Horizontálna výztuž DT

Ako správne ukladať horizontálnu výztuž do debniacich tvárnic v rohoch a pri ukončení? Je postup v prílohe správny? Aké má byť prestykovanie pri prútoch R12? Vďaka
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
základná ochrana výztuže je krytie 2,5 cm vrstvy betónu, to sa pri kladení v tvárniciach nedá dosiahnuť, takže z dlhodobého hľadiska je táto výztuž zbytočná.
Odpovedať
@jan45 Výztuž je predpísaná statikom, dosiahnúť sa to dá, keďže v tvárnici sú drážky pre túto výztuž, ktoré zabezpečia krytie 25 mm. Otázka znela, či je dané ukladanie správne.
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 to som zvedavý ako dosiahnete krytie v styku dvoch tvárnic, kde je vzduchová medzera. na ak to statik navrhol tak to musel aj umiestniť, len asi nikdy nearmoval
Odpovedať
@jan45 Styk dvoch tvárnic je tvorený stenami DT. Sme mimo témy, poprosím o vyjadrenie k pôvodnej otázke,
Odpovedať
Mne sa marí že minimálna kotevna dĺžka je 30 D ,a Max 60D čiže 36cm minimálne..
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 stykovanie 50fi.. cize pri 12mm prute je to 50x12=600 mm na to stykovanie vystuze je tabulka. zalezi na prostredi a triede betonu. Ako pisal daralbajda - ide to od 30D. Najbeznejsie je tych 50xpriemer vystuze. A este pri takom stykovani v rohu tu dlzku stykovania delim medzi oba pruty z hakom. cize v tomto pripade budu mat "nozicky" haku 300 jeden a 300 mm druhy. to je spolu tych 600 mm. Neviem kolko mate radov DT. Ale tam bezne staci priemer pruta 8 mm ako vodorovna vystuz. S 12 mm sa velmi tazko pracuje. Prestykovanie v rohu mate dobre nakreslene moze byt. Krytie v zemi 40 az 50 mm. Stena tvarnice ma cca 30 mm, ja predpisujem krytie v tvarnici este 15 mm. Takze to mate krytie 30+15 = 45 mm - bohate postacuje. Ak to date do tych drazok to bude krytie este viac.
Odpovedať
@sidewinder Bude tam 10 radov DT pre prízemie a10 pre poschodie. Ďakujem za rady
Odpovedať
@sidewinder ste vyuceny statik?
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda ano, aj s autorizaciou. @epdv18 10 radov to je 2,5m. tak to uz je ako oporna stena ak je za tym zasyp.. Takze preto 12 tky.. ma to logiku. Velke momenty vo vodorovnom smere v rohu hlavne.
Odpovedať
Profilova fotka
@sidewinder myslím že sa jedná o nosný múr :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@sidewinder pochopil som, nedosledne som čítal....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sidewinder Nie, je to nosný múr, tak ako píše eaglow. DT slúži len ako lacné stenové debnenie a zároveň ako doplnková akumulačná hmota :)
Odpovedať
@epdv18 tiež ste statik vyučený s autorizaciou..?
Odpovedať
@daralbajda Ale kdeže, ešte to tak, statiku nechávam na odborníkov ;-)
Odpovedať
@epdv18 tak prečo sa k tomu tak "odborne" vyjadruješ?
Odpovedať
@daralbajda Tak si ma zrejme zle pochopil, prečítaj si pôvodnú otázku.
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl na zvisle zatazenie ta stena vystuz nepotrebuje. Je to cisto tlaceny prierez a pri pevnosti v tlaku 30 MPa sa da rychlo spocitat kolko odnesie 1m steny (mne to vychadza cca 540 ton) Ale problem je ohyb pri zemnom tlaku. V tahu odnesiem bezne beton 0,9-1,2 MPa.. takze v tak vysokej stene je tam vystuz hlavne koli ohybu od zemneho tlaku. Inac len konstrukcne. A este kadejake ine tahy tam mozu vzniknut.. Takze ak statik povedal ze tak.. tak treba mat :-) a stykovanie sme uz popisali hore.
