Chráničky - na čo nezabudnúť

Ahojte, onedlho ideme robiť základy a chcel by som sa s vami poradiť, ohľadom prípravy chráničiek. Budeme mať kúrenie tepelným čerpadlom vzduch-voda (možno voda-voda, ak vyjde priaznivo, studňa bude mať dostatočnú výdatnosť a podobne,prípadne spraviť aspoň chráničky do budúcnosti na vodu). Budeme mať studňu (200 mm), na obrázku hneď pod technickou. Neskôr by sme chceli postaviť záhradný domček na náradie, bicykle a podobne. Do záhrady privediem vodu asi okolo domu, tak ako je vyznačené na obrázku, či by bolo lepšie ju ťahať cez dom? Čo sa týka počtu a priemerov kopoflexu, je to dostatočné? alebo treba zväčšiť, prípadne pridať? Do chráničiek treba pridať nejaký drôt, aby som potom cez to dostal samotné káble? Voda sa robí tak, že sa použije tiež takáto chránička a do nej sa potom nasunie hdpe hadica alebo to sa robí inak? Ďakujem :-)
Odpovedať
Sprav si predpripravy na kable a vodu. HDPE cez chranicku neprepchas tak lahko ako si predstavujes, takze je lepsie ju dat rovno do chranicky a tak to cele zabetonovat. Ak rozmyslas na voda voda, tak si musis spravit rovno odtok vody do vsakovacky, alebo druhej studne! Vyvody na vodu a pod nemusis vobec davat do zakladovej dosky, ale zrealizujes si potom v pochodznej polystyrenovej vrstve.
Odpovedať
@rkorba Predprípravy na káble a vodu myslíš ako? Tieto chráničky, koré spomínam, či ešte niečo k tomu? HDPE hadicu mám dať všade kde ojde voda - teda prívod z obecnej vody, prívod zo studne, prívod vody pre TC, odvod vody z TC do vsakovačky? Stačí dať chráničku na vodu dĺžky dajme tomu 2m a do nej vopchať hdpe hadicu o niečo dlhšiu (2,4m) prestrčiť cez základy a nechať trčať jeden koniec z dosky a druhý zo zeme a následne to so základmi zabetónovať? Na tú HDPE sa potom pripojí vodár, keď bude robiť elektriku vo vnútri? Takže tam bude musieť byť nejaký spoj, rovnako aj vonku, sa hadica HDPE bude musieť napájať, či sa to tak nerobí? Voda sa teda nedáva cez základy? A ako? Spraví sa diera v stene? Nemusí byť náhodou v nezamŕzavej hĺbke? Ďakujem
Odpovedať
@peto125 zle som sa vyjadril voda ako distribucia vody po dome, alebo napr vonkajsie umyvadlo na fasade. Ak sa da, tak sa vyvaruj zbytocnym spojom na HDPE rure, ale ked sa inac neda, tak to nie je ziaden problem. Vsade radsej nechaj pretrcat dlhsie kable, rury ... nikdy nevies ako to vsetko nakoniec dopadne aby si nemusel zbytocne nadpajat. A nechaj si zablendovane chranicky, keby nahodou si ich potreboval dodatocne vyuzit, aby si nemusel robit diery do fasady. Pozri si foto realizacii zakladovych dosiek a naberies napady a postupy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?