatok centi a to cele zakopat REALIZACIA Projekt sa rozbehol 16. maja a na prelome juna/jula sa nam podarilo dostat az po bod 6. aj ked kvoli komplikaciam len z jednej strany. Ako sa blizim ku finale tak zacinam mat trocha rozne pochybnosti a neistotu v mojom rieseni. Hlavne sa bojim toho ze sa folia nejako poskodi aj napriek tomu ze je pod nou geotextilia lebo stavba je zvonku dost clenita aj ked vacsinu ostrejsich casti som zrovnal. PORADTE Rad by som si este pred zakopanim vypocul nazor skusenejsich ludi ktory by mi vedeli poradit alebo ma upozornit na veci na ktore som nemyslel. Napadlo ma dat pod foliu este nieco hrubsie ako napr. sklenna vata aby to zjemnilo trn povrch ale neviem ci by to nemohlo aj uskodit.. Vopred dik za vsetky rady. Pridavam foto. :-N P.S: ano viem bol to blaznivy napad, ale ked uz zacnes kopat tak sa na to vykaslat uz neda.
Odpovedať
Profilova fotka
Co by ste poradili na zrovnanie tej clenitej kamenovej steny? Bude stacit geotextilia? Nehodilo by sa vyplnit aspon tie priehlbiny a pripadne prekryt ostrejsie hrany? Je sklena vata hlupost? Mozem to vyplnit nejakou maltou? alebo penou?
Odpovedať
@ondrej_fabry co som videl taketo fotky a postupy, vacsinou to zasalovali a zaliali, a izolovali ten novy beton. Uz si sa narobil dost, to uz neni vela prace navyse :)
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez by som to asi zrovnal niecim...ale nie az salovat, mozno nejaky grobputz nahadzat
Odpovedať
@ondrej_fabry daj si nastriekat tvrdu penu a nato foliu. Vyhoda, budes to mat tep. izolovane a nebude sa ti v pripade pustenia tepla dnu tvorit kondenz.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefsv to vyzera sice zaujimavo a rozumne ale pozeram ze to by som musel dalsich 400eur do toho vrazit :/ Rad by som zvolil skor nieco svojpomocne lebo volat firmy ma vyjde na dalsie stovky eur. Nejaky sposob s penou alebo dacim co by som na taku velku plochu vedel aplikovat sam?
Odpovedať
Profilova fotka
@kaspy ak dobre ratam tak by som potreboval aspon 30 vriec keby som po celej ploche chcel 2cm dat.. a to bude treba do tych medzier medzi kamene aj viac..
Odpovedať
@ondrej_fabry ked to tepelne neodizolujes tak na jar do leta budes mat pravdepodobne problem s kondenzom ak nevyriesis nejake prevetravanie. Pripadne si skus nerovnosti vysparovat hlinou ak nechces investovat. Na vrch folie geotextiliu nejaku hrubsiu a az potom nopovku nopmi na vrch a tak hlinu. Treba to poriadne ochranit.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefsv bude problem s kondenzom aj ked bude na strope aktivny vyvod vzduchu cez 20cm ruru a bude sa krizom cez pivnicu vetrat? Lebo ak spravne chapem tak by sa kondenzovalo vlhko z vnutra o studenu foliu chladenu od zeme hej?
Odpovedať
@ondrej_fabry problem je prudka zmena teploty. V zime sa zemina ochladi aj s pivnicou, do leta sa bude ohrievat vnutorny vzduch pivnice okolim ale zemina za murmi sa tak neohreje. Vytvori sa rosny bod na murive,vacsinou od spodu. Prevetravanie je mozne riesenie,ale zabezpecit uplne sucho nebude jednoduche. Nesmie sa tam pustat teply vzduch.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefsv stacilo by nastriekat aj pur penou? Nasiel som 10cm/6€/m² to by nebolo az tak vela na cele..
Odpovedať
Obyc pur pena je nasiakava nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefsv no asi hej cize to nic
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Namiesaj si vlastny "grobputz". Furu piesku, cement a par prisad...neverim ze nieco ine (okrem hliny) by bolo lacnejsie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?