Odpoveď na príspevok od tomashornak:
Zdravým, vhcel by som sa spýtať či stačí do zákla… @tomashornak osobný názor, 60cm, ak bude prisypaná dalšia vrstva vo výške 1m s armovaným železom, je viac ako dostatočne.. Avšak, aj ked budú v DT roskorové prúty, tak by som do základu dal armovanie. Nie je to kritické, ale keby to predsalen sadlo, tak by si si hlavu búchal o stenu, že si nedal. Určite však daj do základových pásov aj vertikálne prúty, na ktoré nastokneš DT tvárnice. Treba si ich rozrátať. Tie sa zvyknú vynechávať a práve tie vedia podržať prípadné sadnutie základových pásov. Tak vytvoríš monolitickú stenu, ktorá ak bude sadať, tak nepraskne.. Daj si však záležať aj na previazaní rohov so stenami ohnutými prútmy do L. V rohoch prúty nespájaj. Tam nech sú ohnuté, ale v jednom kuse. Takže do DT aj horizontálne aj vertikálne prút, ktorý bude zviazaný s pásom dolu. Tým zabezpečíš, že všetko bude držať spolu ako jeden blok.Odpoveď na príspevok od tomashornak:
Zdravým, vhcel by som sa spýtať či stačí do zákla… @tomashornak A v projekte máš čo?Odpoveď na príspevok od tomashornak:
Zdravým, vhcel by som sa spýtať či stačí do zákla… @tomashornak A čo tak radšej sa povenovať gramatike a základy nechať na odborníkov?🙏Odpoveď na príspevok od tomashornak:
Zdravým, vhcel by som sa spýtať či stačí do zákla… @tomashornak hĺbku základových pásov (ZP) ti vypočíta statik o.i. podľa podkladu; zaťažena; aby boli v nezamŕzajúcej hĺbke. Pre bežný to RD býva 60-80cm, takže 160cm ZP by malo byť s veľkou rezervou.. Čo sa týka výstuže - dával som roxory 4x12ku a kamoš statik mi raz povedal, že celá hmotnosť RD by prúty strihla ako máslo. Vraj je to v ZP zbytočné, neviem posúdiť. Za "mojej" stavebnej éry sa výstuž dávala (väčšinou spomíné 12tky). V projekte som horizontálnu výstuž tiež nemal - roxory pre 2xŽB stĺpy mali byť napichané do čerstvého betónu v ZP. Do DT by som (horizontálnu aj vertikálnu) výstuž dal, aj napriek tomu, že budú zakopané v zemi. Dôvodom je, že (tipujem) nemáš prepočítajú statiku a hrúbka je "len" 40cm.