Akú tehlu použiť?

ahojte, viete niekto poradit, pripadne skusenosti s akou tehlou stavat rozmylam 30tka a 15tka zateplenie, dom je v jednej urovni poschodovy a do svahu
Odpovedať
@branislavsitar Ytong ;-)
Odpovedať
@kajo873 presne tak :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@branislavsitar Podľa toho čo chceš vybraným materiálom dosiahnuť, ak ti ide o čo najlepšiu akumuláciu tepla tak VPC tehly alebo betón, ak ti ide o čo najlepšiu vnútornú klímu tú majú vraj drevodomy, ak ti ide o čo najjednoduchšiu výstavbu, napríklad že chceš stavať svojpomocne tak by som išiel do pórobetónu alebo môžeš staviť na materiál ktorý nemá žiadnu výraznú vlastnosť ale je overený časom a vyskúšať tehlu, mimochodom brat je obchoďák v stavebninách a vravel mi že v súčasnosti je tehla lacnejšia ako pórobetón. Také veci ako výber materiálu je dobré robiť s projektantom ktorý ti môže povedať výhody a nevýhody materiálov aby sa sa mohol lepšie rozhodnúť čo ti bude najviac vyhovovať.
Odpovedať
@kajo873 , @eri2 Keď ste si nevšimli pital sa na tehlu a nie na porobeton. Ja som na obvod použil HELUZ + 36,5. Ku menšim už niesu koncove tehly a bez nich maš vela rezačiek.
Odpovedať
@ruren viem že sa pýtal na tehlu a vravím aby dal ytong, čo nechápeš na tom? Mimochodom staval som z tehly videl som dom z ytongu.. Preto vravím ytong ;-) Od projektanta som sa nechal prehovoriť na tehlu a ľutujem. Nepozerám teraz na cenu...
Odpovedať
@kajo873 A čo take lutuješ na tehle. Buď konkretny.
Odpovedať
@ruren Krehká, veľmi veľa odpadu z nej. Aj som ju reklamoval. Ťažšia montáž poličiek keď trafíš dieru... fučí cez zásuvky aj keď som sa to snažil nejak vytmeliť stále je to problém. Tehla bola krivá - keď máš ytong prebrúsiš, tehlu nie... Potom inštalácie vovnútry hrozná robota. čo ja viem ešte čo teraz ma už nenapadá... Ale určite keď ccheš spraviť ako tak tesný dom lepšie je dať ytong.
Odpovedať
@kajo873 Vela odpadu je keď nepouživaš koncove tehly a to nieje jej chyba. Ja som nemal skoro žiadny odpad. Robilo sa s ňou rychlo a presne. Cely dom som postavil s jednou aplikačnou pištolou. V tehle hmoždinka lepšie drži ako v porobetone, len treba použiť tie spravne (do dutej tehly) Že fuka v zasuvkach to je podľa mňa len dobre živený výmysel. Jedine tie drašky na kable a vodu to uznavam vtom ma porobeton vyhodu, ale aj v tehle to nieje problem keď maš na to vhodne naradie.
Odpovedať
@branislavsitar Najlepšie tehly sú vápenno-pieskové. Volil by som hrúbku obvodových stien podľa statiky v rozmedzí od 175 mm do 240 mm. A na to tepelnú izoláciu od 250 do 320 mm.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 prestaň tárať. Postavil si z tehly? Lebo ja áno a robil som rozvody v mnohých domoch z tehly. @branislavsitar za mňa Porotherm
Odpovedať
A zase zacina hadka co je lepsie :) @martosko to napisal najlepsie, @branislavsitar vyber si to, co sa zda najlepsie tebe, s kazdym systemom sa ti bude pracovat dobre, pokial budes mat spravne naradie a vedomosti...za mna klasicky biely porobeton so zateplenim ci uz termalica, porfix, ytong...ziadne lambdy, plus a podobne predrazene nezmysly (moj subjektivny nazor), radsej kvalitnejsi material na zateplenie...VPC super, ale narocnejsie sa s tym pracuje, no zase je to o naradi, case a vedomostiach, ktore zacinaju uz pri projekte...