Odpovedať
@sidewinder Možno je to predimenzované, dám však na výpočty statika ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sidewinder ja neviem čo má nakreslené len som poznamenal že to odhadujem na nosnú stenu domu.....aj to potvrdil....keď že tam bude poschodie tak sa asi jedná o veniec na prvom poschodí a na streche.... @epdv18 aj tak mi nie je jasné prečo si sa dal cestou DT namiesto MBT.....som presvedčený že MBT by zabezpečila akumulácie určite dostatok, pri menšej pracnosti a nižšej cene. Ale proti vkusu.... :-)
Odpovedať
@eagleowl v MBT je pre mňa horšie ťahať rozvody elektroinštalácie a akosi mám averziu voči dutým murovacím prvkom :) Neriešim veniec ale jednotlivé rady DT
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 averzie chápem....i keď by určité racionálne dôvody mali byť v pozadí....ale tie rozvody nechápem....v čom je ťahanie rozvodu v DT jednoduchšie pokiaľ to teda nebude riešené predstenou ? To bude 12.ka výstuž v každom rade ?...aká bude hrúbka steny ?
Odpovedať
@eagleowl Pri MBT by som elektroinštaláciu ťahal v chráničkách, pri DT postačí vytvoriť drážku do jej steny, ktorá má 30 mm. Samotná nosná časť bude msť 140 mm. V priečkach budem bohužiaľ nútený rozvody ťahať v chráničkách. Ano 12ka výstuž bude v každom rade, 2 horizontálne a vertikálne každých 250 mm.
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 uf....tak to bude sýta práca s toľkým železom..... no v MBT stačí vyvŕtať diery na horizontálnych spojoch jednotlivých radov tvárnic a káble (alebo chráničku) prevliecť dutinou.....nie že by to bolo podstatné ale odhadujem že výsledná cena tvojej steny bude cca troj násobok pri porovnaní s MBT.
Odpovedať
@eagleowl Keď sme zvládli 3000 kg železa v základovej doske, tak zvládneme aj nosné murivo :) Priznám sa cenu muriva z MBT som nezisťoval, porovnával som to len s porobetónom, z ktorého som staval predchádzajúci dom, pri DT ma to vychádza o cca 1000 EURO viac na celý dom ako pri porobetóne.
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 tak pri ukladaní kari siete tie kg nabehnú rýchlejšie :-) ....( MBT stojí asi toľko čo DT ale samozrejme odpadá zalievanie ....železa menej a len vertikálne....myslím že najlacnejší mat. na trhu)...doska je na penoskle ?
Odpovedať
@eagleowl Kiež by to len boli KARI siete, poukladať ich bola najjednoduchšia práca, základová doska nie je len KARI :) Ano doska je na penovom skle. Nehádam sa, cenovo bude MBT určite výhodnejšie, moja požiadavka bola železobetón. Prvý dom je pasívny, v druhom pokuse by som sa rád dostal na nulový ideálne, plusový.
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 viazanie v doske sa dá obísť drátko-betónom... Železobetón sa mi pozdáva ale cena a pracnosť ani nie :-)....a jediné plus oproti MBT vidím vzduchotesnosť aj bez omietky :-)....samozrejme treba sa pre niečo rozhodnúť tak aby mal aj človek z toho dobrý pocit.... vzhľadom na to že dom sa nestavia každý deň a cena materiálu na hrubú stavbu v dome nakoniec nehrá nijakú podstatnú úlohu....držim palec.
Odpovedať
@eagleowl Beriem to ako ďaľšiu skúsenosť do života, môj statik s drátkobetónom nemá skúsenosť, ale možno ďaľší dom bude na doske z drátkobetónu. Vzduchotesnosť je pri stavbe domu dôležitá, nad 0,1 sa určite nechcem dostať. Dom sa nestavia každý deň, ja to však beriem ako hobby, nedal som si ani 3 roky pokoj a už staviam ďaľší. Ďakujem, budem sa snažiť s mojou ŽB Faradayovou klietkou :)
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 aj som sa na to chcel spýtať....budeš tam mať vôbec tel. signál ? :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?