Odpovedať
@poliacik321 prečo porotherm?sú pevnejšie ako Heluz?
Odpovedať
Článok sa načítava...
JA SA NEPYTAM CI TEHLA ALEBO YTONG JA SA PYTAM AKE TEHLY TAK SA TU NEHADAJTE CO JE LEPSIE
Odpovedať
@branislavsitar daj 17,5 a 35 zateplenie :-)
Odpovedať
@ruren Koncové tehly som mal. A áno fučí cez zásuvky, žiadny výmysel. Hej hmoždiny používam do tehly. A neviem čo je rýchle a presné na rezanie tehly. @poliacik321 Postavil som z tehly. Dokonca Porotherm ako odporúčaš. Nehorázne veľa odpadu. Nekvalitná tehla. Sami z porothermu prišli a vyreklamovali mi celé dve palety. Ale poškodenej tehly, rozpadnutej priamo na palete alebo pri rezaní bolo tak okolo 5 kubíkov odpadu. nehorázne veľa odpadu. Majstri mali cirkulár s vodou, veľkým kotúčom na rezanie tehál, aj tak sa rozpadala, praskala. @branislavsitar Keď teda tvrdohlavo tehlu, tak Porotherm nie.
Odpovedať
@kajo873 tak ty si musel mat na tej stavbe fakt, ze "majstrov" pretoze je zaujimave, ze mne stavaju 200 stvorakovy dom a mam odpadu tak jedno vedro, a dodavatela si mal tiez suproveho, pretoze ja som mal zo 42 paliet rozbitu jednu tehlu aj to mi vypadla z ruky a dodam, ze nemal som ani jednu koncovu tehlu pretoze pouzivam 25, 17,5 a 11,5cm vsetko sa rezalo strojom, apropo zamestnavam ludi vyhradne s vyucnym listom popripade s maturitou v odbore a nenajimam si na murovanie stamgastov s miestneho pohostinstva a ako dodatok postavili sme niekolko stovak domov tak laskavo netrep nezmysli, lebo si vsimam, ze tu su najvacsi odbornici prave ty ktory postavili az jeden dom v zivote
Odpovedať
@kajo873 A odkiaľ by sa mal zobrať ten prievan v zásuvkách? Spodná rada tehál je prilepená na termoizolačnej zakladacej malte, ja mam celu prvú radu ešte vysypanú guličkami polystyrenu. a na vrchu sú uzavreté betónovým vencom. Všetké krabičky sú osadené do lepidla, ako sa pdľa teba tam ma tvoriť ten vietor ?
Odpovedať
Profilova fotka
@branislavsitar ked tehlu tak porobeton, zatial nieje nic lepsie na trhu teda pre obvodove murivo, staticky vyhovuje izolacne murivo o sirke 250 mm pre vecsninu rodinnych domov , a robi aj nejake to R navyse. akumulaciu zabezpecis vnutornymi stenami z coho len si zmyslis :)
Odpovedať
@branislavsitar HELUZ majú lepšie termoizolačné vlastnosti a sú presnejšie, Porotherm sú vraj pevnejšie ale vedľa čo s nich stavali dom tak nadávali že sú dosť krivé. Mne v zásielke priamo z Čiech z dvoch kamiónoch boli dve tehly prasknuté aj to sa stalo pri výkladke.
Odpovedať
Osobne nevidim ziadnu zasadnu vyhodu tehly oproti porobetonu, aby som o nej uvazoval ako o materiale, z ktoreho budem stavat...skor same komplikacie pri stavbe, ci pri stavebnych otvoroch, rozvodoch el., voda, odpady alebo vzduchotesnosti...vsetko je to samozrejme riesitelne, ale urcite komplikovanejsie ako pri porobetone..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?